Amnesty: Kidutusvälineiden valmistus lisääntyy Kiinassa - "tulisi välittömästi kieltää" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amnesty: Kidutusvälineiden valmistus lisääntyy Kiinassa - "tulisi välittömästi kieltää"

Kidutusvälineiden valmistus ja vienti Kiinassa ovat kasvussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on huolissaan Kiinan kidutusvälineteollisuudesta. Arkistokuva vuodelta 2007.­

23.9.2014 3:42

Amnestyn ja Omega-tutkimuskeskuksen mukaan Kiinassa oli kymmenen vuotta sitten 28 voimankäyttövälineitä valmistavaa yritystä. Nykyään niitä on jo yli 130, joista suurin osa on Amnestyn mukaan valtion omistuksessa.

Osa yritysten tuotteista, kuten sähköpamput, piikkipamput sekä painavat jalka- ja niskaraudat, tulisi Amnestyn mielestä kieltää välittömästi julmina ja epäinhimillisinä.

Kiina on järjestön mukaan ainoa maa, jonka tiedetään valmistavan kidutukseen suunniteltuja metallipiikkipamppuja. Sähköpampuilla puolestaan voidaan antaa sähköshokkeja, joista ei jää pitkäkestoisia jälkiä.

Kyseisiä välineitä on Amnestyn mukaan myyty turvallisuusalan toimijoille eri puolilla maailmaa, myös sellaisille, joiden tiedetään syyllistyvän ihmisoikeusloukkauksiin.

Järjestö on huolissaan myös siitä, että normaalissa poliisitoiminnassa tarvittavia välineitä viedään Kiinasta valtioihin, joissa niitä käytetään ihmisoikeussopimusten vastaisesti. Sen mukaan esimerkiksi kyynelkaasua ja muoviammuksia viedään maihin, joissa niitä voidaan käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.

- Ei ole tekosyytä sallia sellaisten välineiden valmistusta ja myyntiä, joiden ensisijainen tarkoitus on kiduttaa tai kohdella ihmisiä julmasti tai epäinhimillisesti. Nämä kuvottavat teot on kansainvälisen oikeuden mukaan kielletty, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Amnesty vaatii myös EU:ta ja Yhdysvaltoja parantamaan omia säännöksiään sitä mukaa, kun markkinoille tulee uusia tuotteita ja teknologiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?