Käännekohta: Nämä 4 asiaa ratkaisevat Putinin seuraavan siirron

rac

Julkaistu:

IS listasi seikkoja, mitkä vaikuttavat Putinin seuraaviin liikkeisiin Ukrainan kriisin edetessä.
Sunnuntaina käytiin neuvotteluita Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan kesken. Vaikeiksi kuvailtujen neuvotteluiden kulusta ja tuloksista on toistaiseksi tihkunut tietoa niukalti. Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin antaman lausunnon mukaan edistystä kuitenkin saavutettiin jonkun verran.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) puolestaan arvioi, että Ukrainan kriisi on nyt käännekohdassa. Se on vielä avoinna, kehittyykö kriisi huonompaan suuntaan vai kohti ratkaisua.

- Venäjä on onnistunut aika usein yllättämään ja pitämään itsellään aloitteen tässä kriisissä, toteaa Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Katri Pynnöniemi.


IS kysyi Pynnöniemeltä, mitkä ovat ne seikat, jotka vaikuttavat Venäjän presidentti Vladimir Putinin seuraaviin liikkeisiin.

1. Sisäpolitiikka: Miten venäläisten mielipide kehittyy?

- Sisäpolitiikka vaikuttaa varmasti sillä tavalla, että on hyvin tiedossa, ettei avoimelle sodalle löydy kannatusta Venäjällä, Pynnöniemi arvioi.

Sen sijaan humanitäärinen kriisi on Pynnöniemen mukaan tällä hetkellä vahvasti esillä Venäjän mediassa.

- Puhutaan siitä, että Venäjä pystyy auttamaan katastrofissa mukana olevia ihmisiä, ukrainalaisia. Sillä Putin tietysti kykenee pelaamaan.


Venäjällä järjestetään syyskuussa vuosittaiset aluevaalit ja vuonna 2016 duuman vaalit. Pynnönimen mukaan näillä on kuitenkin toistaiseksi vain vähän merkitystä Putinin liikkeisiin. Presidentin kannatus on Venäjällä edelleen korkealla.

2. Eskaloidaanko tilanne?

- Kriisin dynamiikka liittyy mielestäni juuri siihen, miten taistelut Ukrainassa menevät. Sillä on hyvin paljon merkitystä. Tilannetta voidaan myös eskaloida, jotta saataisiin aikaan neuvotteluita.

3. Muuttuvatko puheet lähipäivinä?

Pynnöniemen mukaan voidaan olettaa, että vaikutusta on myös sillä, miten kriisistä puhutaan lähipäivinä esimerkiksi länsimaiden välillä diplomaattikanavia pitkin. Tapa puhua kriisistä ei ole toistaiseksi muuttunut. Sotana siitä puhutaan tällä hetkellä vain Ukrainan viestimissä.

Venäjältä ja lännestä tulevat viestit saattavat myös olla hyvin ristiriitaisia toisiinsa nähden.

- Juuri eilen Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov kielsi, että venäjä olisi toimittanut aseita Ukrainaan. Toisaalta lännestä on kuulunut kaikilta hyvin selvä viesti, että Venäjän pitää lopettaa aseiden toimitus. Kaksi selkeätä viestiä, jotka eivät kohtaa.


4. Pakotepeliin kovemmat kierrokset?


Pynnöniemen mukaan niin sanottu pakotepeli toimii tällä hetkellä kumpaankin suuntaan. Jotta pakotteilla olisi vaikutusta Putinin toimiin, pitäisi niiden olla Pynnöniemen mukaan vielä raskaampia.

- Nyt on tullut sellainen hetki, että pitää miettiä uusiksi tätä kuviota, koska Venäjä on nostanut esille uusia asioita, joilla on ihan eri tavalla merkitystä EU-maille.

Pynnöniemi mainitsee esimerkkeinä mahdolliset lentokiellot sekä autojen tuontikiellon.

- Näiden, kuten myös elintarvikepakotteiden juju on osittain siinä, että ne loisivat sellaista piiritystilamentaliteettia Venäjän sisällä. Sillä on iso merkitys siihen, että miten ja millä aikavälillä Venäjä tulee pääsemään ulos tästä kriisistä. Jos luodaan piiritysfiilistä omien kansalaisten keskuudessa, niin voitaisiin ehkä olettaa, että ollaan valmiita pitkään konfliktiin lännen kanssa.

Pynnöniemi korostaa, että tällöin ei enää puhuta Ukrainan kriisin ratkaisemista. Pakotteiden kohdalla kyse on lännen ja Venäjän välisestä vastakkainasettelusta, mikä ei välttämättä edesauta toisella tasolla käytävän Ukrainan kriisin ratkaisua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt