Ruotsalais- ja Nato-hävittäjät jälleen venäläiskoneiden perässä Itämerellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalais- ja Nato-hävittäjät jälleen venäläiskoneiden perässä Itämerellä

Ruotsissa Öölannin saarella asuneet säikähtivät tiistaina aamupäivällä kun Ruotsin ilmavoimien hävittäjä rikkoi äänivallin matkalla tunnistamaan venäläisiä sotilaskoneita.

Ruotsalaisia Jas-hävittäjiä.

8.10.2014 0:04

Yliäänipamaus kuultiin noin kello 12 Suomen aikaa. Paikallisen Öländsbladetin mukaan Ruotsin puolustusvoimat vahvistivat tapauksen.

Samoihin aikoihin Latvian armeijan Twitter-tilillä kerrottiin Nato-hävittäjien seuranneen kahta venäläiskonetta Itämerellä.

NATO Baltic Air Policing QRA F-16 jets also on 7 OCT scrambled to intercept RU Armed Forces Su-27 over the Baltic Sea.— NBS (@Latvijas_armija) October 7, 2014

Puolustusvoimien lähde vahvistaa Expressen-lehdelle, että ruotsalaiskone oli samojen venäläiskoneiden perässä.

- Kyseessä oli kiireellinen tehtävä, johon oli vastattava nopeasti ja siitä aiheutui yliäänipamaus noin 11 kilometrin korkeudessa Öölannin yläpuolella, toteaa ilmavoimien tiedottaja Kent Löving Ölandsbladetille.

Ei ilmatilaloukkaus

Ruotsin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut ilmatilaloukkaus.

- Suoritimme tunnustuslennon, joka tehtiin kovalla nopeudella, mistä aiheutui pamaus. Tarkistimme kohteen, joka lensi kansainvälisessä ilmatilassa Gotlannin itäpuolella. Kyse ei kuitenkaan ollut Ruotsin ilmatilan loukkauksesta. Meillä vain sattui olemaan hieman kiire katsomaan, mitä siellä on, toteaa tiedottaja Jesper Tengroth Expressenille.

Tengroth ei kuitenkaan halunnut kommentoida tunnistettavien koneiden lähtömaata.

Latvialaisten mukaan kyseessä oli kaksi venäläistä sotilaskonetta: yksi kuljetuskone ja yksi hävittäjä, jotka lensivät läheltä Latvian rajaa. Latviassa päivystysvuorossa olevan Portugalin F-16-hävittäjät nousivat Šiauliain lentotukikohdasta tunnistamaan koneet.

- Me lähetämme koneet ilmaan kolmessa tapauksessa. Jos venäläisillä koneilla ei ole lentoreittisuunnitelmaa, ne eivät kommunikoi siviililennonjohdon kanssa ja ne eivät lähetä tunnistamissignaalia, kertoo Latvian puolustusministeriön tiedottaja Normunds Stafeckis.

Myös Suomen Hornetit syyskuussa ilmassa

Hän ei kommentoi, osallistuiko venäläiskoneiden tunnistamiseen ruotsalaishävittäjiä.

- Sitä en voi kommentoida. Joka tapauksessa emme olleet seuraamassa ruotsalaisia koneita, totesi Stafeckis.

Stafeckisin mukaan venäläiskoneet ovat sivunneet Latvian rajaa 170 kertaa tämän vuoden aikana. Toisin kuin Ruotsissa syyskuussa, eivät venäläiset ole loukanneet Nato-maa Latvian ilmatilaa.

Syyskuun lopulla ruotsalaismedia paljasti, että myös Suomen Hornet-hävittäjät olivat yhdessä ruotsalaisten ja Nato-koneiden kanssa tunnistamassa venäläisiä pommikoneita näiden lentäessä Itämerellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?