Onko tulitauko sittenkin Putinin ovelin juoni?

Julkaistu:

Ukrainan sota

Venäjän presidentti Vladimir Putin ajaa nyt Ukrainaan tulitaukoa - mahdollisesti ketunhäntä kainalossa, tutkija varoittaa.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ilmoitti torstaina käskevänsä joukkojaan lopettamaan tulituksen huomenna perjantaina kello 14 Suomen aikaa. Myös kapinallisjohtajat antavat oman tulitaukokäskynsä.

Kapinallisten ehtona on se, että Kremlin esittämä asiakirja rauhansuunnitelmasta allekirjoitetaan Minskissä. Ukrainan hallitus taas edellyttää, että yhteysryhmän kokous Minskissä toteutuu.

Putinin into ajaa Ukrainaan tulitaukoa on kuitenkin herättänyt lännessä epäilyksiä siitä, että kysymyksessä voi olla Putinin kenties tähän asti ovelin juoni.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari sanoo, että Putinin todellisena päämääränä tulitauossa voi olla ns. jäätynyt konflikti - se, että Itä-Ukrainassa käy samalla tavalla kuin Etelä-Ossetiassa, Abhasiassa tai Transnistriassa.

- Putinille paras ratkaisu olisi, jos Ukraina antaisi periksi, ja Itä-Ukraina saisi liittovaltioratkaisussa itsehallinnollisen osavaltion statuksen. Silloin Venäjä voisi vaikuttaa Ukrainassa laajemmin Kiovaan saakka, eikä vain separatistisilla alueilla, Saari selittää.

Jos Itä-Ukrainan status jää epäselväksi, ja alue pysyy Venäjän kontrollissa, Putin todennäköisesti pyrkii neuvotteluissa liittovaltioratkaisuun.

Täysi riippuvuus Venäjästä?


Sinikukka Saari sanoo, että Venäjä on vienyt Ukrainan tilannetta koko ajan jäätyneen konfliktin suuntaan.

Mitä tämä ns. jäätynyt konflikti sitten käytännössä tarkoittaa?

Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa se on tarkoittanut sitä, että Venäjä on tunnustanut ne itsenäisiksi valtioiksi. Muutama Venäjän liittolainen on seurannut esimerkkiä, mutta suurin osa valtioista on jättänyt ne tunnustamatta. Transnistrian tilanne on vielä auki.

- Alueilla on neuvottelut käynnissä, mutta ne eivät ole menossa mihinkään. Rauhansopimusta ei ole allekirjoitettu, mutta ihmisiä ei kuole, Saari selittää.

Saari sanoo, että vaikka alueiden status on auki, ne ovat käytännössä täysin riippuvaisia Venäjästä. Itsenäisen valtion merkit ovat hyvin vähäisiä.

- Vaikka ne eivät kuulu Venäjään, ne ovat taloudellisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti riippuvaisia Venäjästä. Venäjä sanelee, miten siellä asioita ajetaan ja tehdään.

Saari muistuttaa, että Venäjällä on lisäksi sotilastukikohdat kaikissa kolmessa kohteessa. Transnistriassa hieman Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa pienempi.

- Ne takaavat, ettei näille alueille tunkeuduta, eikä kukaan muuta tilannetta. Esimerkiksi Etelä-Ossetiassa Venäjä valvoo Georgian ja Etelä-Ossetian välistä rajaa. Venäjällä on alueella 1500 aseistettua rajamiestä ja 3500 sotilaan tukikohta.

Saari kertoo, että 90 prosentilla kansalaisista on Venäjän passi, vaikka he eivät olisi Venäjällä koskaan käyneetkään. Etelä-Ossetiassa on käytössä rupla, ja esimerkiksi puolustusministeri on venäläinen kenraali.

- Venäjä rahoittaa näiden niin sanottujen valtioiden budjetista 90 prosenttia. Jos Itä-Ukrainassa mennään tällaisiin järjestelyihin, onhan se Venäjän kontrollissa, vaikka alueen virallinen status olisi mikä.
 

Jäätynyt konflikti ei ole puhdas voitto


Jäätynyt konflikti ei silti ole Venäjällekään täysin puhdas voitto. Esimerkiksi Georgiassa emämaa on kääntynyt hyvin Venäjä-vastaiseksi ja näkee läntisen linjan päämääränään.

- Georgiassa Venäjä voi loppujen lopuksi vaikuttaa maan sisäpolitiikkaan aika vähän. Tällaisessa tapauksessa Ukraina todennäköisesti irtaantuisi Venäjän vaikutuspiiristä.

Ukrainassa tulitauko on kuitenkin Saaren arvion mukaan Putinin intresseissä. Jos Ukrainan joukot pystyisivät nappaamaan alueen haltuunsa, Putinille ei jäisi käytännössä mitään.

- Jos Venäjä olisi osallistunut sotaan massiivisella laajamittaisella hyökkäyksellä, se olisi joutunut selkeämmin vastuuseen teoistaan. Länsi olisi reagoinut ankarammin. Venäjän on parempi saada tilanne rauhoittumaan tässä vaiheessa, Saari selittää Venäjän toimia.
 

Tarkkaan mietitty hetki?


Saaren mukaan Putinin intoon ajaa tulitaukoa vaikuttaa myös se, miltä tilanne näyttää oman maan sisällä.

 

- Jos Ukrainassa kuolee paljon venäläisiä sotilaita, ehkä kansan halukkuus sekaantua Ukrainan tilanteeseen vähenee.

Putin on myös saattanut ajoittaa tulitauon puuhaamisen taktisesti Naton kokouksen aikoihin.

- Uskon, että asiat ovat olleet suunnitelmissa jo aikaisemmin, mutta ajoitus on mietitty sopivaan hetkeen. Voi olla, että Naton kannat ovat astetta maltillisempia, Saari huomauttaa.

Tutkijan mukaan voi myös olla niin, että Venäjä haluaa kiillottaa kilpeään ja esiintyä rauhanrakentajana juuri samaan aikaan, kun Nato suunnittelee vahvistavansa Ukrainan armeijaa.