Ulkomaat

Sotilaiden äidit todistavat sosiaalisessa mediassa kadonneista venäläissotilaista

Julkaistu:

Kaatuneiden venäläissotilaiden perheet todistavat sosiaalisessa mediassa oikeiksi huhuja Ukrainaan lähetetyistä taistelijoista.
Venäjä on kieltänyt osallistuvansa taisteluihin Ukrainassa, mutta venäläinen Sotilaiden äidit -järjestö on todistanut toisin. Todisteet löytyvät yhteisömediasta: Venäjällä muun muassa Facebookista ja sen venäjänkielisestä "sukulaisesta" VKontaktesta. Niiden ansiosta mediassa on Venäjälläkin liikkunut uutisia, joiden mukaan on mahdollista, että Ukrainassa taistelee muita kuin vapaaehtoisia venäläisiä. Oikeat haudat ja surevat sukulaiset ovat todistamassa huhut oikeiksi.

Sotilaiden äitien komiteat ovat ilmoittaneet saaneensa eri puolilta Venäjää kirjeitä vanhemmilta, joiden lapsia on oletettavasti lähetetty Ukrainan-rintamalle.

Ruumiiden kotiinkuljetuksista puhutaan Gruz-200-sivustolla. Venäjällä laajaa kannatusta saaneen sivuston nimi "Kuorma-200" on Venäjän armeijan virallinen koodi kaatuneiden kuljetuksille. Haavoittuneiden koodi on Gruz-300. Haavoittuneita hoidetaan niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin.

Kun Pietarin sotilaiden äitien järjestön puheenjohtaja Ella Poljakova alkoi esittää kysymyksiä haavoittuneista, hänen edustamaansa järjestöä syytettiin Venäjällä melkein vakoilusta ulkovaltojen hyväksi koska se oli saanut vähän ulkomaista rahoitusta.
Myös Sotilaiden äitien komiteoiden liiton vastaava sihteeri
Valentina Melnikova on uutistoimisto RosBusinessConsultingin mukaan kertonut saamistaan tiedoista, joiden mukaan Rjazanin laskuvarjodivisioonasta oli laitettu 250 kutsuntaikäistä allekirjoittamaan sopimus Ukrainaan lähettämisestä.

Ukrainassa kukaan ei pidä kapinallisia vain paikallisina. Venäläisten sotilaiden osallistumista ei virallisesti ole vahvistettu, mutta käytettävissä olevien haastattelutietojen mukaan monet venäläiset taistelijat ovat käyneet useasti Ukrainassa. Komennukset kestävät vain päiviä.

- Salaista ei voi kuitenkaan pitää salassa. Ihmetyttää, kuinka karkeasti Putin toimii vaikka hänellä on niin paljon kokemusta (turvallisuuspalvelu) FSB:n työntekijänä, ihmetteli ihmisoikeusaktivisti Jelena Vasiljeva ukrainalaisen Gordon.ua-verkkolehden haastattelussa.

Vasiljevan mukaan Putinin petos on juuri siinä, että hän korkeimpana päällikkönä heitti kokemattomat poikaset sodan pyörteisiin.

- Se on kaikkein hirvittävintä. Vanhemmat ovat ajatelleet, että kun poika on käynyt armeijan, hän palaa kotiin, Omskiin, Permiin tai Murmanskiin, mutta sen sijaan pojat joutuvat etulinjaan taistelemaan. Sitten äidit itkevät heidän haudoillaan tietäen että, kun Putinin sotaan lähettämä sotilas on kaatunut Ukrainassa, siitä voi kirota jostain syystä "ukrainalaisia fasisteja". Missä logiikka? Vasiljeva ihmetteli.

Venäläisellä äitien järjestöllä on jo vuosikymmenien kokemus. Sodassa uhreina ovat myös sotilaiden perheet.

- Ei riittänyt se, että venäläisiä sotilaita lähetettiin sotimaan, vaan valmisteltiin lisäksi kaikki asiat niin, että sitten heitä halveksitaan kotimaassaan, tehdään heistä surkeita raajarikkoja ja tuomitaan tuhannet perheet murheeseen ja kärsimykseen, kirjoitti Vasiljeva Radioasema Eho Moskvan blogissaan.

Kaatuneiden määrästä ristiriitaisia tietoja


Ukrainan sodan uhrien lukumääristä on vaikea saada luotettavaa tietoa. Ukrainan Puolustusministeri Valeriy Geletei kirjoitti Facebook-sivullaan sodan tuottavan kymmeniätuhansia uhreja, Venäjän edustajat pitävät moisia lausuntoja provokaatioina.

Gruz-200 Facebook-ryhmässä ilmoitettiin toissapäivänä 1000 kaatuneen "palautuserästä". Tämän lasketaan tarkoittaneen 15 rekkaa. Aktiivisen hyökkäyksen alettua parin ensimmäisen vuorokauden uhriluku oli saman ryhmän mukaan noin 700 miestä. Näin ollen kaatuneiden määrä voisi olla 2000-2500 miestä. Ukrainaan haudatuista ei ole tietoa.