Ebola Kanariansaarilla? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ebola Kanariansaarilla?

Ebolaepäilyjä tutkitaan parhaillaan Teneriffalla ja Madridissa. Kööpenhaminan virustautiepäily osoittautui aiheettomaksi. Suomi ei aio aloittaa lentokenttätarkastuksia.

16.10.2014 20:43

Viranomaiset ovat eristäneet epäillyn ebolapotilaan Nuestra Señora de Candelaria -sairaalaan tänään Teneriffalla, ABC.es-sivusto kertoo.

Kurkkukivusta ja 37.7 asteen kuumeesta kärsivä potilas oli saapunut Kanarialle Sierra Leonesta kahdeksan päivää sitten. Hänen tiedetään olleen tekemisissä sairastuneiden kanssa lähtömaassa. Potilaasta otetut näytteet lähetetään huomenna tutkittavaksi Madridiin Manner-Espanjaan.

Potilaan lähtömaa Sierra Leone on WHO:n tilaston mukaan ebolasta eniten kärsinyt maa 2849 todetulla tautitapauksella.

Madridissa eristettiin tänään Nigeriasta saapunut Air France -yhtiön lentokone, jonka matkustajana ollut mies alkoi täristä kesken lennon. Koneessa oli noin 160 matkustajaa, jotka ovat päässeet jo pois koneesta. Asiasta kertoi ainakin Daily Mail.

Myös Tanskassa pelättiin tänään tautitapausta, kun yksi ihminen otettiin sairaalaan ebolaepäilyn takia, kertoo Tanskan yleisradio DR.

Tanskan Lääkärit ilman rajoja kertoo, että kyseessä oli Länsi-Afrikasta palannut järjestön jäsen. Hän hakeutui tutkittavaksi kuumeen seurauksena Hvidovren sairaalaan Kööpenhaminassa. Epäily osoittautui myöhemmin tänään aiheettomaksi.

Kreikka ja Espanja aloittavat lentokenttätarkastukset

Vaikka ebolavirus matkustaakin yleensä maasta toiseen lentokoneella, uusia kantajia se lentomatkustajista tuskin löytää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Salminen kertoo, että tartuntauhkaan vaaditaan henkilö, jonka tauti on edennyt jo pitkälle.

– Täytyisi olla voimakkaasti oksenteleva henkilö, mikä on hyvin epätodennäköistä, koska hän olisi aika sairas jo koneeseen lähtiessään. Ja sellaista ei päästetä koneeseen.

Epidemia-alueen eli Länsi-Afrikan ja Euroopan väliset lennot ovat lyhyitä, eli tauti ei ehdi lennon aikana kehittyä alkuvaiheestaan oireiseksi.

Jos jonkin möhläyksen vuoksi lentomatkalle pääsisi hyvin sairas ihminen, Salmisen mukaan ebolavirus eläisi esimerkiksi sairaan oksennuksessa tunteja. Tartunta edellyttäisi kuitenkin, että virus pääsisi limakalvolle, vaikkapa suuhun tai silmään.

– Aika monta asiaa pitäisi tapahtua ja mennä pieleen, jotta tämä tilanne pääsisi syntymään, Salminen toteaa.

Ebolaa sairastava lensi USA:ssa

Yhdysvalloissa nousi torstaina kohu, kun kävi ilmi, että toinen ebolatartunnan saaneista hoitajista oli päässyt lievästi kuumeisena lentokoneeseen vain päivää ennen diagnoosia.

Hoitajan tapaamia sukulaisia ja samalla lennolla olleita kollegoita on ohjeistettu pysymään toistaiseksi poissa töistä. Clevelandissa, jonne hoitaja lensi, kaksi koulua suljettiin, koska eräs opettaja oli ollut samassa lentokoneessa – mutta eri lennolla – kuin taudin kantaja.

– Nämä ovat tyypillisiä hieman paniikinomaisia reaktioita, THL:n Salminen kuittaa varotoimenpiteet.

Torstaina Kreikka ja Espanja kertoivat EU-kokouksessa Brysselissä aloittavansa lentokentillä Länsi-Afrikasta saapuvien matkustajien seulonnan oireiden varalta. Saman päätöksen ovat jo aiemmin tehneet ainakin Yhdysvallat, Kanada, Britannia ja Ranska.

Suomella ei tällaista ole suunnitteilla.

– Ei ole mitään tietoon perustuvaa näyttöä siitä, että maahan saapuvien seulonta olisi tehokasta, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas STT:lle.

Suomen mukaan järkevämpää on tarkastaa epidemia-alueilta lähtevät henkilöt. EU kertoi torstaina aikovansa panostaa vahvemmin tartunta-alueilla tapahtuvien tarkastusten valvontaan.

Ebolaan on kuollut noin 4500 ihmistä. Ensimmäinen Länsi-Afrikan ulkopuolinen tartuntatapaus todettiin aikaisemmin tässä kuussa, kun ebola-potilaita hoitanut espanjalainen sairaanhoitaja sai tartunnan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?