Suomalaistutkija Ukrainaan tulleista sotilaista: "Kukaan ei voi enää väittää Venäjän puhuvan totta" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija Ukrainaan tulleista sotilaista: "Kukaan ei voi enää väittää Venäjän puhuvan totta"

Julkaistu: 28.8.2014 17:21

Tilanne Itä-Ukrainassa on muuttunut Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mielestä selvästi vakavampaan suuntaan. Suomen maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija puolestaan pitää yhä mahdollisena, että Ukrainaan Venäjältä tulleet sotilaat ovat vapaaehtoisia.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on kertonut tänään presidentin virallisilla verkkosivuilla, että Venäjän joukkoja on tuotu Ukrainaan.

Suomen maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan, everstiluutnantti Pentti Forströmin mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, että Venäjän ja Ukrainan välille olisi syttynyt täysimittainen sota.

Forström uskoo, että sekä Venäjä että Ukraina yrittävät parantaa neuvotteluasemiaan. Hänen mukaansa tiistaina järjestetyssä kokouksessa Minskissä, jossa neuvottelupöytään istuivat Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, sovittiin tiettävästi ainakin rajavalvonnan käynnistämisestä.

- Se kuvastaa mielestäni sitä, että rajavalvontaa ei ole juuri kuin pääväylillä rautatie- ja maantieliikenteen osalta ja muualla on ehkä täysin valvomatonta aluetta. Sen takia ei lienee mahdotonta, että rajan yli Venäjän puolelta voi tulla ihmisiä ilman, että sitä kukaan näkee.

Forström sanoo, että Venäjän politiikan kannalta ei olisi tarkoituksenmukaista lähettää palvelukseen käskettyjä sotilaita Ukrainaan.

- Todennäköisesti ne ovat vapaaehtoisia, jotka ovat lähteneet auttamaan kanssaveljiään.

Forström sanoo, että Venäjän yksi tavoitteista voi olla maayhteyden saaminen Krimille, mutta sen toteuttaminen sotilaallista voimaa käyttäen olisi äärimmäisen typerää.

- Toki on mahdollista, että bulvaani on näin laitettu hoitamaan asia. Separatistien käyttäminen asian hoitamiseen tulisi Venäjälle kuitenkin hyvin kalliiksi monessa suhteessa. Koko maailma kääntyisi Venäjää vastaan ja siksi olen sitä mieltä, ettei Venäjä ole valmis sitä hintaa maksamaan.

"Kyllä he ovat venäläisiä sotilaita"

Myös ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari on sitä mieltä, ettei tilanne Ukrainassa ole ratkaisevasti muuttunut, joskin kääntynyt huolestuttavampaan suuntaan.

- Kehityssuunta on vakava ja hyvin huolestuttava. Yhä enemmän tulee varmennettua tietoa siitä, että jatkuvasti rajan yli tulee sekä kalustoa että miehistöä ja että puhutaan isoista määristä, tuhansista sotilaista.

Saari sanoo, että nyt tuskin enää lännessä menee läpi selitykset, joiden mukaan Itä-Ukrainaan tulleet venäläiset olisivat vain vapaaehtoisia sotilaita.

- Kyllä he ovat venäläisiä sotilaita, eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Nyt alkaa olla jo sen verran selkeät todisteet, että kukaan ei voi enää hyvällä tahdollakaan väittää Venäjän johdon puhuvan totta tässä asiassa, Saari toteaa.

Saaren mukaan Venäjällä on kaksi mahdollista päämäärää, joiden kautta se pyrkii vaikuttamaan Ukrainan politiikkaan.

- Selvästikin Venäjän tavoitteena on saada epävakautta Ukrainaan Itä-Ukrainan kautta, ja Venäjällä on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on se, että neuvotteluilla se pääsee sellaiseen sopimukseen, jossa Itä-Ukrainalle jää vahva itsehallinto. Näin Venäjä pystyisi sitä kautta vaikuttamaan Ukrainan sisäiseen politiikkaan. Toinen vaihtoehto on jäätynyt konflikti samaan tapaan kuin on ollut käynnissä Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa tai Transnistriassa. Käytännössä se on sitä kautta pitänyt alueita kontrollissaan.

Tuoreimmat osastosta