Entä jos Bardarbunga purkautuu? Pahin skenaario olisi järisyttävä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Entä jos Bardarbunga purkautuu? Pahin skenaario olisi järisyttävä

Tulivuori Bardarbungan alla Islannissa muhii magma. Tässä asiantuntija-arvioita siitä, mitä jäätikön alla olevan tulivuoren purkaus merkitsisi.

Uhkaavatko tuhkapilvet taas nousta? Grimvötn-tulivuoren purkaus pimensi taivaanrannan Islannissa vuonna 2011.­

19.8.2014 11:57 | Päivitetty 19.8.2014 13:01

Islannin ilmatieteen laitos nosti Bardarbungan purkautumisriskiä oranssiksi. Se on viisiportaisella asteikolla toiseksi korkein varoitus.

Bardarbungan alueella on jo havaittu yli tuhat pientä maanjäristystä, ja jäätikölle asennetut GPS-mittalaitteet ovat vahvistaneet maankuoren liikkeet tulivuoren kalderassa eli kraatterissa.

Tuhkapilvi?

Tutkijat ovat päätelleet maanjäristyksistä, että tulivuoren alla oleva sula kiviaines eli magma liikkuu kohti maanpintaa. On kuitenkin mahdotonta ennustaa purkautuuko tulivuori - tai tuleeko purkauksesta raju vai maltillinen.

Maanjäristykset keskittyvät kahteen klusteriin. Hyvä uutinen on se, ettei kumpikaan klusteri sijaitse aivan lähellä tulivuoren keskusta. Sen vuoksi on epätodennäköistä, että purkaus aiheuttaisi samanlaista tuhkapilveä kuin vuonna 2010, jolloin Euroopan lentoliikenne meni sekaisin lähes viikoksi.

Fimmvörðuhálsin tulivuorenpurkaus 30.3.2010. Jos oikein huonosti, edessä voi pian taas olla samanlainen lentokaaos kuin vuonna 2010.­

Tuhotulva?

Bardarbunga sijaitsee Vatnajökullin jäätiköllä. Jos magma purkautuu jääkuoren alla, se sulattaa runsaasti vettä - jopa 14 kertaa magman tilavuuden verran. Tällöin sulanut vesi voi purkautua jääkuoren läpi ja aiheuttaa tuhoisan tulvan.

Vatnajökullin alla vuonna 1996 sattunut raju purkaus sulatti suuren jäätikköalueen, ja vesivirta vei mukanaan runsaasti jäätä ja maamassoja. Islannin ympäri kulkeva tärkeä maantie katkesi peräti 17 kilometrin matkalta.

Jos taas magmajuoni purkautuu maanpinnalle jääkuoren ulkopuolella, seurauksena on todennäköisesti pieniä mutta voimakkaita räjähdyksiä sulan kiven osuessa vettä sisältäviin maakerroksiin.

Kun magma ei enää kohtaa vettä, purkaus jatkuu tavanomaisena rakopurkauksena, jolloin maankuoren halkeamasta voi suihkuta hehkuvaa laavaa jopa satojen metrien korkeuteen.

Laavavirta?

Brittiläisen tulivuoritutkijan Dave McGarvien mukaan pahin skenaario on se, että Bardarbungan purkaus on suuren tektonisen tapahtuman alku - ja mullistus leviää lounaissuuntaan. Siellä on maankuoren halkeamia, jotka ovat tuottaneet Islannin suurimmat laavavirrat sen jälkeen kun mannerjää suli noin 9000 vuotta sitten.

- Nämä halkeamat ovat jopa 100 kilometriä pitkiä, ja kaukana lounaassa ne voivat laukaista purkauksen Torfajökullin tulivuoressa. Torfajökullissa sattuu olemaan valtava määrä tahmeaa magmaa, joka voi purkautua räjähdysmäisesti ja tuottaa runsaasti hienoa tuhkaa. Edellinen purkaus vuosina 1477-80 tuotti vain kaksi laavavirtaa ja pieniä räjähdyksiä, mutta sitä edellinen vuonna 874 aiheutti suuren osan Islantia peittäneen räjähdyspilven, kirjoittaa McGarvie The Conversation -verkkosivustolla.

Bardarbungasta lounaaseen virtaavat myös joet, jotka tuottavat suuren osan Islannin vesivoimasta. Rakopurkaus tällä alueella voisi tuottaa suuria ongelmia sähköntuotannossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?