Satu, Luukas

Ulkomaat

Venäjän medialaki iski Pietarin suomenkieliseen uutissivustoon - ”Emme aio lannistua”

Julkaistu:

Pietarilainen Fontanka aikoo jatkaa yhä edelleen myös suomenkielisten uutisten julkaisua, vaikka uutissivusto on yksi Venäjän uuden medialain uhreista.
Suomeen ja myös suomenkielisiin uutisiin keskittyvä Suomi.Fontanka.fi kuuluu yhtenä osana Azhur-mediaryppääseen, joka siirtyi vuonna 2013 osaksi ruotsalaista Bonnier-kustannustaloa.

Bonnierilla on tällä hetkellä 51 prosenttia Azhurin osakkeista, mutta pian tästä omistuksesta tulee osittain laiton, sillä vuodesta 2016 alkaen Venäjä aikoo sallia ulkomaalaisille mediayritykslle vain 20 prosentin omistusosuuden maan tiedotusvälineistä.

Kuluneella viikolla duumassa pikavauhdilla hyväksytty laki onnistui yllättämään myös Fontankan pietarilaisen johdon, vaikka erilaisia huhuja ulkomaalaisomisteisten tiedotusvälineiden toiminnan kiristämisestä oli liikkunut jo aiemmin.

- Laki tuli duumaan yllättäen ja yllättävän tiukassa muodossa, vaikkakaan nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa ilmapiirissä sitä ei silti voi kutsua varsinaiseksi yllätykseksi, varapäätoimittaja Andrei Potapenko muotoili.

Potapenkon mukaan on varmaa, että presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa omistusrajoituslain pian eikä kyse ole mistään Venäjän kansanedustajien sooloilusta.

- On aivan selvää, ettei laki ollut yhden kansanedustajan ehdotus, kuten se duumassa esiteltiin, vaan sillä oli jo etukäteen Kremlin hyväksyntä ja tilaus, Potapenko sanoi.

Fontankan suomenkielisen uutisen Venäjän uudesta medialaista voit lukea täältä.

”Epäluottamus Eurooppaan”Kun IS vieraili Fontankan toimituksessa elokuussa, Potapenko oli vielä autuaan tietämätön uuden lain tulosta. Jo tuolloin hän kuitenkin antoi ymmärtää, ettei ruotsalaisomistus ole välttämättä heille pelkkä siunaus, vaikka se antaakin tiettyä taloudellista selkärankaa.

- Venäjällä on vallalla suuri epäluottamus Eurooppaa kohtaan, ja se heijastuu väistämättä nyt myös Fontankaan, hän sanoi tuolloin.

- Meillä on perinteisesti ollut hyvin liberaali lukijakunta, mutta nyt olemme havainneet senkin muuttuneen aggressiivisemmaksi Ukrainan kriisin myötä, Potapenko kuvaili.

Venäjänkielinen Fontanka.ru on toiminut Pietarissa jo 12 vuotta, mutta muutama vuosi sitten sen rinnalle perustettiin myös Suomi-aiheisiin uutisiin keskittyvä venäjänkielinen Fontanka.fi.

Huhtikuussa toiminta laajeni edelleen, kun sivusto alkoi julkaista myös suomenkielisiä uutisia osoitteessa Suomi.Fontanka.fi. Osa suomenkielisten sivujen uutisista on kirjoitettu varta vasten suomalaisille lukijoille ja osa on käännetty sivuston muusta venäjänkielisestä tarjonnasta, joten suomenkieliseltä sivustolta löytyy myös esimerkiksi joitakin Ukraina-aiheisia uutisia. Sivuston kääntäjänä ja Suomi-yhteyshenkilönä toimii Suomeen kotiutunut venäläistaustainen toimittaja Polina Kopylova.

Venäjän median värittyneessä ja jopa pahansuovassa Suomi-uutisoinnissa Fontanka on ollut koko ajan piristävä poikkeus. Sivuston uutisointi on ollut pääsääntöisesti luotettavaa ja asiallista – eikä sivustolla ole esiintynyt sellaista tahallista Suomi-uutisten vääristelyä, kuten monessa Venäjän muussa mediassa on nähty esimerkiksi lapsikiistojen yhteydessä.

”Pyrimme objektiivisuuteen”Lapsikiistat olivat suomalaisille ensimmäinen herätys Venäjän median nykypropagandaan, mutta Ukrainan sodan aikana propaganda on yltänyt Venäjällä aivan uusiin mittasuhteisiin.

Myös Ukrainan sodan uutisoinnissa Fontanka on erottunut monista muista venäläisvälineistä sillä, että sivusto on pyrkinyt koko ajan tuomaan esille myös ukrainalaisten näkökulmia eikä ole sortunut Kremlin yksipuoliseksi äänitorveksi.

Potapenkon mukaan heidän toimintaperiaatteensa on hyvin yksinkertainen ja tinkimätön.

- Yritämme aina pyrkiä objektiivisuuteen, vaikka esimerkiksi Ukrainan kohdalla se on todella vaikeaa, sillä nykytilanteessa on vaikea luottaa mihinkään, Potapenko kuvailee.

