Suomen armeijan käyneitä reserviläisiä sotii Syyriassa

Julkaistu:

Sota
Suojelupoliisi kertoo, että Syyriassa sotii Suomen armeijan reserviläisiä. Puolustusvoimien mukaan on jopa mahdollista, että Isis-järjestöön siirtynyt terroristi saa kutsun kertausharjoituksiin Suomeen.
Suojelupoliisin terroristiasiantuntija, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei kerro tarkemmin, kuinka monta varusmieskoulutuksen saanutta suomalaisreserviläistä Syyrian sotaan on lähtenyt.

Suojelupoliisi ei myöskään kommentoi lähteneiden sotilasarvoja tai aselajeja.

Eri arvioiden mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yhteensä 30-40 islamistia. Joukko on maailman suurin, jos jihadistien määrän suhteuttaa muslimien väkilukuun maassa, kertoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN tiistaina. Lue Ilta-Sanomien uutinen aiheesta täältä.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että suomalaisia on siirtynyt Syyrian kautta mahdollisesti myös Isis-järjestön riveihin Irakiin.

Islamistista valtiota väkivalloin ajava Isis tunnetaan äärimmäisestä julmuudesta. Tällä viikolla järjestö julkaisi videon, jolla se mestasi amerikkalaistoimittaja Steven Sotloffin, 31.

Puolustusvoimat: Asevelvollisiin
mahtuu kaikenlaisia ihmisiä


Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Eero Karhuvaara sanoo, ettei Puolustusvoimat tiedä Syyriaan ja mahdollisesti Irakiin siirtyneiden reserviläisten henkilöllisyyttä.

- Emme tiedä mistään enempää kuin lehdistön kautta. Puolustusvoimat ei seuraa ihmisiä. Reserviläisten liikkuminen perustuu vapaaehtoiseen ilmoitukseen. Jos reserviläinen lähtee vaikka Torremolinokseen lomalle, ei hän ilmoita siitä Puolustusvoimille eikä kyllä Supoonkaan. Olisi kaikkein kauheinta, jos Puolustusvoimat alkaisi seurata ihmisiä. Se olisi orwellilainen maailma, Karhuvaara sanoo.

Reserviläisen taustoja selvitetään vain, jos hän hakee kriisinhallintatehtäviin tai Puolustusvoimiin töihin tai kun hänelle esitetään ylennystä.

Terroristien mahdollista kouluttamista Karhuvaara pitää Puolustusvoimien kannalta vähäisenä asiana.

- Miespuolinen ikäluokka on yleisen asevelvollisuuden alainen. Siihen mahtuu kaikenlaista ihmistä. Jihadistit ovat tällä hetkellä marginaali-ilmiö. Isis on turvallisuusuhka, mutta varusmiesten kouluttaminen ei muodosta uhkaa, hän sanoo.Isis-taistelija voidaan
kutsua kertausharjoituksiin


Voidaanko innokkaasti jihadistiksi tiedetty henkilö kouluttaa Suomen armeijassa vaikka konekiväärimieheksi?

- Kutsunnoissa katsotaan taustoja, mihin henkilö on mahdollista sijoittaa, kun mukana ovat sosiaalityöntekijä, poliisi, sotilaspastori ja nuorisotyöntekijöitä. Jos on rattijuopumuksia, niin on paha päästä autonkuljettajaksi, Karhuvaara muotoilee.

Karhuvaaran mukaan on kuitenkin jopa mahdollista, että joku Isis-järjestöön siirtyneistä taistelijoista kutsutaan tulevaisuudessa kertausharjoituksiin.

- Me emme epäile ketään. On täysin mahdollista, että jokaiselle reserviläiselle tulee kutsu kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen jossain vaiheessa, Karhuvaara sanoo.

Lue myös:
Kommentti: Onko tässä järkeä? Isis-terroristi voi saada kutsun kertausharjoituksiin Rovajärvelle

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt