Poikakoulun pihamaalla 55 nimetöntä hautaa Floridassa

Yli satavuotias floridalainen Dozierin poikakoulu lopetti toimintansa 2011. Se antoi viranomaisille viimein mahdollisuuden tutkia koulukodista vuosikymmenten ajan kerrottuja huhuja - karmaisevalla lopputuloksella.

27.9.2014 17:12

Entisen koulukodin pihamaalta Floridan Mariannassa on tehty hiljattain selkäpiitä karmiva löytö. CNN:n mukaan Arthur G. Dozierin mukaan nimetyn poikakoulun maastoista on paljastunut tiettävästi 55 nimeämätöntä hautaa.

Vuonna 1900 toimintansa aloittanut koulukoti ehti toimia vuoteen 2011 asti, jolloin se joutui taloudellisista syistä lopettamaan. Aikanaan koulukoti oli koko Yhdysvaltojen suurin. Koulukotiin saattoi joutua vielä 1900-luvun alkupuolella hyvinkin mitättömästä syystä kuten luvattomasta läpikulkemisesta jonkun mailla.

Koulukodissa on huhuttu jo vuosikymmenien ajan tapahtuneen väkivalta- ja jopa henkirikoksia. Laiminlyöntejä ja muita laittomuuksia yritettiin tutkia ainkain 1960- ja 1980-luvuilla, mutta kenenkään syyllisyyttä tapahtumiin ei pystytty todistamaan.

CNN:n mukaan University of South Floridan tutkijat ovat nyt keränneet todisteita siitä, että koulukodissa on vuosikymmenten aikana kuollut 98 alaikäistä poikaa. Kuolemantapauksista tehdyt asiakirjat ovat CNN:n mukaan erittäin epämääräisiä.

Ensimmäisiä tunnistettuja ovat Thomas Varnadoe, 13, ja Earl Wilson, 12. Poikien tunnistaminen tapahtui vertaamalla vainajien jäänteitä koulussa olleiden elossa oleviin sukulaisiin.

Varnadoe aloitti koulukodissa syyskuussa 1934 yhdessä vanhemman veljensä Hubertin kanssa. Hänen virallinen kuolinsyynsä on arkistoitujen asiakirjojen mukaan ollut keuhkokuume, johon hän sairastui oltuaan vain kuukauden koulussa.

Wilsonin kohtalo oli vielä synkempi. Hän oli koulun ensimmäinen afroamerikkalainen oppilas, joka aloitti koulukodissa elokuussa 1944. Vain muutama päivä myöhemmin hän oli kuollut. Wilsonin kuolinsyyksi papereihin on merkitty "tylpällä esineellä aiheutettu vakava vamma kallossa". Neljää oppilasta vastaan oli järjestetty tapauksesta oikeudenkäynti, mutta sen tuloksia ei ole kerrottu julkisesti. Wilsonin ruumis oli haudattu koulukodin pihalla alueelle, johon on pystytetty sattumanvaraisesti ristejä 1990-luvulla. Kukaan ei tiedä kuinka monen lapsen ruumiit alueelle on haudattu koska minkäänlaisia asiakirjoja asiasta ei ole.

- Mahdollisuutemme tuoda vastauksia vainajien kohtaloista dna-tekniikan avulla heidän sisaruksilleen vielä 70 vuoden jälkeen on etuoikeus. Perheiden halu saada näitä vastauksia ja jonkinlainen päätös asialle on ilmeinen, totesi koulukodin hautoja tutkivan ryhmän johtava tutkija, antropologi Erin Kimmerle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?