Kiina varoittaa Hongkongin "laittomista" mielenosoituksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina varoittaa Hongkongin "laittomista" mielenosoituksista

Hongkongissa on osoitettu suurin joukoin mieltä vapaamman demokratiakehityksen kannalta. Kiina ei ole katsonut tätä hyvällä.

Varhain torstaiaamuna mielenosoittajat kohtasivat poliiseja Hongkongin aluejohtajan virkahuoneen ulkopuolella.­

2.10.2014 9:57

Kiinan ulkoministeri Wang Yi vieraili Washingtonissa ja ilmoitti siellä, että kyseessä on Kiinan "sisäinen asia". Hän myös antoi varoituksen Hongkongin "laittomia" mielenosoituksia vastaan, kertoo BBC.

- Hongkongin asiat ovat Kiinan sisäisiä asioita. Kaikkien maiden tulisi kunnioittaa Kiinan itsemääräämisoikeutta. Mikään maa, mikään yhteiskunta, kukaan ei voi sallia noita laittomia toimia, jotka rikkovat yleistä järjestystä, Wang sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolestaan kehotti Kiinaa käsittelemään Hongkongin mielenosoituksia maltillisesti.

Hongkongin mielenosoittajat ovat linnoittautuneet sitkeästi alueen kaduille ja vaatineet mahdollisuutta valita itse Hongkongin seuraaviin aluejohtajavaaleihin ehdolle lähtevät henkilöt. Tällä hetkellä Kiina on ilmoittanut valitsevansa henkilöt. Johtajavaalit on tarkoitus pitää vuonna 2017.

Mielenosoittajat ovat myös vaatineet Hongkongin tämän hetkisen johtajan Leung Chun-yingin eroa. Eilisissä mielenosoituksissa kaduille oli kerääntynyt The Guardianin mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yli 3 000 mielenosoittajaa oli aikaisin torstaiaamuna kerääntynyt Leung Chun-yingin virkahuoneen ulkopuolelle vaatien tätä eroamaan.

Opiskelijamielenosoittajat ovat ilmoittaneet, että he alkavat vallata hallituksen rakennuksia, jos Leung Chun-ying ei eroa torstai-iltaan mennessä. Aluejohtaja on kieltäytynyt eroamasta.

BBC:n tietojen mukaan mielenosoittajamäärä torstaiaamuna oli kuitenkin vähäinen, ja mielenosoitusten järjestäjien mukaan tämä johtui viisi päivää kestäneiden protestien aiheuttamasa väsymyksestä.

Kiinan ulkoministeri Wang sanoi uskovansa, että Hongkongin viranmaisilla on "kyky hoitaa tilanne sopivalla ja lainmukaisella tavalla."

Poliisi seurasi tilannetta kaupunginjohtajan toimiston ulkopuolella torstaina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?