CNN: Isisin sieppaama irakilaistyttö joutui todistamaan kauheuksia - "Monet ystävistäni raiskattiin" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Isisin sieppaama irakilaistyttö joutui todistamaan kauheuksia - "Monet ystävistäni raiskattiin"

Vain 15-vuotias irakilaistyttö jaksaa hymyillä karmeasta kohtalostaan huolimatta. Kuutisen viikkoa sitten hän joutui pelätyn ääri-islamilaisen Isis-järjestön sieppaamaksi. Tyttö joutui todistamaan, miten hänen nuoret ystävänsä raiskattiin. Hän kertoo harvinaisen tarinansa amerikkalaiselle CNN:lle.

24.9.2014 9:15

Aria asui perheensä kanssa Luoteis-Irakissa sijaitsevassa Sinjarin kaupungissa. Perhe oli kuullut, että Isis-järjestö olisi hyökkäämässä heidän kotinsa lähettyville. Niinpä perhe päätti lähteä naapurin perheen autolla pakomatkalle aikaisin eräänä aamulla. Pian kuitenkin ainakin seitsemän Isis-järjestön autoa ympäröi auton, jossa Aria oli perheensä kanssa.

- He pakottivat meidät ulos autosta. Tytöt ja naiset erotettiin miehistä, mukaan lukien minun 19-vuotiaasta veljestä. He ottivat kuitenkin vain tytöt mukaansa. Meidät pakotettiin pikkupakoon, Aria kertoo CNN:n haastattelussa.

Isis-järjestö kuljetti Arian, tämän 14-vuotiaan kälyn ja kourallisen muita tyttöjä 120 kilometrin päähän järjestön tukipesään Mosuliin. Tytöt vietiin kolmikerroksiseen taloon, jossa oli Arian mukaan satoja muita teinityttöjä, jotka oli siepattu. Aria kertoo, että Isis-järjestö yritti vaikuttaa heidän uskoon ja uskontoon.

- He sanoivat meille, että lukekaa meidän Koraania. Pari tytöistä sanoi, etteivät he olleet koulussa. He eivät voisi lukea, Aria toteaa.

“Olin niin peloissani”

Yli kolme viikkoa meni, jonka aikana Aria joutui olemaan hirveissä oloissa. Tänä aikana sheikki tuli ja keräsi 20 tyttöä itselleen, mukaan lukien Arian kälyn.

- Olin niin peloissani. Monet ystävistäni raiskattiin. Siitä on vaikea puhua, Aria toteaa.

Hän kieltää itse haastattelijalle joutuneensa raiskauksen uhriksi, mutta antaa sellaisen vaikutelman, että näin olisi käynyt.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on tabu islamilaisessa kulttuurissa. Olisikin ennenkuulumatonta väittää joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. CNN:n haastattelijan mukaan Aria vaikuttaa silmin nähden traumatisoituneelle.

- Näen heidän kasvonsa koko ajan. Minulla on ollut painajaisia. En voi lopettaa ajattelemasta sitä, miten he menivät pakolla tyttöjen päälle. Olen nähnyt ja kokenut liikaa, Aria sanoo.

YK:n pakolaisjärjestön asiantuntija Tanya Kareem kertoo, että islamilaisessa kulttuurissa tyttöjen on erittäin vaikeaa puhua hyvin ikävistä tapahtumista.

- He ovat traumatisoituneita. Ja he ovat yhteiskunnasta sekä kulttuurista, joka ei hyväksy sitä, mitä tämä (tyttöjen kohtelu) merkitsee perheelle. Jo puhuminen siitä tuottaa niin paljon häpeää, Kareem selvittää tilannetta.

Tytöt siirrettiin toiseen kaupunkiin

Aria kertoo, että kaksi Isisin militantia kuljetti hänet ja hänen ystävänsä lopulta Fallujahiin, jossa tapahtui merkittävä käänne. Aria kertoo, että miehet olivat saastaisia. Heillä oli myös erittäin pitkä parta. Arian mielestä jopa miehet olisivat pelänneet militanttikaksikkoa.

- He pakottivat meidät naimisiin. He uhkasivat satuttaa meitä, jos emme suostuneet. He antoivat meille puhelimen, jolla meidän piti soittaa perheellemme, että olemme muuttuneet, Aria sanoo.

Aria oli kuitenkin fiksu. Aria soitti puhelimella kaverinsa sedälle salaa. Setä tiesi Fallujahissa ihmisiä, jotka voisivat auttaa. Kun militantit olivat häipyneet talosta, jossa tytöt olivat, päättivät he paeta.

- Hänellä (sedällä) oli ystäviä, jotka asuivat Fallujahissa, mutta he eivät voineet tulla talolle ja pelastaa meitä. Päätimme sitten rikkoa oven, laitoimme hunnut päähän ja kävelimme noin tunnin verran paikkaan, jossa kaverini sedän ystävät odottivat. He ottivat meidät turvaan Fallujahissa, Aria sanoo.

Veli kuoli

Aria on nyt perheensä kanssa pakolalaisleirillä, joka sijaitsee Duhokin kaupungin ulkopuolella. Aria järkyttyi kuitenkin saapuessaan leirille. Aria kuuli, että hänen 19-vuotias veljensä oli tapettu.

- Tämä teki minut erittäin surulliseksi. Hän oli ainoa veljeni. Hän oli vain kuusi kuukautta naimisissa, Aria sanoo.

Aria kertoo, että hänen veljensä ja toinen mies tapettiin samalla, kun hänet ja muut tytöt siepattiin. Militantit ampuivat Arian veljeä päähän.

Aria ei haluaisi olla pakolaisleirillä. Kaikki leirillä tietävät, mitä hänelle tapahtui.

- He (militantit) raiskasivat, koska me pakenimme. Se oli rangaistus.

- Minun on elettävä sen kanssa, Aria toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?