Ulkomaat

Telegraph: Saksassa vaaditaan insestin laillistamista

Julkaistu:

Sukurutsa
Saksassa toimivan eettisen neuvoston mukaan insestin määritteleminen rikolliseksi toiminnaksi loukkaa yksilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Insestillä tarkoitetaan lähisukulaisten välistä seksuaalista kanssakäymistä. Kansanomaisemmin insesti tunnetaan sukurutsana ja useissa maissa se on määritetty rangaistavaksi teoksi.

Saksassa toimiva eettinen neuvosto katsoo, että insestin rangaistavuudesta olisi nyt aika luopua. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti The Telegraph.

- Aikuisikäisten sisarusten oikeuden sukupuoliseen itsemääräämiseen pitäisi painaa vaakakupissa enemmän kuin abstrakti ajatus perheen suojelemisesta, neuvoston laatimassa mietinnössä todetaan.

Saksalainen sisaruspari sai neljä lasta


Insestin rangaistavuus nousi Saksassa tapetille, kun ilmeni, että paikalliset sisarukset Patrick S. ja Susan K. olivat saaneet yhdessä neljä lasta. Sisarukset oli kasvatettu eri kodeissa ja he tapasivat vasta, kun Patrick oli jo aikuinen ja Susan 16-vuotias.

Heidän suhteensa tultua ilmi Patrick tuomittiin yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen ja perheenjäsenet määrättiin eroon toisistaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on käsitellyt tapausta, mutta tuomio on säilynyt ennallaan.

Vankat perustelut insestin kriminalisoinnille


Insestin rangaistavuutta perusteellaan sairaiden jälkeläisten syntymisen riskillä. Myös kaksi Patrick S:n ja Susan K:n lapsista on syntynyt vammaisina.

Eettisen neuvoston mukaan tällä perusteella lasten hankkiminen pitäisi kieltää myös muilta pareilta, joilla on todettu geneettisiä häiriöitä. Lisäksi neuvosto on tehnyt kattavia taustatutkimuksia, joissa on selvinnyt, että monet insestiparit joutuvat elämään salassa ja altistuvat muun muassa kiristykselle ja uhkailulle.

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen mukaan hallitus tuskin tulee hyväksymään neuvoston suositusta insestin laillistamisesta.

- Sisarusten välisen seksuaalisen kanssakäymisen dekriminalisointi antaisi väärän signaalin Elisabeth Winkelmeier-Becker toteaa.

Puolueen mukaan insestin salliminen voisi toimia karhunpalveluksena lastensuojelun saralla.

Kaikissa maissa täysi-ikäisten vapaaehtoista insestiä ei ole säädetty laissa rangaistavaksi. Laillista se on muun muassa Hollannissa, Ranskassa, Espanjassa, Turkissa, Venäjällä, Kiinassa ja Israelissa.