Putinin luottomiehiä, sotilasjohtajia ja isoja pomoja: Heihin EU iskee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin luottomiehiä, sotilasjohtajia ja isoja pomoja: Heihin EU iskee

IS kävi läpi henkilöt, jotka ovat EU:n uudella pakotelistalla. Tällaisia he ovat.

EU:n asettamat uudet pakotteet koskevat muun muassa Donetskin kansantasavallan pääministeriksi -tituleerattua Aleksandr Zakhartshenkoa (vas.) ja Vladimir Zhirinovskia (kesk.), joka on duuman jäsen. Pakotelistalla on joukko Putinin lähipiiriin kuuluvia.­

12.9.2014 11:19

Euroopan unioni julkaisi tänään uudet Venäjän-vastaiset lisäpakotteet.

Pakotelistalla on 24 uutta nimeä. Henkilöt ovat muun muassa presidentti Vladimir Putinin lähipiiriä, Itä-Ukrainan kapinallisten poliittisia ja sotilaallisia johtajia ja venäläisiä poliitikkoja.

Kyseiset henkilöt eivät pääse matkustamaan EU-maihin ja heidän EU-maissa olevat varansa jäädytetään.

Kapinallisten katsotaan syyllistyneen Ukrainan itsenäisyyden, suvereniteetin ja yhtenäisyyden heikentämiseen. Venäläiset poliitikot taas äänestivät Krimin Venäjään liittämisen puolesta.

IS kävi läpi pakotelistan henkilöt sekä EU:n perustelut sille, miksi juuri heidät laitettiin pakotelistalle.

1. Aleksandr Zakhartshenko

Syntynyt Donetskissa 7.8.1976. Zakhartshenko tuli Aleksandr Borodain tilalle ”Donetskin kansantasavallan pääministeriksi". Hänen toimintansa ja politiikkansa on heikentänyt Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja yhtenäisyyttä.

2. Vladimir "Tsar" Kononov

Syntynyt Gorskissa 14.10.1974. Kononov korvasi Igor ”Strelkov” Girkinin kapinallisten ”puolustusministerinä.” Hän on tiettävästi komentanut separatistisotilaita Donetskissa huhtikuusta asti.

3. Miroslav Vladimirovits Rudenko

Syntynyt 21.1.1983 Debalcevossa. Rudenko on Donbassin kansan puolisotilaallisten joukkojen komentaja. Hän on julistanut, että joukot jatkavat taisteluansa.

4. Gennadiy Nikolaiovits Tsypkalov

Tsypkalov korvasi Marat Bashirovin ”Luhanskin kansantasavallan pääministerinä". Hän on ollut myös aktiivinen sotatoimissa.

5. Andrei Jurevits Pintshuk

Pintshuk on ”Donetskin kansantasavallan turvallisuusministeri". Hänet liitetään Vladimir Antjufejeviin, joka on vastuussa separatistien ”hallinnollisista toimista”.

6. Oleg Bereza

Bereza on ”Donetskin kansantasavallan sisäministeri". Myös hänet liitetään Antjufejeviin.

7. Andrei Nikolaevits RodkinRodkin on ”Donetskin tasavallan Moskovan edustaja". Hän on puhunut kapinallisten valmiudesta sissisotaan.

8. Aleksandr Karaman

Karaman on ”Donetskin kansantasavallan sosiaaliasioiden ministeri". Hänetkin liitetään Vantjufejeviin.

9. Georgij L’vovits Muradov

Muradov on "Krimin virkaatekevä pääministeri ja Putinin täysivaltainen Krimin edustaja". Muradovilla on ollut merkittävä rooli Venäjän vallan pönkittämisessä Krimillä.

10. Mikhail Sergejevitsh Sheremet

Syntynyt 23.5.1971 Dzhankoissa. Sheremet on ”Krimin ensimmäinen virkaatekevä pääministeri". Hän oli suuressa roolissa Krimin kansanäänestyksessä Venäjään liittymisestä. Hän tiettävästi komensi kansanäänestyksen aikoihin Moskova-mielisiä ”itsepuolustusjoukkoja".

11. Juri Leonidovits Vorobiov

Syntynyt 2.2.1948 Krasnojarskissa. Vorobiov on federaationeuvoston puhuja Venäjän Federaatiossa. Hän tuki maaliskuun alussa julkisesti Venäjän joukkojen sijoittamista Ukrainaan.

