Putinin Itä-Ukraina-puheet hämmensivät

Julkaistu:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin monitulkintaiset kommentit Itä-Ukrainan asemasta hämmensivät sunnuntaina.
Monet länsimaiset mediat tulkitsivat Putinin vaatineen keskusteluja Itä-Ukrainan valtiollisesta asemasta.

– Tarvitsemme pikaisesti todellisia keskusteluja -- kysymyksistä, jotka koskevat yhteiskunnan poliittista järjestelmää ja valtiollista asemaa Kaakkois-Ukrainassa, siellä asuvien ihmisten laillisten oikeuksien turvaamiseksi, Putin sanoi venäläisen tv-kanavan haastattelussa AFP:n mukaan.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Katri Pynnöniemen mukaan epäselväksi jää, puhuiko Putin todella alueiden itsenäisestä asemasta.

– Kommentista voi saada sen mielikuvan, että hän olisi puhunut näiden alueiden omasta valtiollisuudesta. Haluaisin uskoa, että sellaista mielikuvaa ei haluttu jättää, Pynnöniemi sanoo STT:lle.

Alueen asukkaiden laillisilla oikeuksilla Putin saattaa viitata Pynnöniemen mukaan esimerkiksi kielikysymyksiin.

Viesti kotimaan yleisölle


Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti sunnuntaina uutistoimistojen mukaan, että Putinin puheita on tulkittu väärin, ja että Itä-Ukrainan halutaan pysyvän osana Ukrainaa.

Pynnöniemen arvion mukaan Putin on kohdistanut kommenttinsa ensisijaisesti kotimaiselle yleisölle, jolle hän esiintyy rauhantahtoisena johtajana. Putin myös syytti Itä-Ukrainan kriisistä jälleen länsimaita.

– Kotimaiselle väestölle hänen pitää johtajana selittää, että me yritämme saada tämän sodan loppumaan. Viesti on pääasiassa tarkoitettu kotimaahan, ja se sekoittaa kaikkia muita, Pynnöniemi sanoo.

Minskin kokoukselta ei odoteta suuria


Ukrainan, Venäjän ja Etyjin edustajien on määrä tavata maanantaina Minskissä Valko-Venäjällä kriisin takia.

Suomessa asuva Ukraina-tutkija Arseni Svynarenko arvioi, että pitäisi tapahtua jotain todella yllättävää, jotta tilanne pystyttäisiin ratkaisemaan.

– En odota, että Minskissä löytyy ratkaisu, vaikka presidentti Poroshenko oli eilen todella itsevarma kertoessaan, että Venäjän aggressiot tulevat kohta loppumaan ja Minskissä löydetään ratkaisu, Svynarenko sanoo STT:lle.

– Näen tilanteen niin, että jos Venäjän armeija on Ukrainassa niin kuin heidän sanotaan olevan, ovat he siellä pitkän aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt