Ulkomaat

Taistelut jatkuvat Donetskin lentokentällä päivästä toiseen - tämän takia se on niin tärkeä

Julkaistu:

Vaikka tulitauko Ukrainan joukkojen ja kapinallisten välillä solmittiin Ukrainassa jo syyskuun 5. päivä, ovat taistelut leimahdelleet ajoittain uudelleen, etenkin Donetskin lentokentän alueella.

Maanantaina Ukrainan viranomaiset ilmoittivat, että seitsemän Ukrainan sotilasta kuoli yhteenotoissa Donetskin lentokentän lähistöllä.

Tiistaina puolestaan tykistö ampui puolin ja toisin lentokentän alueella. Ukrainan median mukaan kapinalliset pommittivat Ukrainan lentokentällä olevia joukkoja. Kapinallisten mukaan he ampuivat Ukrainan armeijaa kohti vastauksena näiden aiempaan, kapinallisiin kohdistuvaan kranaattitulitukseen.

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki Suomen sotilas -lehdestä vastasi IS:n kysymyksiin, siitä miksi juuri Donetskin lentokentästä taistellaan niin päättäväisesti.

Miksi Donetskin lentokenttä on niin tärkeä?

- Lentokentät ovat tyypillisiä strategisia kohteita. Donetskin kenttä asettuu vielä tulitaukorajan välittömään läheisyyteen jolloin kumpikin osapuoli pyrkii saamaan sen omaan hallintaansa. Ihan kuten näimme Krimillä, lentokenttien ja satamien haltuunotto oli ensimmäinen asia mikä tehtiin hallintorakennusten ja tiedotusvälineiden haltuun oton lisäksi.

- Ei siis ole yllättävää, että vaikka tulitauko näyttäisi muuten pääsääntöisesti pitävän jollain tavalla, niin nimenomaan Donetskin lentokenttän ja muutaman muun strategisen kohteen alueella taistellaan edelleen.

Koska kentän herruudesta väännetään jatkuvasti, miksi kapinalliset tai hallituksen joukot eivät vyörytä raskasta kalustoa sinne voittaakseen kentän täysin itselleen?

- Ilmeisesti kumpikin osapuoli pyrkii nyt kuitenkin olemaan isommin eskaloimatta tilannetta, mutta pyrkii silti vähintäänkin pitämään omat asemansa hallussa. On myös kokonaan toinen asia, että millä tavalla joukot ovat edes ylempien johtoportaiden tosiasiallisessa hallinnassa. Sekä separatistipuolella että Ukrainan hallintoa tukevien puolella on kovin monennäköistä joukkoa paikalla.

- Se on myöskin selvää, että kumpi tahansa osapuoli voi vielä suunnata laajamittaisen hyökkäyksen lentokentälle, jolloin tilanne voi eskaloitu myös muualla Itä-Ukrainaa.

Koska tulitauko on virallisesti voimassa, käydäänkö taisteluita kentästä käydään niin sanotusti salavihkaa, jotta niiden seurauksena taistelut eivät leimahtaisi muilla rintamilla?

- Mielestäni tilanne on selkeästi juuri sellainen. Kummallakin osapuolella on nyt nähtävissä tahtoa ylläpitää tulitaukosopimusta, mutta kenttä on kummallekin puolelle strateginen. Ukrainan hallinto ei missään nimessä halua kentän siirtyvän tulitaukolinjan toiselle puolelle. On kuitenkin aivan selvää, että vaikka kenttä jäisi kokonaan Ukrainan hallinnon haltuun, ei sitä voitaisi käyttää kuin hyvin rajoitetusti, ennen kuin tilanne rauhoittuu merkittävällä tavalla.

Donetskin lentokenttä on tällä hetkellä enimmäkseen Ukrainan hallituksen joukkojen hallussa. Voivatko kapinalliset saada sen vielä itselleen?

- Käytännössä jotta kapinalliset saisivat kentän haltuunsa, pitäisi heidän käynnistää yhtä päättäväinen hyökkäys kuin käynnistettiin elokuun loppupuolella. Yleinen arviohan lännessä on, että sen elokuun hyökkäyksen tosiasiallinen voima tuli Venäjältä. Se, että kapinalliset pystyisivät itse muuttamaan tilannetta, ei ole hirveän todennäköistä, mutta ei myöskään poissuljettua. Käytännössä se vaatisi varmasti sitä, että heidän pitäisi saada uudestaan tukea Venäjältä.

Vaikka tulitauko muuten pitäisi, voiko silti vääntö kentästä jatkua vielä pitkään?

- On hyvin mahdollista, että kentälle jää tällainen aktiivinen kiistatilanne. Vaikka tilanne Itä-Ukrainassa muuten rauhoittuisi, niin Donetskin lentokenttä on varmasti sellainen alue, mistä kumpikaan pääosapuoli ei ole valmis vetäytymään vapaaehtoisesti. Meillä on kokemuksia kriiseistä jossa yksittäisen lentokentän eri osat ovat jääneet pitkäksi aikaa jopa kolmen eri osapuolen haltuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt