Kuningatar Elisabet riisti pois mitalin sotasankarilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabet riisti pois mitalin sotasankarilta

Britannian kuningatar Elisabet II on tehnyt ennen kuulumattoman mitalin riiston entiseltä upseerilta, joka palveli Afganistanin sodassa.

Brittijoukkoja Afganistanissa lokakuun alussa.

11.10.2014 13:52 | Päivitetty 11.10.2014 14:33

Brittiarmeijan entisen majurin saama korkea urhollisuusmitali otettiin pois kuningattaren käskystä.

Majuri Robert Armstrong oli palkittu Britannian kolmanneksi korkeimmalla urhollisuusmitalilla Military Crossilla "kylmäpäisestä johtajuudesta" taistelussa. Hän kunnostautui britti- ja afgaaniarmeijan sotilaskolonnien jouduttua väijytykseen Helmandin maakunnassa 2008.

- Kuningatar on määrännyt, että 6. maaliskuuta 2009 myönnetty Military Cross -mitali Robert Michael Armstrongille, entiselle Kuninkaallisen tykistörykmentin majurille, 543241, perutaan ja riistetään pois, ilmoitettiin perjantaina AFP:n mukaan.

Kuningattaren päätöksen syytä ei kerrottu. Brittimedian mukaan kyseessä onkin ensimmäinen kerta, kun näin korkea sotasankaruudesta myönnetty kunniamerkki perutaan.

Military Cross (MC) on brittiarmeijan kolmanneksi korkein urhoollisuudesta taistelussa myönnettävä kunniamerkki. Korkein on Viktorian risti, joka vastaa suomalaista Mannerheimristiä.

- Puolustusministeriö voi vahvistaa, että kunniamerkin myöntämiseen johtaneet tapahtumat Afganistanissa on tutkittu uudelleen, kommentoi ministeriö lyhyesti.

Vastaavaa jälkikäteen tehtyä selvitystä ei tiettävästi ole koskaan aiemmin suoritettu Britannian armeijassa.

Brittimedian saamien tietojen mukaan armeija on tutkinut, kaunisteltiinko Armstrongin mitaliehdotuksen perusteluita 2009. Hänen arvellaan jopa itse kirjoittaneen osan mitaliehdotuksensa tekstistä.

Armstrong erotettiin armeijasta 2012 kun hänen kodistaan oli löydetty salassapidettäviä asiapapereita sekä satoja ammuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?