Weegiet ja Burgerit äänestivät eri tavalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Weegiet ja Burgerit äänestivät eri tavalla

Ei tule yllätyksenä, että Glasgow’n ja Edinburghin äänestystulokset erosivat toisistaan, kun Skotlanti äänesti itsenäistymisestään.

19.9.2014 9:04

Edinburgh äänesti unionissa säilymisen puolesta prosentein 38,9 – 61,1. Glasgow’n prosentit olivat lähempänä toisiaan, 53,49 – 46,51. Glasgow oli yksi harvoista alueista, joissa äänestys tulos lopulta kallistui itsenäistymisen puolelle. Skotlannin kaksi suurinta kaupunkia ovat vain tunnin ajomatkan päässä toisistaan, mutta henkiseltä etäisyydeltään ne eivät voisi enempää erota toisistaan.

Sen vuoksi äänestystulosten eroavaisuus ei ihmetytä.

Edinburgh on lämminhenkinen, avarasydäminen ja vanhana hallintokaupunkina linnoineen perinteisesti ollut hivenen Englannille myötämielisempi. Glasgow, räväkämpänä, uhmakkaampana ja välillä räkäisempänäkin vanhana teollisuuskaupunkina puolestaan on koko ajan tullut ilmi vahvasti itsenäisyyttä kannattavana.

Kaupunkien välillä on aina vallinnut reipashenkinen kilpailuasetelma. Asukasluvullaan Glasgow peittoaa Edinburghin selvästi, mutta Edinburgh pysyy silti pääkaupunkina. Weegiet (glasgowlaiset) naureskelevat burgerien (edinburghilaiset) pyöreämmälle puheelle, burgerit eivät puolestaan ymmärrä sanaakaan weegieiden työläisaksentista.

Vaikka jo nyt on tullut puheita siitä, että ei- ja kyllä-äänestäneiden välinen kuilu on kuroutumassa umpeen, voivat paikalliset weegiet ja burgerit olla helpottuneita siitä, että he eivät ainakaan äänestäneet samalla tavalla.

Äänestystulos ratkesi perjantaiaamuna: ei-äänet voittivat, ja Skotlanti pysyy osana Britanniaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?