Ulkomaat

SvD: Suomen Hornetit olivat venäläispommittajien perässä

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyskuun lopulla yliääninopeudella kiitäneiden Suomen ilmavoimien Hornetien kohteena olivat venäläiset, Ruotsia kohden suunnanneet pommikoneet, paljastaa ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti.
Oudot pamaukset ja paineaallot säikäyttivät ihmisiä eri puolilla Itä- ja Kaakkois-Suomea. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoi tuolloin Ilta-Sanomille, että kysymyksessä oli tunnistuslento.

Kalliomaa ei kuitenkaan kertonut, millaista ilma-alusta Hornetit lähtivät tunnistamaan. Kysymyksessä ei Kalliomaan mukaan ollut Suomen ilmatilan loukkaus.

Torstaina Svenska Dagbladet kertoi, että Hornetit lähetettiin neljän Skånea kohden lentäneen venäläiskoneen perään.

Venäläismuodostelmassa lensi kaksi strategista Tupolev-22M "Backfire" -pommikonetta ja kaksi Suhoi-27 "Flanker" -hävittäjää. Tu-22:n aseistuksena voi olla mm. ydinaseita.

Neljä maata reagoi


SvD:n mukaan ainakin neljä Itämeren valtiota reagoi venäläiskoneisiin. Niitä tunnistamaan lähetettiin hävittäjiä Suomen lisäksi Ruotsista ja Tanskasta sekä Liettuasta, josta tehtävän saivat sen Nato-kumppanin Portugalin päivystysvuorossa olleet F-16-hävittäjät.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan venäläispommittajien suuntaaminen näin etelään Itämerellä Ruotsia kohden on uutta.

Venäläismuodostelma lensi Suomen eteläpuolitse kansainvälisessä ilmatilassa Baltian rannikon ohitse ensin kohti Puolaa ja Saksaa, kunnes koneet kääntyivät länteen Ruotsin eteläkärkeä Skånea kohden. Koneet tekivät Skånen eteläpuolella käännöksen ja palasivat samaa reittiä Venäjälle.

SvD:n mukaan kyseessä oli samanlainen muodostelma, jolla venäläiset yllättivät totaalisesti Ruotsin ilmapuolustuksen pääsiäisenä 2013. Tuolloin venäläispommittajat kävivät Gotlannin edustalla eivätkä ruotsalaiset ehtineet saada omia hävittäjiään niitä vastaan.

Ruotsalaisten mukaan venäläiskoneet harjoittelivat tuolloin ohjusiskua ruotsalaisia sotilaskohteita vastaan.
 


Asejärjestelmät ovat sellaisia, joiden käyttöä emme kykene havainnoimaan.Tapaus johti kiivaaseen debattiin Ruotsin puolustusvalmiudesta.

Vilkasta radioliikennettä


SvD:n mukaan sunnuntaisen tapauksen yhteydessä venäläispommittajien ja niiden tukikohdan välillä oli vilkasta radioliikennettä, jossa koneille lähetettiin erilaisia koodeja. Ruotsin puolustusvoimat ei kommentoinut SvD:lle, mikä oli pommittajien mahdollinen kohde.

- Mutta niiden käytössä olevat asejärjestelmät ovat sellaisia, joiden käyttöä emme kykene havainnoimaan, huomautti puolustusvoimien operatiivisen osaston apulaisjohtaja, kontra-amiraali Anders Grenstad.

Ruotsi ehti lähettää Ronnebystä kaksi hävittäjäänsä tunnistamaan venäläiskoneet.

Poliittinen viesti?


Viime viikon keskiviikkona kaksi venäläistä Su-24-rynnäkkökonetta loukkasi Ruotsin ilmatilaa Öölannin edustalla.

SvD:n mukaan sunnuntainen tapaus liittyy Venäjän suureen Vostok-sotaharjoitukseen, jossa 100 000 sotilasta harjoitteli Kaliningradin puolustamista.

Lisäksi koneiden avulla haluttiin antaa poliittinen viesti, sillä sunnuntaina Liettuassa päättyi Nato-komentajien huippukokous. Yksi sen teemoista oli Itämeren puolustuksen vahvistaminen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt