Tutkijat: Hiv levisi pandemiaksi 1920-luvun Belgian Kongosta

Julkaistu:

Pandemia
Tärkeässä asemassa hivin leviämisessä Kinshasasta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi olivat muualta tulleet työläiset ja huono sairaalahygienia.
Saattoi olla, että hi-viruksen leviäminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi oli suurelta osin huonoa tuuria ja kiinni ajoituksesta. Hivin lähteille päässeet tutkijat ovat tuoreimmassa aiheesta tehdyssä tutkimuksessa päätelleet, että virus aloitti leviämisensä 1920-luvulla nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan, silloisen Belgian Kongon, pääkaupungista Kinshasasta, joka oli aikansa edistyneimpiä ja vilkkaimpia suurkaupunkeja Afrikassa.

Hivin alkuperää on pystytty selvittämään muun muassa geneettisellä sekvensoinnilla ja historiallisista asiakirjoista. Oliver Pybusin johtama brittiläis-belgialainen tutkimus julkaistiin ensimmäisenä Science-lehdessä.

Apinoista ihmisiin


Alun perin virus on tarttunut ihmisiin todennäköisesti simpansseista Kongon naapurissa Kamerunissa. Oletettavasti viruksen ovat ensimmäisinä saaneet metsästäjät, jotka ovat tappaneet simpansseja ja muita apinoita ravinnokseen.

Hiv ei kuitenkaan ollut paikallista infektiotautia kummempi ennen kuin se päätyi 1920-luvulla jonkun mukana suurkaupunki Kinshasaan, joka oli tuolloin kaikenlaisen kaupankäynnin ja liikenteen keskus. Tavarat ja ja jopa miljoona ihmistä vuodessa kulkivat Kinshasasta Kongojokea ja rautateitä pitkin poikki Afrikan ja muille mantereille.

1960-luvulle mennessä hi-virus oli ehtinyt levittäytyä Kongon rajojen yli ja jopa Afrikan mantereen ulkopuolelle. Tartuntojen määrä kasvoi tutkimuksen mukaan jopa nopeammin kuin alueellisen väestön määrä. Tärkeässä asemassa taudin leviämisen kannalta olivat muualta tulleet työläiset. Kinshasassa oli paljon miehiä ja heidän määränsä kasvaessa myös seksityöläisten määrä kasvoi. Myös lääkärit saattoivat tietämättään levittää virusta likaisten ruiskujen välityksellä. Sillä tavalla hiv levisi laajoihin kansanjoukkoihin.

Hivillä ei ole erityisiä oireita, mutta nimensä (englanniksi Human Immunodeficiency Virus) mukaisesti se iskee ihmisen immuunijärjestelmään ja saa sen romahtamaan. Siksi taudin alkuperän jäljittäminenkin on ollut vaikeaa, kun tavallinen keuhkokuume saattaa olla hivin edistämänä potilaan kuolinsyy.

- Osittain hivin historiassa joudutaan turvautumaan arvailuihin. Ilman aikakonetta on hyvin vaikea todistaa syy- ja seuraussuhteita, mutta olen melko varma, että tiedämme nyt missä ja milloin hiv-pandemia sai alkunsa, Pybus sanoi.

Kymmeniämiljoonia tartuntoja


Tähän mennessä tartunnan on saanut maailmanlaajuisesti jopa 75 miljoonaa ihmistä. Länsimaissa hiviin havahduttiin vasta 1980-luvulla, kun se alkoi levitä aggressiivisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen suurkaupungeissa. Tuolloin aids-kuolemien määrä kasvoi dramaattisesti ennen kuin tartunnan saaneiden hoito kehittyi. Vuonna 2011 hiv-positiivisia oli 34 miljoonaa. Taudin tappavaan vaiheeseen aidsiin kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Suomessa uusia hiv-tartuntoja tavataan vuosittain noin 200 kappaletta. Aidsista johtuvia kuolemantapauksia on joitakin kymmeniä vuodessa. Suomessa arvioidaan kuitenkin olevan jopa 1000 hiv-positiivista, jotka eivät tiedä tartunnastaan.

Hivin hoitomenetelmät ja lääkitys ovat kehittyneet merkittävästi sen jälkeen, kun virustaudista tuli pandemia. Siitä huolimatta virusta ei osata vielä poistaa elimistöstä ja tartunnan saanut joutuu käyttämään lääkitystä lopun elämäänsä. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja muissa köyhissä maapallon kolkissa aids tappaa edelleen merkittävän määrän nuoria ja työikäisiä ihmisiä. Tartunnan saaneen ennustetta parantaa se, jos hänellä on mahdollisuus saada lääkitystä ja pitää itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa.

Lähteet: Guardian, Hiv-tukikeskus

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt