Lähtijöitä riittää – tällaisia ovat lännestä houkutellut nuoret Isis-morsiamet

Julkaistu:

Ääri-islamistinen Isis on houkutellut riveihinsä satoja nuoria naisia Euroopasta, Yhdysvalloista ja Australiasta.
Sadat nuoret naiset ovat jättäneet kotinsa länsimaissa ja lähteneet ääri-islamistisen Isis-järjestön riveihin Lähi-itään.

Lähtijöitä riittää Isistä kerrotuista kauhutarinoista ja sen väkivaltaisesta maineesta huolimatta. Suurin osa naisista on vain 16-24-vuotiaita. Vaaralliselle matkalle heitä houkutellaan sosiaalisen median kautta.

Jihadistien morsiamet lähettävät kotimaihinsa viestejä, joissa on kuvia rynnäkkökivääreistä, kranaateista ja väkivaltaisesti tapetuista ihmisistä, mutta myös auringonlaskuja, ruokakuvia ja muita houkutuksia "kalifaatin siskoiksi" lähtemistä harkitseville.

- Alaikäisillä nuorilla naisilla voi olla romanttinen kuva avioliitosta nuoren islamistitaistelijan kanssa, jonka he ovat tavanneet internetissä, kertoi Hans-Georg Maassen Saksan sisäministeriön tiedusteluosastolta Rheinische Postille.

Taistelijat haluavat naisia Syyriaan vaimoiksi, synnyttämään uusia jihadisteja - ja tarttumaan aseisiin Isisin riveissä.

- Osa näistä tytöistä on erittäin nuoria ja naiiveja, he eivät ymmärrä konfliktia eivätkä uskontoaan ja heitä on helppo manipuloida. Jotkut heistä ottavat myös nuoria lapsia mukaansa; osa heistä voi uskoa ottavansa jopa osaa humanitaariseen tehtävään, sanoi Shaista Gohir Britannian musliminaisten järjestöstä.Isisin tytöt


Itävaltalaiset nuoret ystävät Samra Kesinovic, 16, ja Sabina Selimovic, 15, karkasivat kodeistaan huhtikuussa taistellakseen "pyhässä sodassa". Perheilleen he jättivät viestin: - Älkää etsikö meitä. Me palvelemme Allahia - ja me kuolemme hänen vuokseen.

Samra Kesinovicin koululta kerrotaan, että tyttö oli hyvin äänekäs pyhän sodan kannattaja ja hän kirjoitti ympäri koulua iskulausetta "Rakastan al-Qaidaa".

Sosiaalisen median tietojen mukaan tyttöjen uskotaan olevan naimisissa ja raskaana.

Paljon muuta heidän kohtalostaan ei tiedetä. Itävallan mediassa ehdittiin jo kertaalleen kertoa toisen tytöistä kuolleen, mutta Selimovic lähetti ystävilleen viestin: - Kumpikaan meistä ei ole kuollut.

Kesinovic ja Selimovic ovat vain pisara meressä. Euroopasta ja Yhdysvalloista uskotaan lähteneen jopa satoja nuoria naisia Isisin luokse.

Amerikkalainen Shannon Conley, 19, oli suunnitellut lähtevänsä sairaanhoitajaksi Isis-taistelijoille Syyriaan. Hänet kuitenkin ehdittiin pidättää jo Denverin lentokentällä huhtikuussa.

Conley tuli poliisille tutuksi viime vuonna kun paikallisen kirkon työntekijät huolestuivat hänestä. Tämän jälkeen liittovaltion agentit kuulustelivat Conleyta, joka kertoi agenteille useaan otteeseen aikovansa "osallistua pyhään sotaan" ulkomailla.

Hän oli osallistunut Yhdysvaltain armeijan koulutusleirille oppiakseen paremmaksi ampujaksi ja hänen uskotaan aikoneen opettaa terroristeille siellä oppimiaan taktiikoita.

Conley kertoi suunnitelleensa naimisiinmenoa Isisin jäsenen kanssa. Hän oli tutustunut mieheen internetin välityksellä. Liittovaltion agentit uskovat miehen olevan 32-vuotias Yousr Mouelhi

Jihadistin vaimo saa osansa kunniasta, jos aviomies sattuu kuolemaan marttyyrina.

Pidätyksensä jälkeen Conley tunnusti syyllisyytensä muun muassa al-Qaidaa ja Isisiä kannattavan materiaalin levittämiseen. Conleya odottaa jopa viiden vuoden vankeustuomio ja 250000 dollarin sakot.

Isis syyllistynyt "kaikkiin kuviteltavissa oleviin rikoksiin"


Isisin väkivalta saattaa täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, sanoi YK:n tuore ihmisoikeusvaltuutettu Zeid al-Hussein eilen.

YK:n mukaan äärijärjestö on syyllistynyt lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin rikoksiin. Jihadistit ovat Irakissa murhanneet, siepanneet naisia ja tyttöjä seksiorjiksi ja lähettäneet lapsia taistelemaan.

YK torui myös Irakin hallitusta, jonka ilmaiskuissa sunnitaistelijoita vastaan on kuollut huomattava määrä siviilejä. Iskut ovat osuneet kylissä kouluihin ja sairaaloihin.

Tänä vuonna Irakissa on YK:n laskelmien mukaan kuollut jo yli 9300 siviiliä. Heistä yli puolet on saanut surmansa Isisin väkivallan takia.

Isis-taistelijat ovat YK:n mukaan syyllistyneet karmiviin rikoksiin Irakissa ja Syyriassa.Naiset Isisiä kaatamassaMahmoodin kylässä Syyriassa toimii kurditaistelijoiden joukko, jonka 40 taistelijasta kymmenen on naisia. Yksi heistä on 19-vuotias, vain hivenen yli 150-senttinen ja kouluttajansa Omar Husseinin mukaan, "pikku tarmonpesä" Akina Akin. Kahden vuoden taistelukokemuksen perusteella häntä voisi kuvata jo veteraaniksi.

Päättäväinen Akin ei pelkää Isisiä, joka tunnetaan naisten ja tyttöjen sieppaamisesta seksiorjiksi ja raa'asta väkivallasta.

- En ole peloissani. Räjäytän itseni kappaleiksi ennemmin kuin annan heidän napata minut, Akin sanoi CBS:lle.

Kenties tunnetuin Isisiä vastaan taisteleva nainen on Arabiemiirikunnista kotoisin oleva hävittäjälentäjä, majuri Mariam al-Mansouri, 35, joka viikonloppuna johti Yhdysvaltain arabiliittolaisten ilmaiskua Isisiä vastaan Syyriassa. Hän on Arabiemiraattien ensimmäinen naishävittäjälentäjä.

- En ensin uskonut tämän olevan mahdollista kuin unelmissani, mutta - kiitos Jumalan - olen päässyt tänne asti, majuri kommentoi tehtäväänsä arabimaan ilmavoimissa.

Hänen mukaansa samat säännöt ja vaatimukset pätevät sodassa, oli sotilas mies tai nainen.

Naissotilaat saattavat pelottaa jihadisteja paitsi aseellisista myös opillisista syistä: osa Isis-taistelijoista uskoo, ettei naisen tappamana pääse marttyyreille muuten luvattuun paratiisiin.

Lähteet: Guardian, CBS News, NBC News, Washington Times