Ulkomaat

Näin Janne Niskan miljoonaperintö jaettiin

Julkaistu:

Viimeinen tahto
Helmikuussa edesmennyt Janne Niska teki työkavereistaan miljonäärejä.
Helmikuun lopussa vain 38-vuotiaana kuolleen Janne Niskan viimeinen tahto toteutui, kun hänen jättimäinen yritysomaisuutensa siirtyi työtovereille viime touko-kesäkuun vaihteessa.
 
Mittavimman perinnön Niska antoi Pekkaniska Oy:n toimitusjohtajalle Jarkko Järnbäckille, 38, josta testamentti teki yrityksen uuden pääomistajan ja multimiljonäärin. Järnbäckin perintöosakkeiden arvo on tällä hetkellä noin 37 – 52 miljoonaa euroa.

Perinnön suuruusluokka on laskettu Pohjola Pankin analyytikon Matias Rautionmaan Ilta-Sanomille tekemän arvion pohjalta. Rautionmaan mukaan Pekkaniska Oy:n tämänhetkinen arvo on noin 70 – 100 miljoonaa euroa.

Tahdonilmaisussaan Niska muisti myös Pekkaniska Oy:n varatoimitusjohtajaa Jere Penttistä, 37, ja talousjohtaja Lauri Puontia, 36. Testamentti teki kaksikosta Pekkaniskan vähemmistöomistajista monimiljonäärejä samansuuruisilla osakeosuuksilla. Penttisen ja Puontin osakkeiden arvo on tällä hetkellä noin 12,2 – 17,5 miljoonaa euroa.

Pekkaniska Oy:n perustaja, Janne Niskan isä Pekka Niska, 75, pysyy perinnönjaon jälkeenkin nosturiyrityksen omistajakunnassa. Hänen omistustensa arvo on noin 8,8 – 12,6 miljoonaa euroa. Tiedot osakkeiden omistajista ja osakkeiden lukumääristä ilmenevät Pekkaniska Oy:n IS:lle toimittamasta ajantasaisesta osakasluettelosta.

Pekkaniska Oy myy ja vuokraa henkilönostimia, nostureita ja trukkeja Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Ukrainassa. Rautionmaa kuvaa Pekkaniska Oy:ta vahvaksi ja kannattavaksi konserniksi. Testamentatun yritysomaisuuden arvo voi vielä nousta huimasti, mikäli Venäjän ja lännen Ukrainan-kriisistä kiristyneet taloussuhteet paranevat.

- Liikevaihdosta yli puolet tulee Venäjältä. Ilman Venäjästä aiheutuvia epävarmuuksia yrityksen arvo voisi olla hyvinkin 140 – 170 miljoonaa euroa, Rautionmaa arvioi IS:lle.

Janne Niska omisti myös nostolava-autoja vuokraavan Janneniska Oy:n. Rautionmaa arvioi yrityksen tämänhetkiseksi arvoksi neljästä kuuteen miljoonaa euroa. Yrityksen enemmistöomistaja on tällä hetkellä toimitusjohtaja Joni Alasaari, 39, noin 2,9 – 4,3 miljoonan euron arvoisella osakepotilla.

Yhtiön omistajiin kuuluvat myös asiakaspalvelupäällikkö Jan Ström ja turvallisuuspäällikkö Saku Nurminen. Heidän omistuksensa arvo on tällä hetkellä noin 570 000 – 865 000 euroa. Arviot perustuvat Rautionmaan IS:lle tekemään analyysiin Janneniska Oy:n taloudellisesta tilanteesta ja liiketoimintanäkymistä.

Niska omisti vielä kolmannenkin yrityksen, tuulivoimaturbiineja huoltavan Bladefence Oy:n. Sen osakkeet omistavat tällä hetkellä Alasaari ja Niskan perikunnan puhemies Ville Karkkolainen. Matias Rautionmaan arvion mukaan yrityksen toiminta on tällä hetkellä tappiollista, joten osakkeilla ei hänen mukaansa ole rahallista arvoa.

Perinnönsaajat eivät kommentoineet asiaa Ilta-Sanomille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt