Asiantuntija Obaman puheesta: "Se oli Suomelle tärkeä viesti"

rac

Julkaistu:

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvallat-keskuksen johtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain presidentin puhe Tallinnassa sisälsi tärkeän viestin myös Suomelle.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti odotetun puheensa vierailullaan Tallinnassa tänään keskiviikkona.

Aaltola pitää tapausta merkittävänä: puhe jää hänen mukaansa historian kirjoihin. Puheen merkitys oli ennen kaikkea symbolinen.

 

Puhe tulee jäämään historian kirjoihin.− Puhe Tallinnassa, entisessä neuvostotasavallassa, nykyisessä läntisessä demokratiassa, oli itsessään merkityksellinen. Se, että Obama lentää Tallinnaan kriisin keskellä ja osoittaa solidaarisuutta, on Virolle tärkeää. Puhe tulee jäämään historian kirjoihin, Aaltola arvioi.

"Se oli Suomelle tärkeä viesti"


Aaltolan mukaan Obama korosti puheessaan, että sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa jaetaan ajatus siitä, että Euroopan kahtiajakoon ei pidä suostua.

− Jos siinä tulee ongelmia, Yhdysvallat, Nato ja länsimaat ovat valmiita ottamaan kovempia keinoja käyttöön. Tuki Ukrainan armeijalle on epäsuorempaa kuin mitä Ukraina haluaisi, Aaltola selittää.

 

Viidennen artiklan merkitystä ei haluta vesittää. Kyllä se on se kortti, joka täytyy olla, jos haluaa saada Yhdysvaltain ja muiden Nato-maiden vankkumattoman tuen.Vankkumatonta tukea on tarjolla ennen kaikkea Virolle, läntiselle demokratialle, joka kuuluu Natoon, Aaltola arvioi.

Kaiken kaikkiaan Obama teki Aaltolan mukaan selvän eron niiden maiden välille, jotka kuuluvat Natoon ja niiden, jotka eivät kuulu.

− Viidennen artiklan merkitystä ei haluta vesittää. Kyllä se on se kortti, joka täytyy olla, jos haluaa saada Yhdysvaltain ja muiden Nato-maiden vankkumattoman tuen, Aaltola selittää.

Obama muistutti puheessaan kuitenkin myös siitä, että ovet uusille jäsenmaille pidetään auki.

− Se on tärkeä symbolinen ele, etteivät Naton ovet ole menneet kiinni. Se tarkoittaa, että Eurooppaan ei muodosteta jakolinjoja. Länsi ei jätä reuna-alueille maita, joilla ei ole edes optiota liittyä Natoon. Se oli myös Suomelle aika tärkeä viesti, Aaltola huomauttaa.

Lupasi tukea Ukrainan armeijalle


Aaltolan mukaan Obama vastasi puheessaan Viron tarpeeseen kuulla vakuuksia siitä, että hädän hetkellä Nato tukee konkreettisesti Baltian maita ja tarjoaa apuaan.

Obama lupasi puheessaan tukea niin Ukrainalle, Euroopalle kuin Baltian maille.

− Yhdysvallat kokee, että maailmanpoliittinen tilanne on niin muuttunut, että se varautuu jatkossakin Venäjän uhan kasvuun, Aaltola selittää.

Obaman puheessaan antama lupaus lisätä tukea myös Ukrainan armeijalle voi konkretisoitua jatkossa, mikäli Venäjän aggressio Itä-Ukrainassa lisääntyy.

 

Yhdysvallat kokee, että maailmanpoliittinen tilanne on niin muuttunut, että se varautuu jatkossakin Venäjän uhan kasvuun.− Ukraina on ollut ja on tällä hetkellä tavattoman yksin, eikä materiaalista apua tai sotilaallista apua ole sinne virrannut. Yhdysvallat ja Euroopan unioni tukevat tietysti Ukrainan taloutta. Kasvavaa tukea on luvassa, jos Venäjän aggressio Itä-Ukrainassa lisääntyy, Aaltola arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt