Skotlanti: Äänestystulosta jännitetään perjantaiaamuun asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Skotlanti: Äänestystulosta jännitetään perjantaiaamuun asti

Skotlannin itsenäisyyspuolueen johtaja Alex Salmond kävi antamassa äänensä kotikaupungissaan Strichenissä, joka sijaitsee noin 250 kilometriä Edinburghista pohjoiseen. Äänestystulosten on arvioitu valmistuvan viimeistään perjantaiaamuna yhdeksän maissa Suomen aikaa.

Skotlannin itsenäisyyspuolueen johtaja Alex Salmond kävi antamassa äänensä Strichenissä, joka sijaitsee noin 250 kilometriä Edinburghista pohjoiseen.

18.9.2014 16:19

Skotlannin lippuja heiluttavat koululaiset tervehtivät itsenäisyyspuolueen johtajaa Alex Salmondia, kun hän kävi äänestämässä kotikylässään. Pohjois-Skotlannissa sijaitsevan syrjäisen maalaiskylän asukkaat kuvaavat Salmondia ”mukavaksi jätkäksi”.

- Tunnemme Alexin oikein hyvin. Hän on mukava jätkä, olemme jutelleet useita kertoja. Häntä ei näy täällä kovin usein nykyisin, koska hän on kiireinen, Hendry Whittaker, 73-vuotias eläkkeelle jäänyt rekkakuski kertoi uutistoimisto AFP:lle, päässään skottiruudullinen lakki.

 - Kun täällä oli vielä kauppoja, näimme häntä säännöllisesti, mutta nyt täällä ei ole kovin monta kauppaa, joten emme näe häntä enää usein, Whittaker jatkaa.

Salmond, joka asuu Strichenissä vaimonsa Moiran kanssa, on ollut mukana paikallispolitiikassa 80-luvulta asti. Matkalla äänestyspaikalle hymyssä suin kulkeva Salmond pysähteli juttelemaan paikallisten kanssa.

Äänestyspaikat sulkeutuvat kymmeneltä Skotlannissa, eli puolilta öin Suomen aikaa. Tulosten laskentaa helpottaa vaihtoehtojen vähyys, sillä äänestyslipukkeen voi tulkita olevan kyllä-ääni, ei-ääni tai hylätty.

Ääniä annettaneen ennätysmäärä, sillä 97 % äänioikeutetuista 4,29 miljoonasta skotlantilaisesta on rekisteröitynyt äänestäjäksi.

Vaaliviranomaiset ovat lupailleet tuloksen valmistuvan skottien aamupala-aikaan perjantaina, mutta alustavasta tuloksesta voi saada osviittaa jo aamuyön tunteina. Glasgow’n, Edinburghin ja Aberdeenin tulosten on arvioitu valmistuvan noin seitsemältä Suomen aikaa. Näiden yhteismäärä kaikista Skotlannin äänistä on noin neljäsosa.

Tuloksen julkistamisen epävirallinen valmistumisaika on noin yhdeksältä perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?