Ebolatartunta sai espanjalaiskaupungin asukkaat varovaisiksi - sairaalaa ja kampaamoa vältellään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ebolatartunta sai espanjalaiskaupungin asukkaat varovaisiksi - sairaalaa ja kampaamoa vältellään

Alcorconilainen Lola Blazquez naureskelee ystävänsä lähettämälle kuvaviestille, jossa Bart Simpson tallustelee kadulla jättikokoisen saippuakuplan sisällä.

12.10.2014 3:00

Kuvatekstissä lukee: "Kävelyllä Alcorconissa". Humoristinen viesti viittaa Euroopan ensimmäiseen ebolatartuntaan, joka todettiin Madridin kupeessa sijaitsevassa Alcorconissa viikko sitten.

Vaikka aiheesta vitsaillaan, tartunta sai kaupungin asukkaat varovaisiksi. Monet ovat koko viikon vältelleet paikkoja, joissa tartunnan saaneen hoitajan Teresa Romeron tiedetään käyneen sen jälkeen, kun hänen oireensa olivat jo alkaneet.

- Ihmiset ovat muun muassa peruneet lääkäriaikojaan, koska eivät uskalla mennä Alcorconin sairaalaan, jonne hoitaja hakeutui oireidensa vuoksi. Aviomiehenikin painoi sairaalan hissin nappia nenäliinalla, kun kävimme siellä torstaina, Blazquez kertoo.

Jotkut alcorconilaiset ovat jättäneet menemättä kampaajalle, sillä hoitaja oli käynyt paikallisessa kampaamossa kuumeisena. Kaupungissa asuvan Isabel Izquierdon mukaan jotkut vanhemmat ovat myös kieltäytyneet viemästä lapsiaan kouluihin, joita kampaamon ja sairaalan työntekijöiden lapset käyvät. 

Naapurit vaativat varotoimia

Ebolaviruksen itämisaika on 2-21 päivää, ja tauti tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen ruumiineritteisiin. Tauti tarttuu vasta, kun potilas oirehtii. Romeron naapurustossakin viruksen pitäisi olla jo kuollut, mutta asukkaat ovat silti vaatineet asuinpiirinsä huolellista desinfiointia, varmuuden vuoksi. Osa naapureista on myös päättänyt lähteä toistaiseksi muualle asumaan.

- Naapurustossa on pelkoa ja huolta. Oma tyttäreni asuu Romeron naapurissa, ja hän muutti saman tien luokseni evakkoon kuultuaan tartunnasta. Hän ei aio palata ennen kuin kaikki tilat on desinfioitu, kertoi alcorconilainen Angel Ruiz tyttärensä kodin edustalla.

Kiinteistön isännöitsijä Lola Gallardo vakuutti perjantaina, että tilat on puhdistettu viikon loppuun mennessä. Siivouksen tekee kuitenkin eri firma kuin yleensä, sillä työt normaalisti tekevä yhtiö ei uskaltanut lähettää työntekijöitään paikalle.

Ebolan pelko näkyy niin ikään Carlos III -sairaalassa Madridissa, jossa tartunnan saanutta hoitajaa hoidetaan. Sanomalehti El Mundon mukaan sairaala on joutunut etsimään uutta työvoimaa, sillä osa henkilökunnasta on ilmoittanut jäävänsä kotiin tartunnan pelossa.

Työntekijöiden mukaan sairaalan turvallisuuskäytännöissä on puutteita, eikä esimerkiksi suojapukuja riitä kaikille tarvitseville. Isabel Izquierdo on työtön sairaanhoitaja, mutta hänkään ei menisi nyt Carlos III:een töihin, vaikka pyydettäisiin.

- Kyllä se olisi liian pelottavaa. 

Tartuntariski vähäinen

Ebolan tarttumisriskin katsotaan olevan Euroopassa hyvin alhaisella tasolla, linjaavat Maailman terveysjärjestö WHO ja EU-komissio. Espanjassakaan ei ole Romeron jälkeen varmistunut uusia tapauksia.

Carlos III -sairaalassa on tällä hetkellä eristyksessä 17 ihmistä, joista viimeisimmät kirjautuivat karanteeniin perjantaina. Romeroa lukuun ottamatta kenelläkään eristetyistä ei ole lauantaihin mennessä ilmennyt ebolaan viittaavia oireita.

Ebolaan sairastuneen hoitajan asuinkiinteistön isännöitsijä Lola Gallardo kertoi perjantaina 10. lokakuuta 2014 lehdistölle asuinalueen tilojen desinfioimisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?