Synkkä saksalaisarvio: Ukrainan kriisi voi johtaa lännen ja Venäjän sotaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Synkkä saksalaisarvio: Ukrainan kriisi voi johtaa lännen ja Venäjän sotaan

Donetskin keskustaan osui perjantaina ammuksia, jotka muun muassa sytyttivät tuleen linja-auton.

Donetskin keskustaan osui perjantaina ammuksia, jotka muun muassa sytyttivät tuleen linja-auton.

Julkaistu: 30.8.2014 10:50

Venäjän joukkojen läsnäolo Ukrainassa on länsimaille suora haaste, joka vaatii tiukkaa vastausta. Näin arvioi Kielin yliopiston turvallisuuspolitiikan instituutin johtaja Joachim Krause.

Krause pitää mahdollisena, että länsimaat ja Venäjä voivat jopa ajautua sotaan yhä eskaloituvan Ukrainan kriisin vuoksi - ellei länsi tiivistä rivejään ja esiinny yhtenäisenä.

- En pidä Venäjän ja lännen välistä sotaa tällä hetkellä todennäköisenä. Mutta jos länsi ei nyt reagoi riittävän päättäväisesti ja tehokkaasti, voi sota olla realistinen mahdollisuus muutaman vuoden kuluessa, Krause sanoo saksalaiselle Handelsblatt-lehdelle.

Krause huomauttaa, että Venäjän joukkoja tunkeutui Itä-Ukrainaan juuri ennen ensi viikolla pidettävää sotilasliitto Naton huippukokousta. Tämä invaasio on presidentti Vladimir Putinin suora haaste lännelle, Krause sanoo.

- Meidän pitää ottaa tämä huomioon eikä enää vältellä todellisuutta.

Mikä olisi sitten sopiva vastaus Putinille? Tässä Krausen teesit:

1. Entistä tiukemmat talouspakotteet: Venäjän maakaasu ja öljy tuontikieltoon.

2. Huomattavien läntisten joukkojen lähettäminen Baltian maihin, Puolaan ja Romaniaan. Se sitoisi Venäjän joukkoja, jotka muuten voitaisiin sijoittaa Ukrainan rajoille.

3. Keskustelun avaaminen asetoimituksista Ukrainalle.

Putin puolestaan torjuu kaikki syytökset Venäjän invaasiosta Ukrainaan. Perjantaina nuorten kannattajiensa leirillä esiintynyt presidentti nosti esille sen tosiasian, ettei Venäjän kanssa kannata pullikoida.

- Jumalan kiitos, en usko että kukaan harkitsee täysimittaisen konfliktin aloittamista Venäjää vastaan. Haluaisin muistuttaa, että Venäjän on yksi maailman vahvimmista ydinasevaltioista.

Tuoreimmat osastosta