Epäily Australian pakolaiskeskuksessa: Vartijat pakottivat suihkuun pyrkineet strippaamaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Epäily Australian pakolaiskeskuksessa: Vartijat pakottivat suihkuun pyrkineet strippaamaan

Julkaistu: 3.10.2014 13:40

Australialainen pakolaisten vastaanottokeskus on joutunut vakavien seksuaalirikosepäilyjen kohteeksi.

Rikosepäilyt kohdistuvat Australian ylläpitämään vastaanottokeskukseen, joka sijaitsee Naurun saarivaltiossa Tyynellämerellä.

Pakolaisten oikeuksia ajavat asianajajat kertoivat aikaisemmin tällä viikolla, että useiden vartijoiden epäillään syyllistyneen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin kyseisessä vastaanottokeskuksessa.

Asianajajien mukaan keskuksen naiset ovat joutuneet strippaamaan vartijoille päästäkseen suihkuun. Väitteiden mukaan vartijat ovat myös pakottaneet naispuolisia pakolaisia seksiin.

Australialaissenaattori Sarah Hanson-Young kertoo, että on olemassa myös viitteitä siitä, että alaikäisiä olisi pakotettu seksuaalisiin tekoihin vartijoiden silmien edessä.

Australian hallitus ilmoitti perjantaina, että väitteet seksuaalisista hyväksikäytöistä tutkitaan. Maahanmuuttoministeri Scott Morrison pitää väitteitä erittäin vakavina.

Australia on pyrkinyt hillitsemään pakolaisvirtoja siirtämällä maahanpääsyä tavoittelevat Papua-Uudella-Guinealla sekä Naurulla sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Käytäntö on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä YK:lta ja ihmisoikeusjärjestöiltä.

Tuoreimmat osastosta