- Mutta eihän länsimaissakaan journalismi ole täysin objektiivista. Ei ole, vaikka propagandaa ei tehtäisikään tarkoituksella, hän muistuttaa.

Potapenkon lausumassa oleellista onkin pyrkiä-verbi. Kun Vladimir Putin nimitti Venäjän mediajättien johtoon propagandamestari Dmitri Kiseljovin viime vuoden joulukuussa, tämä julisti ensi töikseen, että objektiivinen – eli tasapuolinen - journalismi on ”pelkkä myytti” eikä siihen siten tarvitse edes pyrkiä.

Lopputulos on ollut räikeänä nähtävissä muun muassa Kiseljovin omissa tv-ohjelmissa, joissa esimerkiksi Ukrainan tapahtumiin sotketaan tahallaan keskittyjä valheita ja asiayhteydestään irrotettuja videoita.

Potapenko itse kertoo lopettaneensa jo kauan sitten Venäjän valtiollisen television katsomisen, sillä hän ei kestä sen propagandatulvaa.

- Venäjän internetistä löytyy kuitenkin yhä monia hyviä sivustoja. Esimerkiksi Slon on mielenkiintoinen, mutta aiemmin hyvää työtä tehneet Lenta ja Kommersantkin ovat menneet viime aikoina pilalle, Potapenko kuvaili.

Johtonelikko tuntee SuomenFontankan Suomi-sivujen taustalla on Potapenkon ja hänen kolmen kollegansa Suomi-innostus. Päätoimittaja Aleksandr Gorshkovilla on jopa mökki Suomessa, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov tutustui suomalaisiin jo aiemmalla urallaan Neuvostoliiton turistimiliisin tutkijana ja nelikon neljäs jäsen, kirjailija Andrei Konstantinov on myös monille suomalaisille tuttu.

Yhdessä tämä nelikko perusti aikanaan mediarypäs Azhurin, mikä on itse asiassa lyhenne nimestä, joka tarkoittaa ”tutkivan journalismin uutistoimistoa”.

Potepenkon mukaan Fontankan päätoimittajanelikko havaitsi muutama vuosi sitten, että Suomen ja Pietarin läheisyydestä huolimatta ihmisillä on rajan molemmin puolin yhä valtava tietoaukko. Tätä aukkoa täyttämään perustettiin Suomi-sivut.

- Me itse käymme Suomessa paljon ja monille pietarilaisille Suomi on kuin toinen kotimaa, ja vastaavasti suomalaiset turistit ovat alkaneet käydä uudelleen Pietarissa. Mutta silti tietämys toisistamme on usein aika pinnallista ja rajoittuu esimerkiksi ostosmatkailuun tai ravintolakäynteihin, Potapenko kuvaili.

- Ja nyt on sattumoisin käynyt lisäksi niin, että vaikka nykyinen poliittinen kriisi on vain vähentänyt yhteisymmärrystä Venäjän ja Euroopan välillä, niin se on myös samalla lisännyt suomalaisten lukijoiden kiinnostusta Venäjään, Potapenko sanoi.

”Aiomme kehittää Suomi-sivuja”Potapenko ei vielä tiedä, kuinka Bonnier aikoo reagoida Venäjän uuteen omistusrajoitukseen ja kuka löytyy omistajaksi sille 31 prosentin suuruiselle osakepaketille, josta Bonnier joutuu ainakin luopumaan uuden lain myötä.

- Vaikka uudella lailla on selkeästi poliittinen tausta, niin siinä on kyse myös Venäjän median taloudellisesta uusjaosta. Tällainen laki vääristää kilpailua, kun jonkun on pakko myydä - ja vastavuoroisesti ostajaehdokkaiksi voi ilmoittautua tahoja, joita me emme halua kumppaniksi, Potapenko muotoili.

Yhdestä asiasta Potapenko on kuitenkin varma.

- Meillä ei ole mitään aikomusta lannistua, vaan aiomme jatkaa myös venäjänkielisten Suomi-uutisten ja suomenkielisten Venäjä-uutisten julkaisemista. Kaikenlaisia kehityssuunnitelmiakin meillä on, sillä me Venäjällä olemme tottuneet äkillisiin muutoksiin ja erilaisten selviytymisteiden etsiminen on meille jo aikamoista rutiinia, hän naurahti.

Muisteluita votkaturismistaTavanomaisen päivittäisen uutistarjonnan lisäksi Fontanka julkaisee muun muassa temaattisia juttusarjoja, joissa valaistaan suomalaisten ja venäläisten keskinäisen kanssakäymisen arkea.

Varta vasten suomenkielisille lukijoille tehtiin esimerkiksi juttusarja, joka kertoo Suomessa jonkinlaiseksi internetin kultti-ilmiöksi nousseesta slaavikyykystä ja sen historiasta.

