Amerikkalaisprofessori: Lännessä ei ymmärretä, mikä Putinia oikeasti ajaa eteenpäin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisprofessori: Lännessä ei ymmärretä, mikä Putinia oikeasti ajaa eteenpäin

Vladimir Putinin motiivit tulkitaan lännessä väärin, yhdysvaltalainen professori Henry E Hale kirjoittaa The Guardianissa.

Amerikkalaisprofessorin mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin motiivit ymmärretään lännessä väärin.­

30.8.2014 17:39

Amerikkalaisprofessori Henry E Hale kirjoittaa The Guardianissa, että tarkasteltaessa Venäjän toimia Itä-Ukrainan kriisissä, pitäisi ymmärtää myös venäläistä nationalismia ja sisäpolitiikkaa.

Kuitenkin venäläinen nationalismi, joka vaikuttaa merkittävästi presidentti Vladimir Putinin toimiin, ymmärretään Halen mukaan lännessä usein väärin. Siksi väärin ymmärretään myös Putinin motiivit.

Professorin mukaan Venäjällä on kahdenlaisia nationalisteja. Toisten mukaan Venäjä on laaja käsite, johon kuuluvat kaikki etniset ja uskonnolliset ryhmät, jotka ovat asuneet Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton alueella. Toinen ryhmä haluaa Venäjän, johon kuuluu vain venäläisiä tai slaaveja, mutta ei muita etnisiä ryhmiä.

 Putin yrittää kävellä nuoralla kahden nationalismin muodon välissä toivoen, ettei hänen tarvitse valita puolta.

Halen mukaan Putinin toimintaa Ukrainan suhteen pitäisi tarkastella nimenomaan näiden merkitys ymmärtäen. Putinin on otettava huomioon molempien nationalismin suuntausten edustajat.

– Putin yrittää kävellä nuoralla kahden nationalismin muodon välissä toivoen, ettei hänen tarvitse valita puolta, Hale kuvailee kirjoituksessaan.

Putin "erittäin vaarallisessa tilanteessa"

Halen mukaan Krimin niemimaan liittäminen Venäjään ilman suurta verenvuodatusta on lyhyellä aikavälillä lisännyt Putinin suosiota.

Myös muun Ukrainan epävakauttaminen sopii Putinille, jonka mukaan vallankumoukset ovat täynnä valtion murenemisen ja alueellisen silpomisen vaaraa.

Professorin mukaan Putin on kuitenkin ”erittäin vaarallisessa tilanteessa”. Myös tässä venäläinen nationalismi astuu mukaan kuvaan: kykenemättömyys laajentaa Venäjän aluetta voi aiheuttaa pettymyksen joillekin nationalisteille. Putinin täytyy ottaa tämä huomioon toiminnassaan.

Toisaalta väestöjen, jotka eivät halua kuulua Venäjään, liittäminen pakolla voi aiheuttaa muita ongelmia.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija: Putin ei ole nationalisti

Myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sean Roberts kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa aiemmin, että Putin tasapainoilee nationalismin kanssa. Tutkijan arvion mukaan Putin ymmärtää, että Itä-Ukrainan kriisin pitkittäminen ei ole Venäjän etu. Putin ei kuitenkaan voi vetäytyä tilanteesta noin vain.

Nyt hänen on ajettava se alas ja löydettävä poistumisstrategia ilman, että hän menettää kasvonsa.

– Putin on vaikeassa tilanteessa. Hän on rakentanut Ukrainan kriisin jälkeen maahan nationalistisen ilmapiirin. Nyt hänen on ajettava se alas ja löydettävä poistumisstrategia ilman, että hän menettää kasvonsa, Roberts selitti.

Roberts myös huomautti, että Putin ei ole nationalisti, vaan tukeutuu kansallisuusaatteeseen omaa asemaansa pönkittääkseen.

– Ukraina säikäytti nationalistit. Putin pelkää, että nationalismi pääsee hallinnasta. Se on nähty Venäjällä monta kertaa, mitä silloin tapahtuu. Se on valtava voimavara.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?