Sotilasasiantuntija: Minskin neuvottelut voivat olla Putinin juoni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotilasasiantuntija: Minskin neuvottelut voivat olla Putinin juoni

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén epäilee, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa tehdä Minskissä ovelan tempun.

26.8.2014 20:02

Vladimir Putin, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko , EU-johto ja muut lähimaiden johtajat neuvottelevat parhaillaan Minskissä Valko-Venäjällä.

Sirén kuitenkin epäilee, että näyttävät neuvottelut saattavat olla Putinille myös ovela juoni.

- Hyvähän se on, että yritetään diplomatian keinoin kriisiä ratkaista, mutta samaan aikaan sen varjossa tapahtuu. Ukrainan itä-osassa käydään taisteluita, Sirén huomauttaa.

Sirén arvelee, että Minskin tapaaminen voi olla Putinin eräänlainen mediatemppu, jonka avulla maailman huomio saadaan kiinnitettyä neuvotteluihin taisteluiden sijaan. 

Tapaamisen varjossa on kuitenkin hyvä operoida, kun maailman huomio kiinnittyy tuohon kokoukseen.

-  Neuvottelu on varmaan osittain sitäkin. Vaikea sanoa, etteikö voisi siinä ihan hyvää hyvyyttäkin neuvotella. Tapaamisen varjossa on kuitenkin hyvä operoida, kun maailman huomio kiinnittyy tuohon kokoukseen, hän selittää.

"Venäjä pelannut kahden ranteen peliä"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik yhtyy osittain Sirénin esittämään ajatukseen mediatempusta.

Esimerkiksi juuri ennen neuvottelujen alkamista Ukrainan armeija julkaisi videon, jossa kerrottiin esiintyvän Ukrainassa olevia venäläissotilaita. Venäjän ulkoministeriö myönsi, että maan sotilaita on ollut Ukrainassa, mutta jatkoi, että kyseessä oli puhdas vahinko. 

Käytännössä Venäjä on aseistanut näitä kapinallisjoukkoja Itä-Ukrainassa ja pitänyt taisteluja yllä.

- Venäjä on pelannut tällaista kahden ranteen peliä. Käytännössä Venäjä on aseistanut näitä kapinallisjoukkoja Itä-Ukrainassa ja pitänyt taisteluja yllä. Toisaalta se on esiintynyt kansainvälisellä ja poliittisella tasolla lievennyttävästi ja halunnut viestittää, että tässä nyt olisi aidosti pyrkimystä ratkaisuun, Raik selittää.

Asiantuntijat eivät usko läpimurtoon

Sirén ei usko, että Minskissä tehtäisiin minkäänlaista läpimurtoa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.

Myös Raik suhtautuu epäilevästi siihen, että Minskissä saavutettaisiin suuria tuloksia.

-  Hyvin vaikea tie on edessä, että päästään sellaiseen ratkaisuun. Odotukset (Minskin neuvotteluista) on syytä pitää aika alhaalla, Raik toteaa.

Raik kuitenkin arvioi, että tapaamisella on merkitystä. Venäjän ja Ukrainan päämiehet tapaavat ensi kerran sitten kesäkuun.

- Merkitys on siinä, että Putin ja Poroshenko tapaavat kasvotusten ja siinä, että saadaan heidän keskinäinen diplomaattinen suhde luotua, Raik selittää. 

Yksi kysymys voi ratketa?

 

Raikin mukaan merkkejä siitä, että Venäjä olisi valmis perääntymään itäisen Ukrainan tilanteesta, ei kuitenkaan käytännössä ole. Perääntyminen on Raikin mukaan keskeinen edellytys kriisin ratkaisemiseksi.

 Tässä on todella paljon pelissä sekä Venäjän että EU:n näkökulmasta.

- Niin kauan kuin aseiden ja taistelijoiden kulkeminen Venäjältä Ukrainaan jatkuu, tässä on hyvin vaikea päästä eteenpäin. Kaikki, jotka tilannetta seuraavat, näkevät sen, vaikka neuvotteluita käydäänkin. Raik arvelee, että Minskin neuvotteluissa voidaan kaikesta huolimatta päästä eteenpäin ainakin yhdessä asiassa: kaasukysymyksessä.

Tällä hetkellä kaasutoimitukset Venäjältä Ukrainaan ovat poikki. Raikin mukaan talven tullessa myös Venäjän kaasutoimitukset EU-maihin ovat vaarassa.

- Tässä on todella paljon pelissä sekä venäjän että EU:n näkökulmasta. Mitään ratkaisua ei välttämättä synny, mutta on varmasti kovaa tahtoa päästä eteenpäin.

 

Vladimir Putin istui neuvottelupöytään Minskissä Valko-Venäjällä tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?