Kirje Krimiltä IS:lle: Näin elämäni muuttui Venäjän kansalaisena

Krim on venäläistynyt kovaa vauhtia sen jälkeen, kun Venäjä nielaisi sen osaksi itseään maaliskuussa - mutta miten? Se selviää Anastasia Polkanovan kirjeestä IS:lle.

17.9.2014 10:14 | Päivitetty 17.9.2014 14:12

Venäjän joukot ottivat Ukrainalle kuuluvan autonomisen Krimin alueen avainkohteet haltuunsa helmikuussa. Maaliskuussa Krim liitettiin hämärissä olosuhteissa pidetyn kansanäänestyksen jälkeen Venäjän federaatioon autonomisena alueena ja kaikki Ukrainan valtiolliset tunnukset poistettiin. Ukraina ja kansainvälinen yhteisö pitävät alueliitosta laittomana.

Alueen 2,5-miljoonaisesta väestöstä melkein 60 prosenttia on venäjänkielisiä. Yksi heistä on IS:n maaliskuussa tapaama 18-vuotias opiskelija Anastasia Polkanova. Polkanova ja hänen ystävänsä Aleksandra Sidorina ovat ystäviä, mutta hei olivat eri mieltä Krimin kohtalosta. Polkanova kannatti vahvasti Krimin liittämistä Venäjään ja Sidorina vastusti sitä.

Viime sunnuntaina Polkanova pääsi ensimmäisen kerran elämässään äänestämään - Venäjän, ei enää Ukrainan kansalaisena. Polkanova kertoi IS:lle kirjoittamassaan kirjeessä, miten elämä hänen näkökulmastaan on muuttunut venäläisellä Krimillä.

"Hei!

Lukukausi alkoi 1. syyskuuta ja olen todella onnellinen. Kaipasin kavereitani ja jopa opintoja. Sää täällä Krimillä on aivan täydellinen, ja nautimme luonnosta ja erityisesti merestä.

Kohta kuusi kuukautta on kulunut siitä, kun Krimin niemimaa liitettiin Venäjän federaatioon. Kaikki on nyt totta kai erilaista, ja elämänmeno on muuttunut.

Mitä tulee henkiseen muutokseen, ovat isänmaalliset tunteemme kotimaata kohtaan lisääntyneet monisatakertaisiksi. Krim on aina ollut henkisesti venäläinen, joten reaktiot tuohon talven suureen tapahtumaan olivat ennakoitavissa. Venäjän symboleja ja lippuja on kaikkialla: katoilla rakennuksissa, virastoissa ja laitoksissa ja melkein kaikissa autoissa.

Krimiläiset ovat yhä euforian vallassa, ylpeitä ja heidän mielialansa on korkealla. Vihamielinen mediajulkisuus ei ole purrut väestöön - me pidimme ja pidämme tätä aina henkilökohtaisena voittona. Ponnistelumme eivät ole olleet turhia eikä kukaan ole vähäisimmässäkään määrin epäillyt kansan ratkaisua.

Odotimme tietenkin, että muutosvaiheessa tulee eteen ongelmia, mutta suhtauduimme niiden voittamiseen innolla. Kehitystä on tapahtunut paljon, vaikka en epäilekään, etteikö vaikeuksia tulisi vielä esiin.

Mikä sitten on muuttunut ja mihin suuntaan? Kaikki eläkkeet ja sosiaalietuudet sekä tiettyjen työntekijäryhmien palkat ovat nousseet moninkertaisiksi. Se on hyvin tärkeää ikäihmisille, sillä ukrainalaiset eläkkeet eivät riittäneet edes vaatimattomaan elämään.

Elintarvikkeiden hinnat ovat toki nousseet, mutta sillä ei ole suurta vaikutusta asukkaiden taloudelliseen tilanteeseen. Kauppojen hyllyillä on entistä enemmän kotimaisia tuotteita. Lääkkeiden hinnat ovat laskeneet paljon, ja terveydenhuolto on pääosin ilmaista.

Monet krimiläiset kylät ovat ilman kaasua, sähköä ja vedenjakelua. Venäjän hallitus on tarttunut tähän ongelmaan, ja useisiin kyliin on nyt saatu nämä välttämättömyydet.

Paljon huomiota on kiinnitetty urheiluun, koulutukseen ja kuntoutusmahdollisuuksiin. Krim on niitä varten täydellinen ympäristö, ja nuorten hyvinvointi on parantunut.

Paljon kiirettä ja sekaannusta syntyi uusista asiakirjoista, mutta nyt lähes kaikilla on Venäjän passi.

Tehtävää on vielä paljon, ja ongelmien voittaminen vaatii kärsivällistä työntekoa. Se tuottaa varmasti tuloksia.

Mitä taas tulee etnisiin konflikteihin Krimillä: ne ovat valetta. Muutama provokatiivinen tapaus tuli esille, mutta pääosin ilmapiiri on rauhallinen. Kaikki niemimaan kansallisuudet haluavat elää keskenään rauhassa.

Tärkeintä on muistaa oma geopoliittinen asemamme. Koko Krim on hyvin huolissaan veljiemme ja sisariemme kohtalosta kaakkoisessa Ukrainassa. Toivomme rauhanomaista ratkaisua konfliktiin. En voisi edes kuvitella, mitä olisi tapahtunut niemimaalla jos emme olisi yhdistyneet Venäjään.

Olemme rynnänneet täyttä vauhtia tekemään työtä uuden elämän eteen, mutta se on ollut ilo, koska nyt me olemme kotona."

Nastja

Krimin Venäjään liittämistä vastustanut Aleksandra Sidorina on muuttanut pois Krimiltä sen jälkeen, kun Venäjä miehitti ja liitti sen itseensä. Nykyisin hän asuu Länsi-Ukrainan Lvivissä.

Venäjän lipun alla: Krimin aluevaalit sinetöivät presidentti Vladimir Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän valta-aseman niemimaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?