300 kilometrin päässä Pietarista on Venäjän suuri salaisuus: Ihmisiä uhkaillaan ja hakataan

Riippumattomia toimittajia on hakattu ja uhkailtu, kun he ovat yrittäneet tutkia Ukrainassa kuolleiksi väitettyjen venäläissotilaiden tapauksia.

Ukrainan sodan uhri? Lähellä Pihkovaa sijaitsevalla hautausmaalla on tuore hauta, jonka väitetään kuuluvan Ukrainassa kaatuneelle venäläissotilaalle.

26.9.2014 18:23 | Päivitetty 26.9.2014 18:32

Riippumaton tutkiva journalismi ei ole kokonaan kuollut Venäjältä. Näin voi päätellä tuoreesta raportista, jossa kerrotaan, kuinka Venäjän tämän hetken suurinta salaisuutta tutkivia toimittajia on hakattu tai uhkailtu.

Taustalla ovat epäilyt, että satoja Ukrainassa kuolleita venäläissotilaita on haudattu salaa - jopa nimettöminä ja öisin - ympäri Venäjää. Virallisesti Venäjä ei ole tunnustanut joukkojensa osallistumista Ukrainan sotaan, joten kaikki todisteet asiasta on pyritty peittämään mahdollisimman tehokkaasti.

Sananvapautta ja toimittajien turvallisia työoloja puolustava riippumaton CPJ-järjestö (Committee to Protect Journalists) julkaisi maanantaina venäläisen toimittajan Elena Milashinan raportin, jossa on listattu kuinka aihetta tutkineita toimittajia on ahdisteltu. Todisteena on jopa videomateriaalia.

Kaikki käynnistyi, kun riippumattoman Pskovskaja Gubernija -lehden kustantaja Lev Schlosberg julkaisi elokuussa tietojaan pihkovalaisen 76.Kaartin laskuvarjodivisioonan sotilaista, joiden olinpaikka oli tuntematon, mutta joiden normaalin asemapaikan hautausmaille oli alkanut ilmestyä tuoreita hautoja. Schlosberg hakattiin myöhemmin sairaalakuntoon.

Pihkova sijaitsee noin 300 kilometriä Pietarista lähellä Viron rajaa.

Schlosbergin johtopäätös, että sotilaat oli lähetetty Ukrainaan ja nyt heitä palasi ruumisarkuissa, herätti muidenkin venäläistoimittajien kiinnostuksen ja he matkasivat Pihkovaan Viron rajan lähelle. Toimittajat saivat joka paikassa vastaansa vihamielisesti käyttäytyviä miehiä.

  Toimittajien työn estäminen johtuu heidän yrityksistään tutkia Venäjän osallistumista Ukrainan konfliktiin.

Moskovalaisen Novaja Gazetan  Nina Petljanovaa ja pietarilaisenFontanka-sivuston Irina Borukovitshia käskettiin poistumaan laskuvarjojääkäri Aleksei Karpenkon hautajaisista, ja heidät ohjattiin uhkailujen kera autoonsa.

Naisten mukaan uhkaajat vaikuttivat tyrmistyneiltä, että tieto hautajaisista oli levinnyt mediaan. Tosin Karpenkon viralliseksi kuolinsyyksi oli omaisten mukaan merkitty sydänkohtaus.

Huppupäät hyökkäsivät kimppuun

Myöhemmin toimittajat vierailivat hautausmaalla, jossa kaksi huppupäistä miestä yritti rikkoa heidän autonsa ikkunan ja viilteli auton renkaita.Toimittajat tekivät asiasta ilmoituksen. Sitä ei alettu edes tutkia ennen kuin Novaja Gazetan päätoimittaja vetosi Venäjän sisäministeriin.

Toimittajien ja venäläisen Sotilaiden äidit -järjestön mukaan venäläissotilaiden hautajaisia ja viimeisiä lepopaikkoja vartioidaan muuallakin. Syyttävä sormi osoittaa korkealle Venäjän johtoon, sillä ilman sen suostumusta näin laajan toiminnan ei uskota olevan mahdollista.

- Elokuussa saimme hälyttäviä tietoja Rostovista, Kalugasta, Rjazanista, Pihkovasta ja muilta alueilta. Uskon, että tämä toimittajien työn estäminen johtuu heidän yrityksistään tutkia Venäjän osallistumista Ukrainan konfliktiin, minkä viranomaiset haluavat salata, kommentoiGlasnost Defence Foundation -kansalaisjärjestön (GDF) johtajaAleksei Simonov CPJ:lle.

Valtamedia vaikenee

Venäjän valtamedia on pääsääntöisesti ollut hiljaa tapauksista. Jos niistä on kerrottu, kohteeksi on otettu toimittajat itse. EsimerkiksiVesti-kanavan ohjelma leimasi Lev Schlosbergin petturiksi ja ulkomaisen rahan vastaanottajaksi.

GDF ja CPJ ovat yrittäneet vedota poliisiin, jotta Schlocbergin pahoinpitely ja muut hyökkäykset luokiteltaisiin "toimittajien työn vastustukseksi", josta on erikseen säädetty Venäjän rikoslaissa.

Vetoomukset ovat olleet turhia, sillä pääsääntöisesti poliisi tutkii niitä tavallisina ryöstöinä tai pahoinpitelyinä.

Kymmenen Venäjän armeijan laskuvarjojääkäriä jäi sotavangeiksi Ukrainassa elokuun lopulla

Ukrainassa vangiksi joutuneiden laskuvarjosotilaiden äidit ja vaimot odottivat tietoja miehistä näiden tukokohdan edustalla Kostromassa, noin 350 kilometriä Moskovasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?