Kyse on siis itärajan tuolla puolella vallalla olevasta tavasta istua jalkojensa päällä kyykyssä, johon moni suomalaisturistikin on kiinnittänyt huomiota. Harva kuitenkaan on osannut ajatella, että slaavikyykyllä on yhteys esimerkiksi Neuvostoliiton katukulttuuriin ja rikollismaailmaan.

- Sarja slaavikyykystä herätti heti huomiota suomalaisissa lukijoissamme, joten tajusimme, että tällä tiellä on hyvä jatkaa. Haluamme kertoa suomalaisille ihmisläheisiä tarinoita yhteisestä historiastamme, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov kuvaili.

Seuraavana olikin sitten vuorossa suomenkielinen artikkelisarja Vodka-tour, jossa Vyshenkov muisteli suomalaisten legendaaristen votkaturistien tekemisiä Leningradissa.

Vyshenkovin jutut on kirjoitettu hieman sarkastisesti, mutta silti niissä on aimo annos aitoa lämpöä ja huumoria. Suomalaisia votkaturisteja ei jutuissa suinkaan mollata, vaan itse asiassa heille annetaan paljon kunniaa siitä, että juuri he tekivät maidemme välisestä kanssakäymisestä läheistä ja aivan muuta kuin oli virallisissa liturgiapuheissa.

Vyshenkovin asiantuntemus slaavikyykystä ja votkaturisteista onkin parasta mahdollista laatua, sillä hän kirjoittaa artikkeleissa paljon myös omasta itsestään.

- Olen itse Leningradin katujen kasvatti, joka päätyi 1980-luvulla lopulta Leningradin miliisin päälliköksi osastolla, jonka tehtävänä oli tutkia sekä turistien tekemiä rikoksia että turisteihin kohdistuneita rikoksia, Vyshenkov kertoi.

- Eikä mennyt yhtä ainoaa päivää, etteikö minun kabinetissani olisi istunut jokin suomalainen. Jos kertoisin niistä ajoista kaikki hassut ja surullisetkin tarinat, se veisi aikaa ainakin pari viikkoa, Vyshenkov naurahti.

Parhaillaan Suomi.Fontanka.fi:llä on meneillään uusi suomenkielinen juttusarja, joka käsittelee venäläisiä tapoja, jotka saattavat vaikuttaa suomalaisista oudoilta. Sarjassa on jo selitetty muun muassa venäläisten kaipuuta luksukseen, jonottamisen taitoa, myöhästelyn saloja ja kiroilun perinnettä.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Entinen F1-kuski Johnny Herbert vertaa Mika Saloa ja Mika Häkkistä – ”Kun hänen kanssaan puhui, ajautui riitaan”

 2. 2

  ”Peltipoliisien isä” tyrmää Suomen liikennevalvonnan nykytilan

 3. 3

  Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

 4. 4

  Minka Kuustonen saa vauvan!

 5. 5

  Nelihenkinen perhe pelastettiin avotunturimaastosta Lapissa – pimeys ja keli yllättivät kesken vaellusretken

 6. 6

  Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

 7. 7

  Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

 8. 8

  Anu, 45, lähetti 300 työhakemusta ennen kuin tärppäsi – ”Ideologisia työttömiä vähäinen määrä”

 9. 9

  Venäläisministeri ehdotti sianlihan vientiä muslimimaahan – Putin purskahti nauruun: ”No ei tosiaankaan”

 10. 10

  MI5:n johtaja: Terroriuhka on Britanniassa ”ennennäkemättömällä tasolla” – tänä vuonna dramaattinen muutos

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 2. 2

  Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

 3. 3

  Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

 4. 4

  Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

 5. 5

  Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut

 6. 6

  Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

 7. 7

  Nainen jäi oman autonsa alle ja kuoli – yritti pysäyttää mäessä valuvan ajoneuvon Sipoossa

 8. 8

  Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

 9. 9

  Muumiprostituoidut tulivat Tampereelle

 10. 10

  Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

 2. 2

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 3. 3

  Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

 4. 4

  Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

 5. 5

  Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

 6. 6

  Tällaisen elämän miljardööri Niklas Herlin eli – muistokirjoitus

 7. 7

  Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

 8. 8

  Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

 9. 9

  Niklas Herlin on kuollut

 10. 10

  Jymy-yllätys: Maajussi-Heikin morsianehdokas jättää sarjan – paljastaa painavan salaisuutensa

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Entinen F1-kuski Johnny Herbert vertaa Mika Saloa ja Mika Häkkistä – ”Kun hänen kanssaan puhui, ajautui riitaan”

 2. 2

  ”Peltipoliisien isä” tyrmää Suomen liikennevalvonnan nykytilan

 3. 3

  Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

 4. 4

  Minka Kuustonen saa vauvan!

 5. 5

  Nelihenkinen perhe pelastettiin avotunturimaastosta Lapissa – pimeys ja keli yllättivät kesken vaellusretken

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 2. 2

  Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

 3. 3

  Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

 4. 4

  Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

 5. 5

  Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

 2. 2

  Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

 3. 3

  Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

 4. 4

  Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

 5. 5

  Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

 6. Näytä lisää