SVT: Venäjä entistä kiinnostuneempi Ruotsin laivaston aluksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

SVT: Venäjä entistä kiinnostuneempi Ruotsin laivaston aluksista

Sotilaallinen aktiivisuus on lisääntynyt huomattavasti Itämerellä viime aikoina. Ruotsin yleisradio SVT uutisoi, että venäläiset sotalaivat ovat käyneet tarkkailemassa Ruotsin laivaston aluksia entistä useammin ja entistä lähempää.

Venäläinen sota-alus kuvattuna Arandalta.­

12.10.2014 20:38

HMS Visby -laivan kapteeni Per Öhrstedt kertoo SVT:lle, että venäläiset tulevat tarkkailemaan ruotsalaisaluksia esimerkiksi harjoitusten aikana.

- He kuvaavat meitä ja tarkkailevat tekemisiämme, Öhrstedt sanoo SVT:lle.

Ruotsin merivoimista kerrotaan, että tilanteessa on paluuta menneisiin aikoihin. Ihan kylmään sotaan nykyistä tilannetta ei kuitenkaan verrata.

Venäjän Itämeren-laivaston liikehdintä herätti viikonloppuna huomiota Suomessa, kun viimein paljastui, että Venäjän laivaston alus ja helikopteriolivat häirinneet Suomen ympäristökeskuksen tutkimusaluksen Arandan toimintaa Gotlannin itäpuolella. Tapauksia oli kaksi. Ensimmäinen tapahtuielokuun alussa ja toinen syyskuun alussa.

Jälkimmäisessä tapauksessa venäläinen sotalaiva ja helikopteri tulivat niin lähelle Arandaa, että miehistö koki tilanteen epämukavana.

Suomen ulkoministeriö odottaa lisätietoa tapauksesta. Sen jälkeen ministeriö päättää, ollaanko tapauksesta yhteydessä Venäjään. Tapaus sattui kansainvälisellä merialueella. On spekuloitu, että tapaukset olisivat saattaneet liittyä Venäjän sukellusvenekokeisiin.

Toisen tapauksen yhteydessä Ruotsin ilmavoimien Jas Gripen -hävittäjät nousivat ilmaan tilanteen takia.

Venäjän sotilaallinen aktiivisuus on herättänyt huomiota sekä Ruotsissa että Suomessa. Venäläiskoneet loukkasivat kolme kertaaSuomen ilmatilaa elokuussa. Venäläiset sotilaskoneet ovat lentäneet myös aivan Ruotsin ilmatilan tuntumassa alkusyksyn aikana.

Syyskuussa Ruotsin lähellä lentänyt venäläisten pommikoneiden osasto sai peräänsä myös Nato-hävittäjät Baltiasta sekä Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät.

STV:n uutisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?