Ulkomaat

Asiantuntija: Näin Ukraina ja Venäjä ovat riippuvaisia toisistaan

rac

Julkaistu:

Ukraina tarvitsee Venäjän aseostoja ja Venäjä ukrainalaisia varaosia, sanoo suomalainen sotilasasiantuntija.
Ase- ja sotilasasiantuntija Arto Pulkki on ihmetellyt, miksi Ukrainan hallitus ei ole julistanut sotatilaa Itä-Ukrainaan.
 
– Kuvio on monimutkainen. Yksi syy saattaisi olla se, että Venäjä ja Ukraina käyvät asekauppaa keskenään. Konfliktin laajentuessa Ukraina menettäisi Venäjässä tärkeän asiakkaan.
  
Jos maiden välille olisi julistettu sotatila, Ukraina ei voisi viedä vihollismaahan aseita eikä muitakaan kriittisiä tarvikkeita. Ukrainan hallitus puhuu mieluummin käyvänsä Itä-Ukrainassa terrorismin vastaista taistelua.
 
Pulkki sanoo, että värikkäästä retoriikasta huolimatta Ukraina ja Venäjä ovat riippuvaisia toisistaan.

Maat käyvät kauppaa keskenään. Venäjän puolustusvoimat on riippuvainen Ukrainassa valmistetuista moottoreista ja varaosista. Ukraina tarvitsee Venäjän asekaupoista saatavia tuloja.
 

Moottoreita, varaosia, huoltoa


Ukrainan aseteollisuus on perua Neuvostoliiton ajoilta. Toinen tärkeä aseteollisuuden keskus on ollut Valko-Venäjä.  
 
Vaikka Venäjä on yrittänyt päästä eroon Ukrainan aseteollisuudesta, maa on edelleen riippuvainen ukrainalaisten toimituksista. Ukrainan tehtailta Venäjää saa kriittisiä varaosia ja moottoreita.
 
Ukrainassa on Venäjän kannalta kolme tärkeää asetehdasta. Ne sijaitsevat Ukraina valtion hallitsemilla alueilla.
 
Motor Sichin asetehdas toimittaa Venäjälle turbiinimoottoreita lentokoneisiin ja helikoptereihin. Ukrainassa valmistettuja moottoreita on niin kuljetus- kuin taisteluhelikoptereissa.

– Venäjä peruskorjaa ja uusii helikopterikantaansa, mutta se ei ole onnistunut käynnistämään riittävän laajaa moottorien tuotantoa, Pulkki sanoo.

Ukrainasta Venäjä hankkii varaosia ja huoltoa mannerten välisille ohjuksille. Varaosia valmistaa Yuzhmash–niminen yritys.
 
Ukraina on myös tärkeä lentokoneiden toimittaja. Kiovan lähellä sijaitsee Antonovin tehdas. Sieltä Venäjä on hankkinut lentokoneiden varaosia ja huoltoa.
 
– Jos Venäjä ei saa Ukrainasta varaosia, venäläiset helikopterit eivät nouse ilmaan, Pulkki sanoo.
 
Ukraina valmistaa myös tutkajärjestelmiä, elektroniikkaa, ilmataisteluohjuksia ja lentokoneiden hydraulijärjestelmiä.
 
Itä-Ukrainassa on pienempiä konepajoja, jotka valmistavat asetarvikkeita. Osa konepajoista on separatistien hallitsemilla alueilla.
 
– Tiedän, että pari pienempää konepajaa on muuttanut Venäjälle, Pulkki sanoo.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt