Putinin ja Poroshenkon tiukka kaksi tuntia - näistä asioista sovittiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin ja Poroshenkon tiukka kaksi tuntia - näistä asioista sovittiin

Venäjän ja Ukrainan johtajat päättivät neuvottelunsa myöhään yöllä Minskissä.

27.8.2014 6:52

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen ukrainalainen kollegansaPetro Poroshenko neuvottelivat kaksi tuntia kahden kesken myöhään eilen illalla Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.

Kahdenvälisiä neuvotteluja edelsi pitkä huipputapaaminen niin sanotussa troika-kokoonpanossa EU:n, Ukrainan ja Euraasian tulliliiton välillä. Putinin ja Poroshenkon lisäksi tähän kokoukseen osallistuivat Valko-Venäjän presidenttiAleksandr Lukashenko, Kazakstanin johtaja Nursultan Nazarbajev ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton.

Putinin ja Poroshenkon kahdenvälisistä neuvotteluista ei odotettu suurta läpimurtoa. Poroshenko kuvasi keskusteluja "erittäin koviksi ja monimutkaisiksi".

Mitä huippukokous saavutti? Seuraavassa yhteenvetoa päivän annista.

Alkuasetelma

Presidentti Poroshenko vaati heti troikan kokouksessa, että Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava "kansainvälisen lain yleisesti hyväksyttyjen sääntöjen" mukaisesti.

Tulitauko

Neuvottelujen tärkein tavoite oli verenvuodatuksen pikainen lopettaminen. Johtajat keskustelivat tulitauosta kahden kesken myöhään illalla.Poroshenkon mukaan osapuolet sopivat, että tiekartta tulitauon saavuttamiseksi laaditaan niin pian kuin mahdollista.

Kummankin osapuolen on hyväksyttävä mahdollinen tulitauko, Poroshenko sanoi neuvottelujen jälkeen.

Rajavalvonta

Presidentit sopivat, että Venäjän ja Ukrainan rajavartioviranomaiset aloittavat keskinäiset neuvottelut. Toimivan rajavalvonnan järjestämistä pidetään tärkeänä edellytyksenä pysyvälle aselevolle ja maiden suhteiden normalisoinnille.

Taloussuhteet

Ukrainan ja EU:n välinen assosiaatiosopimus tulee Venäjälle kalliiksi, valitti Putin iltapäivän troika-neuvotteluissa. Halpoja ukrainalaistuotteita sekä Venäjän tuontikieltoon määräämiä EU-tuotteita alkaa tällöin virrata Venäjälle - ja Venäjän elintarviketeollisuus ja maataloustuottajat kärsivät. Tällöin Venäjän on pakko ryhtyä vastatoimiin, Putin sanoi.

Kaasukiista

Putin kertoi sopineensa Poroshenkon kanssa, että Ukraina ja Venäjä aloittavat uudelleen neuvottelut kaasukiistan sopimiseksi. Ukraina on vaatinut Venäjältä merkittävää alennusta maakaasun hintoihin, ja kiista uhkaa kaasuntoimituksia Eurooppaan.

Neuvottelut alkanevat EU:n, Venäjän ja Ukrainan välillä syyskuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?