12. Vladimir Volfovits Zhirinovski

Syntynyt 10.6.1946 Almatyssa. Zhirinovski on Venäjän duuman jäsen ja LDPR-puolueen johtaja. Hän on aktiivisesti tukenut Venäjän joukkojen käyttämistä Ukrainassa ja Krimillä. Hän on vaatinut Ukrainan jakoa. Hän allekirjoitti LDPR:n nimissä sopimuksen Donetskin kansantasavallan kanssa.

13. Vladimir Abdualijevits Vasiljev

Syntynyt 11.8.1949 Klinissä. Myös Vasiljev on duumassa. Hän äänesti 20. maaliskuuta Krimin Venäjään liittämisen puolesta.

14. Viktor Petrovits Vodolatski

Syntynyt 19.8.1957 Azovissa. Vodolatski on Venäläisten ja ulkomaalaisten kasakkajoukkojen unionin puheenjohtaja ja duuman edustaja. Myös hän tuki Krimin liittämistä Venäjään. Hän myönsi, että venäläiset kasakat olivat aktiivisesti mukana Ukrainan konfliktissa separatistien puolella.

15. Leonid Ivanovits Kalashnikov

Syntynyt Stepnoi Dvoretsissa. Kalashnikov on duuman ulkopoliittisten asioiden komitean puheenjohtaja. Hänkin äänesti Krimin Venäjään liittämisen puolesta.

16. Vladimir Stepanovits Nikitin

Syntynyt 5.4.1948 Opotshkassa. Nikitin on muun muassa CIS-maiden suhteista ja Euraasian integraatiosta ja vastaavan komitean puheenjohtaja. Hänkin äänesti Krimin liittämisen puolesta duumassa.

17. Oleg Vladimirovits Lebedev

Syntynyt 21.3.1964 Orelissa. Lebedev äänesti Krimin liittämisen puolesta.

18. Ivan Ivanovits Melnikov

Syntynyt 7.8.1950 Bogoroditskissa. Melnikov äänesti Krimin liittämisen puolesta.

19. Igor Vladimirovith Lebedev

Syntynyt 27.9.1972 Moskovassa. Lebedev on duuman edustaja. Hän äänesti Krimin liittämisen puolesta.

20. Nikolai Vladimirovits Levitshev

Syntynyt 28.5.1953 Pushkinissa. Levitshev on duuman edustaja. Hän äänesti Krimin liittämisen puolesta.

21. Svetlana Sergeevna Zhurova

Syntynyt 7.1.1972 Pavlovissa. Zhurova on ulkopoliittisista asioista vastaavan komitean puheenjohtaja duumassa. Hän äänesti Krimin liittämisen puolesta.

22. Aleksej Vasilevits Naumets

Syntynyt 11.2.1968. Naumets on Venäjän armeijan kenraalimajuri. Hän on ilmavoimien 76. divisioonan komentaja. Divisioona on osallistunut Venäjän armeijan operaatioihin Ukrainan maaperällä Krimin liittämisen aikoihin.

23. Sergei Viktorovits Tshemezov

Syntynyt 20.8.1952 Tsheremkhovossa. Tshemezovia pidetään yhtenä Putinin luottomiehistä. He ovat molemmat olleet KGB-upseereja Dresdenissä. Tshemezov on myös Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen huippuneuvoston jäsen. Ystävyys presidentin kanssa on vauhdittanut hänen ylenemistään valtion yrityksissä. Hän muun muassa johtaa Rostecin yhtiötä. Yhtiö on Venäjän johtava puolustus- ja teollisuustuottaja. Yhtiön kautta aiotaan rakentaa muun muassa voimalaitoksia Krimille.

24. Aleksandr Mikhailovits Babakov

Syntynyt 8.2.1963 Chisinaussa. Babakov on duuman edustaja. Hän johtaa komissiota, joka vastaa lainsäädännöllisistä hankinnoista sotilasteollisuuteen liittyen. Hän on Yhtenäisen Venäjän merkittävä jäsen ja liikemies, jolla on suuret sijoitukset Ukrainassa ja Krimillä. Hänkin äänesti Krimin liittämisen puolesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?