EU:n uudet Venäjä-pakotteet julki - nyt isketään Putinin lähipiiriin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU:n uudet Venäjä-pakotteet julki - nyt isketään Putinin lähipiiriin

EU:n uudella pakotelistalla on presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

Julkaistu: 12.9.2014 9:22, Päivitetty 12.9.2014 10:14

EU on julkaissut uusimmat Venäjä-pakotteet virallisessa lehdessä.

Näin ollen pakotteet ovat astuneet voimaan.

Uusia nimiä pakotelistalla ovat muiden muassa duuman jäsenet Igor Lebedev ja Vladimir Zhirinovski.

Listalla on myös muun muassa Donetskin kansantasavallan separatistijohtajia.

Osa listan henkilöistä kuuluu presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Yhteensä listalla on 24 uutta nimeä. Kyseiset henkilöt eivät pääse matkustamaan EU-maihin ja heidän EU-maissa olevat varansa jäädytetään.

Pakotteet kohdistuvat myös venäläisiin öljy-yhtiöihin, puolustusalan yhtiöihin ja pankkeihin.

Sotilasteollisuuden yrityksiä pakotelistalla on yhdeksän. Kalashnikovin rynnäkkökivääristä tunnettu JSC Kalashniko on yksi näistä. Listalla ovat myös seuraavat yhtiöt:

JSC Sirius (optoelektroniikkaa siviili- ja sotilaskäyttöön)OJSC Stankoinstrument (siviili- ja sotilaspuolen koneenrakennusta)OAO JSC Chemcomposite (materiaaleja siviilis- ja sotilaskäyttöön)JSC Kalashnikov (käsiaseet)JSC Tula Arms Plant (weapons systems)NPK Technologii Maschinostrojenija (ammukset)OAO Wysokototschnye Kompleksi (ilma- ja panssaritorjuntajärjestelmät)OAO Almaz Antey (valtion yhtiö, joka on erikoistunut aseisiin, ammuksiin ja tutkimukseen)OAO NPO Bazalt (valtio-omisteinen konepajayhtiö, joka rakentaa ase- ja ammusteollisuuden laitteita)

Suuret energiayhtiöt listalla

Venäjän suurin yhtiö, maakaasu- ja öljykonserni Gazprom, on odotetusti EU:n pakotelistalla. Tosin pakotteet koskevat vain konsernin öljyteollisuutta eli Gazprom Neftiä.

Venäjän valtion 50-prosenttisesti omistama Gazprom on maailman suurin kaasuntuottaja ja sen suurimpiin asiakkaisiin kuuluu mm. Saksa. Venäjän muista suurista energiayhtiöistä listalla ovat öljy-yhtiöt Rosneft ja Transneft. Rosneft on Wikipedian mukaan Venäjän kolmanneksi suurin yhtiö ja yksi maailman suurimmista öljyntuottajista. Yhtiö on pääosin Venäjän valtion omistama. Rosneftin hallussa on runsaasti Mihail Hodorkovskin konkurssiin menneen Jukosin omaisuutta.  Transneft on puolestaan Venäjän maaöljyn ja öljynjalostustuotteiden siirtoputkistoista vastaava pörssiyhtiö, jonka osake-enemmistö on Venäjän valtion kontrollissa. Yhtiö hallitsee maailman suurinta öljyputkistoa. Sen kautta kulkee noin 95 prosenttia Venäjän tuottamasta raakaöljystä ja öljynjalostustuotteista. Listalta löytyy lisäksi ilmailu- ja aseteollisuuteen erikoistunut Opk Oboronprom ja valtiollinen United Aircraft Corporation, joka valmistaa lentokoneita sotilas- ja siviilikäyttöön. Yhtiö tunnetaan mm. MiG-hävittäjistään ja Tupolev-koneistaan Pakotelistalla on joutunut myös Uralvagonnzavod. Monialakonsernin tuotteiden kirjo on laaja maatalouskoneista, autoista ja työkaluista panssarivaunuihin. Yhtiö kertoo kotisivuillaan olevansa maailman suurin taisteluvaunujen valmistaja.

Pakotteet kohdistuvat yksityishenkilöiden lisäksi myös venäläisiin öljy-yhtiöihin, puolustusalan yhtiöihin ja pankkeihin.

Osa pakotelistan henkilöistä kuuluu Putinin lähipiiriin. Yhteensä listalla on 24 uutta nimeä. Nämä henkilöt eivät pääse matkustamaan EU-maihin ja heidän EU-maissa olevat varansa jäädytetään.

Duuman jäsen Vladimir Zhirinovski on yksi henkilöistä, jotka kuuluvat EU:n perjantaina julkistamalla pakotelistalle.

Lisää aiheesta