Ukraina tunnusti Venäjän rekkojen sisällön - yksi asia epäilyttää silti suomalaisasiantuntijaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukraina tunnusti Venäjän rekkojen sisällön - yksi asia epäilyttää silti suomalaisasiantuntijaa

Ukraina tunnusti Venäjältä tulevien rekkojen toimittavan hätäapua kriisialueelle. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén on silti epäilevä.

18.8.2014 9:34

Uutiskanava CNN:n mukaan Ukrainan presidentin kanslia sanoi tiedotteessaan sunnuntaina, että Ukraina on tunnustanut Venäjältä Itä-Ukrainaan lähetettyjen rekkojen sisältävän avustustarvikkeita, kuten Venäjä on alusta alkaen sanonut.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén kuitenkin epäilee edelleen Venäjän motiiveja lähettää Ukrainaan lähes 300 rekkaa.

– Ukrainalaiset ovat epäilleet pitkään, mikä tämän tarkoitus loppujen lopuksi yleensä on. Kaikki muutkin varmasti ihmettelivät samaa. Se olisi tietysti hienoa, jos sillä olisi ihan humanitäärinen tarkoitusperä, mutta jollain tavalla ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa, Sirén kuvaili MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa maanantaiaamuna.

Sotilasasiantuntijan mukaan epäilyksiä herättää avun toimittamistapa.

– Nyt on raportoitu, että ne (rekat) ovat puolityhjiä tai jopa tyhjiä. Ja apu olisi varmasti nopeammin tullut perille, jos se olisi pakattu lentokoneeseen ja kuljetettu suoraan Ukrainaan, Sirén selittää Ilta-Sanomille.

Kysymys on 280 rekan kolonnasta, jonka Venäjä lähetti viime viikolla Itä-Ukrainaan. Venäjän mukaan rekkojen on tarkoitus toimittaa kriisialueelle humanitaarista apua. Lännessä on kuitenkin epäilty Venäjän todellisten motiivien olevan jotain aivan muuta.

Nyt rekat ovat seisoneet monta päivää Venäjän puolella tarkastettavana.

Sunnuntaina Reuters uutisoi, että 16 rekkaa oli matkalla Ukrainan puolelle. Sirénin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, ovatko rekat todella päässeet Ukrainaan.

Sirén: Pitää paikkansa tai sitten ei

Itä-Ukrainasta kantautui viikonloppuna myös muita huolestuttavia uutisia.

Viikonloppuna Reuters muun muassa kertoi, että separatistit odottivat saavansa Venäjältä 150 aseistettua kulkuneuvoa, ainakin 30 tankkia ja 1200 Venäjällä koulutettua taistelijaa. Asiasta kertoi Reutersille Venäjä-mielisten separatistien johtohahmo Alexander Zakharchenko.

Sirén kuitenkin sanoo, että väitteen todenperäisyyttä on vaikea arvioida: se voi pitää paikkansa tai sitten ei.

Ukraina on myös väittänyt, että Venäjän asetoimitukset separatisteille ovat kiihtyneet. Everstiluutnantti Sirénin mukaan tämä kielii siitä, että Ukrainan armeijan menestys huolettaa Venäjä-mielisiä separatisteja.

– Mitä paremmin Ukrainan asevoimat menestyvät, sitä enemmän lähetetään. Eli kuulostaa ihan loogiselta.

Vladimir Putin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?