4 teoriaa Kim Jong-unin oudosta katoamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

4 teoriaa Kim Jong-unin oudosta katoamisesta

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kuukauden poissaolo julkisuudesta on nostanut esiin viime aikoina paljon spekulaatioita siitä, mitä Kimille itse asiassa on tapahtunut.

8.10.2014 10:30

Pohjois-Korean johtajan häipyminen julkisuudesta joksikin aikaa ei ole täysin tavatonta, mutta 31-vuotias Kim on viihtynyt julkisuudessa runsaasti. Paikallinen tarkasti säädelty media seuraa hänen toimiaan yleensä päivittäin.

Ilta-Sanomat esittelee neljä teoriaa, joilla on koetettu selittää Kimin katoamista julkisuudesta.

1. Yksi teoria liittyy Kimin väitettyihin terveysongelmiin. Wall Street Journalin mukaan on mahdollista, että Kim kärsii kihdistä, koska hänen on nähty nilkuttavan. Etelä-Korean viranomaisten mukaan on mahdollista, että ylipainoinen Kim kärsisi myös korkeasta verenpaineesta ja diabeteksesta. Joidenkin tietojen mukaan Kim toipuu parhaillaan jossakin pääkaupunki Pjongjangista pohjoispuolella.

2. Wall Street Journalin mukaan on esitetty myös arvioita, että joukko vanhempia Pohjois-Korean korkeita virkamiehiä olisi todellisuudessa ottanut vallan ja että Kimistä olisi tullut pelkkä keulakuva.

3. Pohjois-Korean sotilasjohtajan Hwang Pyong-son nimi on noussut myös esiin spekulaatioissa maan todellisesta johtajasta. Hwang vieraili hiljattain Etelä-Koreassa Asian Games –urheilutapahtumassa. Uutistoimisto AP kutsuu Hwangia Pohjois-Korean kakkosmieheksi maan johtajan Kim Jong-unin jälkeen. On epäselvää, mikä Hwang Pyong-sonin rooli juuri tällä hetkellä on ja miten hänen esiintymisensä Etelä-Koreassa liittyy Kimin poissaoloon julkisuudesta.

4. Kimin katoamisessa voi olla kyseessä myös taktinen diplomaattinen temppu, jolla koetetaan vähentää kansainvälistä painostusta maan ydinaseohjelmaa ja pahoja ihmisoikeusongelmia kohtaan, arvioivat amerikkalaisasiantuntijat uutistoimisto Reutersille.

Kim Jong-un tarkasti kesäkuussa sukellusveneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?