Jäikö Venäjä nyt kiinni? Ukraina: Kaksi Venäjän panssariajoneuvoa vallattiin Itä-Ukrainassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jäikö Venäjä nyt kiinni? Ukraina: Kaksi Venäjän panssariajoneuvoa vallattiin Itä-Ukrainassa

Ukraina kertoo saaneensa haltuunsa kaksi Venäjän asevoimien eliittijoukkojen panssariajoneuvoa itäisessä Ukrainassa. Venäjä kiistää tiedot jyrkästi.

Tämä BMD-2-tyypin taisteluajoneuvo on käytössä Ukrainan asevoimilla. Vaunu esiintyi paraatissa Kiovassa vuonna 2008.­

21.8.2014 13:34 | Päivitetty 21.8.2014 15:49

Ajoneuvot ovat asevoimien tiedottajan Andriy Lysenkon mukaan tyyppiä BMD-2. Ajoneuvojen miehistöt olivat paenneet.

Lyhenne BMD tulee sanoista ilmakuljetteinen taisteluajoneuvo. Se on kevyt rynnäkköpanssarivaunu, jonka sisartyyppi BMP-2 on käytössä muun muassa Suomen puolustusvoimissa. Malli on käytössä myös Ukrainan asevoimilla.

Tiedottajan mukaan lähellä Luhanskin kaupunkia vallatut ajoneuvot kuuluivat niiden sisältä löytyneiden asiapapereiden perusteella venäläisille Pskovan divisioonan laskuvarjojoukoille. Papereiden joukossa oli muun muassa Venäjän passi.

Ajoneuvoista löytyi myös tablettitietokone, jonka omistaja voitiin Lysenkon mukaan jäljittää: hän on joukkueenjohtaja ja Venäjän federaation asevoimien upseeri.

Lysenko sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan torstaina päivällä, että sotilasajoneuvoista löytyi “paljon asiakirjoja aina ajokorteista sotilasdokumentteihin”.

AFP tarkasti yhden passissa olleen henkilön nimen ja löysi Facebookista nimelle profiilin, jossa nimi ja syntymäaika täsmäävät. AFP:n mukaan 20-vuotias mies poseeraa yhdessä kuvassa pukeutuneena perinteiseen venäläiseen laskuvarjohyppääjän univormuun.

Venäjä kielsi sotilasajoneuvojen kuuluvan maalle.

- Tämä 1001. "todiste" venäläisten päivittäisestä "läsnäolosta" Ukrainassa. Ukraina käyttää samoja sotilasajoneuvoja. Dokumentit, jotka ajoneuvoista löydettiin, on todennäköisesti varastettu, Venäjän armeijan tiedottaja Igor Konashenkov sanoi AFP:n mukaan uutistoimisto Itar-Tassille.

Länsimaat ja Ukraina ovat toistuvasti syyttäneet Venäjää Itä-Ukrainan separatistien sotilaallisesta tukemisesta.

Venäjän armeijan kalustoa kuvattuna tiistaina Kamensk-Chakhtinskyssa, noin 30 kilometriä Ukrainan rajalta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?