Venäjä vihjailee: Länsiautot voidaan kieltää seuraavaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä vihjailee: Länsiautot voidaan kieltää seuraavaksi

Arvostettu talouslehti Vedomosti kirjoittaa omiin lähteisiinsä vedoten, että Venäjällä harkitaan jo ”epäystävällismielisistä” maista tulevien autojen ja lääkintätarvikkeiden kieltämistä.

18.8.2014 9:41 | Päivitetty 18.8.2014 18:55

Vedomosti perustaa maanantaina julkaistun juttunsa kahden niemettömänä esiintyvän korkean venäläisvirkamiehen haastatteluun.

Lehden mukaan Venäjällä on jo valmisteltu listaa uusista mahdollisista vastapakotteista, mikäli Euroopan Unioni ja Yhdysvallat koventavat omia pakotetoimiaan.

Yksi mahdollinen kiellettävä tuontitavara olisivat  ”epäystävällismielisistä maista” tulevat autot, joiden tuonti saatettaisiin kieltää joko osittain tai kokonaan.

Jos Venäjä kieltäisi länsiautojen tuonnin maahan, sillä olisi välittömästi vaikutuksia myös Suomeen, koska Suomen teiden ja satamien kautta kulkee edelleen paljon tuontiautoja Venäjälle.

Vedomostin haastatteleman viranomaislähteen mukaan autojen kysyntä hoidettaisiin sen sijaan kotimaisella tuotannolla, ja näillä näkymin toimintaansa saisivat jatkaa myös Venäjälle perustetut autojen kokoonpanotehtaat, joita on nykyisin liki kaikilla johtavilla ulkomaalaisilla autonvalmistajilla.

Toinen mahdollinen uusi kieltotavara olisivat erilaiset lääkintätarvikkeet, mutta venäläisviranomaisen mukaan tämä vaatisi vielä erityisharkintaa. Mahdollisen kiellon ulkopuolelle jäisivät ilmeisesti länsilääkkeet, mutta nimenomaan sairaalatarvikkeiden ja -laitteiden kieltoa harkitaan.

Vedomostin mukaan Venäjä tuottaa itse noin 20 prosenttia tarvitsemistaan lääkintätarvikkeista, mutta ne ovat varsin yksinkertaisia alkaen sidetarpeista ja laastareista ja päättyen leikkausinstrumentteihin sekä yksinkertaisiin diagnosointilaitteisiin.

- Kaikki muu, kuten esimerkiksi korkean teknologian laitteet, ovat tuontitavaraa. Jos näiden tuonnille asetetaan rajoituksia, niin sen jälkeen meidän maassamme ei saa enää sairastaa, sanoi venäläinen sairaalatarvikkeiden asiantuntija Jevgeni Mahorotov.

Venäjä on jo aiemmin vihjaillut, että se saattaa asettaa rajoituksia myös länsimaisille lentoyhtiöille ja yhtenä vaihtoehtona on väläytelty Venäjän ilmatilan kieltämistä esimerkiksi Siperian yli lennettäessä.

Pääministeri Dmitri Medvedev luetteli reilu viikko sitten pitämässään puheessa myös muita mahdollisia kiellettäviä asioita.

- Olemme periaatteessa valmiit ottamaa käyttöön suojaavia toimia myös lentokoneteollisuudessa, laivanrakennusteollisuudessa, autoteollisuudessa ja muillakin aloilla, mutta teemme sen harkiten. Hallitus ymmärtää, kuinka tärkeää on yhteistyö näillä alueilla, Medvedev sanoi Venäjän hallituksen virallisen tiedotteen mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?