Isis piirittää kourallista turkkilaisia Syyriassa: Tällaista monumenttia Turkki varjelee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis piirittää kourallista turkkilaisia Syyriassa: Tällaista monumenttia Turkki varjelee

Noin tuhat Isis-taistelijaa piirittää 36:ta turkkilaista sotilasta Syyrian maaperällä.

2.10.2014 15:32

Saksalaislehti Bildin mukaan piiritetyt turkkilaiset kuuluvat kunniavartioon, joka suojelee Kobanissa eli Ayn-al-Arabissa sijaitsevaa mausoleumia. Rakennelmaan on haudattu osmanien valtakunnan perustajan Osman I:n isoisä, shaahi Suleiman, joka kuoli vuonna 1236. Historiallisesti merkittävän haudan katsotaan olevan Turkin maaperällä, vaikka se sijaitseekin noin 30 kilometrin etäisyydellä emämaasta. Paikalta kuvatulta videolta on nähtävissä, minkälaisesta mausoleumista on kysymys.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ikiaikainen hautapaikka on nyt uhattuna, kun Isis-järjestön taistelijat ovat ottaneet haltuunsa alueita Pohjois-Syyriassa. Ääri-islamistiselle järjestölle hautapaikat ovat kuin punainen vaate. Järjestön taistelijoiden tiedetään tuhonneen useita vastaavanlaisia paikkoja etenemisensä aikana.

Turkki pelkääkin, että sen kunniavartioon kuuluvien sotilaiden henki on uhattuna ja koko mausoleumi vaarassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luonnehtinut mahdollista hyökkäystä Turkin hallitsemalle alueelle hyökkäykseksi koko maata vastaan. Turkki on keskittänyt Syyrian vastaiselle rajalleen kymmeniä panssarivaunuja.

Turkin parlamentin on torstain aikana määrä keskustella maassa sijaitsevien tukikohtien käytöstä Isisin vastaisessa taistelussa. Parlamentin odotetaan hyväksyvän hallituksen esitys tukikohtien käytön sallimisesta. Turkki saattaa myös lähettää maajoukkoja Syyriaan.

Reutersin mukaan Isisin hallussa on valtaosa noin 354:stä Kobanin alueella sijaitsevasta kylästä. Taistelut Isisin ja kurditaistelijoiden välillä ovat jatkuneet alueella kiivaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?