Venäjällä outoja hautajaisia - kuolivatko he Ukrainassa?

Venäjän mediassa on julkaistu ensimmäisiä valokuvia venäläissotilaiden tuoreista haudoista, jotka mitä ilmeisimmin todistavat Venäjän joukkojen sotimisesta Ukrainassa.

26.8.2014 17:36

Pihkovassa eli venäläisittäin Pskovissa ilmestyvä Pskovskaja gubernija -lehti on julkaissut esimerkiksi valokuvia kahdelta eri haudalta, jotka ilmestyivät Vybutyn kylään maanantaina.

Leonid Kitshatkin ja Aleksandr Osipov ovat paikallisten tietojen mukaan selvästikin Pihkovan maahanlaskujoukkojen sotilaita, mutta heidän tarkka kohtalonsa ja kuolinpaikkansa on yhä epäselvä.

Erikoista on myös se, että Leonidin Oksana-vaimo ehti jo ilmoittaa miehensä kuolemasta internetin venäläisessä yhteisöpalvelussa VKontaktessa, mutta myöhemmin hän poisti kommentin. Kun venäläiset toimittajat soittivat tämän jälkeen Kitshatkinin numeroon, siihen vastannut mies esittäytyi Leonidiksi ja kertoi olevansa elossa.

Kaikesta huolimatta Kitshatkinin nimellä ja kuvalla varustettu hauta löytyy nyt Vybutyn kylästä, ja hänen kuolinpäiväkseen kerrotaan 19. elokuuta. Kuolinpaikkaa ei ole ilmoitettu.

Aleksandr Osipovin VKontakte-sivuilta löytyy puolestaan kuva kunniamitalista, jossa on teksti ”Krimin palauttamisesta”. Näin hänen tiedetään varmuudella kunnostautuneen Krimin keväisen kansanäänestyksen yhteydessä jollain tavalla, mutta hänen sen jälkeisistä toimistaan ei ole tietoa. Ristissä hänen kuolinpäiväkseen kerrotaan 20. elokuuta.

Slon-lehden mukaan paikalliset pihkovalaiset ovat kertoneet lehdelle, että Vybutyn kylässä haudattiin maanantaina Pihkovan maahanlaskujoukkojen sotilaita. Yksi silminnäkijä oli mukana myös suljetuissa hautajaisissa ja kertoi, että sotilaiden kuoleman yksityiskohtia ei kerrottu hautajaisväelle eikä paikalle myöskään päästetty ulkopuolisia, vaan hautajaisia valovoivat poliisit.

Venäjän puolustusministeriö kiistää jyrkästi

Ukrainan tiedotusvälineet ovat jo aiemmin esitelleet todisteita, jotka viittaavat siihen, että Ukrainan alueella on taistellut Pihkovan maahanlaskujoukkojen sotilaita.

Venäjän puolustusministeriö on kuitenkin kiistänyt jyrkästi, että venäläisillä sotilailla olisi mitään roolia Itä-Ukrainan konfliktissa.

Jo aiemmin Venäjällä herätti kuitenkin ihmetystä se, että presidentti Vladimir Putin palkitsi 18. elokuuta Pihkovan alueella sijaitsevan 76. maahanlaskudivisioonan sotilaita Suvorovin mitalilla. Kyseisellä mitalilla on aiemmin palkittu toisessa maailmansodassa kunnostautuneita kenraaleita, joten mitali on erittäin suuri venäläinen kunnianosoitus.

Palkittujen urhoollisuutta ei selitetty tarkemmin, mutta juhlallisuuksissa mukana ollut puolustusministeri Sergei Shoigu antoi ymmärtää, että yhtenä osana mukana oli divisioonan toiminta Krimin palauttamisessa. Krimillä ei kuitenkaan ollut varsinaisia taisteluja, mutta silti mitalin perusteluissa viitataan nimenomaan sotaoperaatioiden menestyksekkääseen toteuttamiseen sekä urhoollisuuteen ja sankaruuteen.

Venäläiset toimittajat ovat myös raportoineet, että maahanlaskujoukkojen useiden sotilaiden henkilökohtaiset sivut sosiaalisessa mediassa ovat olleet pitkään päivittämättä. Monilla viimeinen päivitys on elokuun puolivälistä, jonka jälkeen he eivät jostain syystä näytä edes käyneen sivuillaan.

Outoja ”sotaharjoitusten onnettomuuksia”

Eho Moskvy -radioaseman haastattelema Sotilaiden äidit -järjestön Valentina Melnikova kertoi, että nykyinen tilanne muistuttaa Neuvostoliiton aikaista Afganistanin sotaa. Tuolloinkin perheet joutuivat hautaamaan kuolleet sotilaspoikansa salaa ja tietoja todellisten kuolleiden määrästä pimitettiin. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin vielä siinäkin mielessä erilainen, ettei Venäjä tunnusta sotilaidensa edes olevan Ukrainassa.

Venäjän presidentin asetuksella aikanaan perustettu ihmisoikeusneuvosto on puolestaan pyytänyt vastikään Venäjän tutkintakomiteaa selvittämään heille tulleita tietoja sotilaiden kuolemasta. Ihmisoikeusneuvoston jäsenen Ella Poljakovan mukaan heillä on tarkat tiedot yhdeksästä kuolleesta, mutta kuolleita on tosiasiassa paljon enemmän.

-Me emme ymmärrä, miksi he ovat kuolleet ja miksi kukaan ei ota vastuuta, Poljakova sanoi Govorit Moskva -radiolle.

Poljakovan mukaan lukuisat huolestuneet vanhemmat ovat myös ottaneet ihmisoikeusneuvostoon yhteyttä, kun yhteys poikaan on kadonnut.

Venäjän puolustusministeriön virallisen ilmoituksen mukaan Venäjän sotilaita on ainoastaan Ukrainan lähellä harjoituksissa. Tiettävästi ainakin joillekin vanhemmille on myös annettu ymmärtää, että heidän poikansa ovat kuolleet harjoitusolosuhteissa.

Jotkut kriittiset toimittajat ovat kuitenkin ihmetelleet, miksi tällä kertaa vanhemmille ja julkisuuteen ei ole kerrottu tarkemmin näistä ”sotaharjoitusten onnettomuuksista”. Kun Venäjällä on aiemmin kuollut sotilaita joissakin harjoituksissa, tapahtumista on tiedotettu aivan toisella avoimuudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?