Ulkomaat

Tutkija: Venäjä-pakotteissa syynissä väärä seikka - "Nyt tuijotetaan vain siihen"

Julkaistu:

PAKOTTEET
Tutkija Jukka Tarkan mielestä Suomen ja Euroopan unionin pitäisi tiukemmin vaatia Venäjältä joukkojen vetämistä Itä-Ukrainasta ehtona talouspakotteiden välttämiseksi.
- Nyt tuijotetaan vain siihen, että tulitauko pitää edes joten kuten. Pääasia on, että Venäjä ei ole hievauttanut joukkoja sieltä (Itä-Ukrainasta) mihinkään. Joukot ovat edelleen naapurivaltion alueella, jonne ne on viety sotatoimilla. Ei sellaista voi hyväksyä, entinen kansanedustaja, historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka sanoo Ilta-Sanomille.

- Se, että ammunta harvenee, ei ole vielä mitään, hän jatkaa.

Talouslehti Financial Timesin Brysselin toimituksen päällikkö Peter Spiegel kutsui pakotteita jarruttanutta Suomea "ongelmamaaksi" myöhään maanantai-iltana lähettämässään Twitter-viestissä.


Spiegel muistuttaa IS:lle, että Euroopan unionissa on paljon muitakin "ongelmamaita" kuin Suomi. Spiegelin mukaan Venäjän-pakotteita on vastustettu kaikkialla EU:ssa.

- Saksa vastusti aluksi pakotteita kaikkein eniten. Ranska möi sota-aluksia Venäjän merivoimille viime viikkoon saakka. Unkari ja Slovakia vastustivat pakotteita Eurooppa-neuvostossa viime kuussa, Spiegel totesi tiistaiaamuna IS:lle.

Tarkka ymmärtää
Suomen hangoittelun


Uutistoimisto Reutersin mukaan pakotteet koskevat ainakin venäläisiä energia-alan yrityksiä Rosneftia, Transneftia ja Gazprom Neftia.

Ilta-Sanomat kertoi puolestaan tänään, että pakotteissa laajennetaan rahoituskieltoa öljy- ja puolustusalan yrityksiin.

Venäjä on uhannut asettaa vastapakotteeksi ylilentokiellon, joka iskisi pahasti Finnairille erittäin merkittävään Aasian-liikenteeseen.

Tarkka ymmärtää Suomen vastahankaisuuden uusia pakotteita kohtaan.

- Kyseessä oli yritys varjella Finnairia ja muita yrityksiä ja se on kyllä sallittu harrastus. Olen tästä huolimatta sitä mieltä, että jotain Venäjälle täytyy tehdä, koska se käyttäytyy sietämättömästi. Pakotteet koskevat meitä kaikkia ja se pitää vaan kestää, Tarkka sanoo.

Rähmällään olemista pelkääville Tarkka muistuttaa, että päätöksenteon jälkeen Suomi seisoo samassa pakoterintamassa EU:n kanssa.

- Tarkoitus on saada Venäjä luopumaan sietämättömästä käytöksestä. Sellainen ei kuulu suomettumiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt