Ursula

Ulkomaat

Obaman piinaviikot

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentin periaate olla puuttumatta kriiseihin on todennäköisesti vain pahentanut niitä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaantoimituksen esimies Jari Alenius.
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ulkopolitiikan keskeistä periaatetta on kuvailtu lausahduksella Don't do stupid shit. Karkean
shit-sanan sijaan on yleensä käytetty sanaa stuff, mutta tunnuslauseen sisältö on sama: Älä tee typeryyksiä.

Lausahduksen sanotaan olevan peräisin Obamalta itseltään. Hän käytti sitä puhuessaan toimittajille epävirallisesti lentokoneessaan Aasian-matkalla viime huhtikuussa. Obama oli paikalla olleiden mukaan harmissaan kritiikistä ulkopolitiikkaansa kohtaan. Presidentti halusi vakuuttaa, että hänellä on erittäin selkeä periaate, jonka mukaan hän toimii.

Älä tee typeryyksiä -lausahdus jäi elämään. Sitä on käytetty varsinkin tänä kesänä, kun Yhdysvalloissa on pohdittu, millaista roolia maan pitäisi vetää meneillään olevissa kriiseissä, jotka ovat ilmestyneet piinaamaan presidenttiä.Clintonkin haukkui


Obama halusi taannoisella lausahduksellaan todennäköisesti alleviivata varovaisen ulkopolitiikkansa viisautta. Hän ei tekisi mitään, minkä seurauksia ei voisi arvata. Obama teki näin eroa edeltäjäänsä
George W. Bushiin, joka vei maan valheelliseen, raskaaseen sotaan Irakissa ja kylvi samalla siemenen nykyiselle kaaokselle.

Obama periaatteineen on saanut kuitenkin rankasti lunta tupaan Irakin ja Syyrian tilanteesta, kun ääri-islamilainen Isis-järjestö on kylvänyt kauhua valloitusretkillään. Viimeisin arvostelija tuli omista riveistä, kun hänen ex-ulkoministerinsä Hillary Clinton viikonloppuna haukkui periaatteen.

- Suuret kansakunnat tarvitsevat järjestelmällisiä periaatteita. Älä tee typeryyksiä -periaate ei ole sellainen, Clinton sanoi
Atlantic-lehdelle.

Clintonin mukaan Yhdysvaltain olisi pitänyt puuttua Syyrian tilanteeseen aiemmin ja tukea voimakkaasti maan maltillista oppositiota. Obama ei tehnyt niin, ja Isis-järjestö täytti valtatyhjiön ja pääsi nousemaan Syyrian maaseudulta Irakin suurkaupunkeja kaatavaksi sotakoneeksi.

Clintonin lausunto on nähtävä osana hänen tulevaa presidentinvaalikampanjaansa, mutta sen äärellä voi myös nyökytellä hyväksyvästi. Obaman ulkopolitiikka on usein näyttänyt siltä, että koska hän ei ole halunnut tehdä virheitä, hän ei ole tehnyt mitään. Sen seurauksena kriisit ovat vain pahentuneet.
Aseita Isisiä vastaan


Yhdysvallat ei toimittanut aseita Syyrian maltilliselle oppositiolle, koska ei löytänyt avulle mielestään selkeää kohdetta ja pelkäsi kaluston joutuvan vääriin käsiin. Myös kurdit ovat saaneet tapella Isisiä vastaan vanhalla kalustolla, kun taas Isis puolestaan on saanut haltuunsa Irakin armeijan hylkäämiä uudenaikaisia, Yhdysvaltain toimittamia aseita. Jälki on ollut sen mukaista.

Obama päätti viime viikolla rajoitetuista ilma-iskuista Isisiä vastaan, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei enää ollut. Päätöksen seuraus on irvokas: Yhdysvallat pommittaa Irakissa paikoin omaa sotakalustoaan, jolla piti taata maassa rauha, ja jonka ei siis pitänyt koskaan päätyä vääriin käsiin.

Isisin pommittaminen ei asiantuntijoiden mukaan ole vielä muutos Obaman ulkopolitiikkaan, koska iskut ovat rajoitettuja. Suurempi merkitys voi olla sillä, että eilisen lupauksen mukaan kurdeille aiotaan vihdoin toimittaa aseita. Ne saattavat kuitenkin tulla liian myöhään.

Obaman kannalta tilanne on suorastaan katastrofaalinen. Hänellä oli tilaisuus jäädä historiaan presidenttinä, joka lopetti Irakin sodan. Nyt alkaa näyttää siltä, että hän lopetti sen liian nopeasti ennakoimatta ääriainesten uhkaa ja aavistamatta Irakin kansanryhmien riitaisuutta ja toimintakyvyttömyyttä uhan edessä.

Obama puolusti päätöksiään viikonvaihteessa The New York Timesin haastattelussa. Presidentin mukaan Irakin shiiaenemmistö, taipumattoman Nuri al-Malikin johdolla, möhläsi itse mahdollisuutensa ojentaa käsi sunneille ja kurdeille. Shiiojen hallituksen olisi pitänyt tehdä kompromisseja ja jakaa valtaa. Nyt vallan uhkaa kaapata Isis, jota Yhdysvallat pystyy korkeintaan hidastamaan.

Periaate koetuksella


Toisaalta on hyvä, että Yhdysvallat ei häärää enää maailmanpoliisina joka paikassa. Obama kehittelee laajoja ulkopoliittisia avauksiaan etenkin Aasian suuntaan ja haluaa, että maailman kriisit ratkaistaan paikallisesti, jolloin rauha on kestävällä pohjalla. Periaate saattaa kantaa hedelmää ajan saatossa, mutta akuuteissa kriiseissä Obama on jättänyt puuttumatta tilanteisiin, joihin hänen oikeastaan olisi pitänyt.
Libya on kaaoksessa, koska Yhdysvallat ei halunnut olla mukana rauhoittamassa maata

 


Obaman ulkopolitiikka on usein näyttänyt siltä, että koska hän ei ole halunnut tehdä virheitä, hän ei ole tehnyt mitään.Muammar Gaddafin kaataneen pommituskampanjan jälkeen.
Egyptin tilanne voisi olla toinen, jos Obama olisi painostanut syrjäytettyä presidenttiä Mohamed Mursia demokraattisiin uudistuksiin.
Irakin keskusvaltaa olisi pitänyt taivutella voimallisemmin sopimaan kiistansa.

Vain Israelin ja Hamasin sodassa Obama saa osittaisen synninpäästön, koska tuen vetäminen Israelilta ei sisäpoliittisista syistä voi tulla kyseeseen.

Obama myönsi New York Timesille, että Libyan jättäminen oman onnensa nojaan oli suuri virhe.

- Tuli päivä, jolloin Gaddafi oli mennyt, kaikki olivat juhlatuulella ja heiluttivat julisteita, joissa luki: Kiitos Amerikka. Tällaisilla hetkillä pitäisi ryhtyä päättäväisesti jälleenrakentamaan yhteiskuntaa, jolla ei ole mitään kansalaisyhteiskunnan perinteitä, Obama sanoi.

- Tämä on se oppi, jota sovellan joka kerta kun kysyn itseltäni: Pitäisikö meidän puuttua tilanteeseen sotilaallisesti? Olemmeko miettineet valmiiksi, mitä teemme seuraavana päivänä?


Entä sitten Ukraina?Myös Ukrainan tilanteen Obama jättää käytännössä eurooppalaisten ratkaistavaksi, vaikka hän taatusti tietää EU:n olevan sisäisesti hajanainen ja voimaton suhtautumisessa Venäjään. Tilanne voisi olla toinen vain, jos alasammuttu malesialaiskone olisi ollut täynnä Yhdysvaltain kansalaisia.

Erityisesti vanha kilpakumppani, republikaanisenaattori
John McCain on suominut Obamaa varovaisesta politiikasta ja hampaattomista pakotteista, joiden on nähty lähinnä ärsyttäneen Venäjää. McCainin mukaan Yhdysvaltain pitäisi Ukrainassakin varustaa kiireesti maan armeijaa itärajan takana väijyvän venäläisuhan patoamiseksi.

Obama ei periaatteensa mukaan ole tehnyt muuta kuin varoittanut Venäjää vakavista seurauksista, joiden sisältöä hän ei ole tarkentanut. Lähiviikot ja -kuukaudet osoittanevat suuntaan tai toiseen, mitkä seuraukset presidentin Ukraina-politiikalla on.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  2. 2

   41,6 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen!

  3. 3

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  4. 4

   Suositun popkaunottaren levynkansi aiheutti valtavan kohun – seksikkääksi tarkoitettu kuva onkin jotain ihan muuta

  5. 5

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  6. 6

   Toni Edelmann on kuollut

  7. 7

   Uutuuskirja kertoo kuinka vuosien 1939–1944 suomalaisrintamilla ryypättiin – jopa ulosteista keitettiin pontikkaa

  8. 8

   Viattomaksi tarkoitettu perhepotretti lomalta muuttui hävyttömäksi – tajuatko, mitä tapahtui? Kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Metsästysporukka teki pilan kokeneelle hirvimiehelle – nettiin ladattu video leviää kulovalkean tavoin

  10. 10

   Kissavahdiksi pestattu mies törmäsi yllätykseen Skotlannissa – ”Se hetki, kun tajuat kissojen muuttaneen pois ja jonkun muun muuttaneen tilalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  2. 2

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  3. 3

   Pohjois-Korealta uusi varoitus Yhdysvalloille oudossa kirjeessä: ”Äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma”

  4. 4

   Kovia väitteitä K-Supermarketin palvelutiskin ruuasta ja pyllylle taputtelusta – kauppias irtisanoutui yllättäen

  5. 5

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  6. 6

   Ainutlaatuinen video paljastaa Pohjois-Korean pääkaupungista näkymiä, joita ei ole ennen näytetty

  7. 7

   Tämä asiakirja paljasti tulokikkailun – Päivi Lipponen syrjään toimitusjohtajan paikalta

  8. 8

   British Airways pyysi anteeksi – koneessa ällöttävä yllätys, nukkuville matkustajille puremia

  9. 9

   Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

  10. 10

   Jyri lähetti viestin tytölle Brasiliassa – meni 30 sekuntia ja mies sai avaimet käteen, ilmaisen asunnon ja käskyn ruokkia kissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  6. 6

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  7. 7

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  8. 8

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  9. 9

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  10. 10

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  2. 2

   41,6 miljoonan Eurojackpot-voitto Suomeen!

  3. 3

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  4. 4

   Suositun popkaunottaren levynkansi aiheutti valtavan kohun – seksikkääksi tarkoitettu kuva onkin jotain ihan muuta

  5. 5

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  2. 2

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  3. 3

   Pohjois-Korealta uusi varoitus Yhdysvalloille oudossa kirjeessä: ”Äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma”

  4. 4

   Kovia väitteitä K-Supermarketin palvelutiskin ruuasta ja pyllylle taputtelusta – kauppias irtisanoutui yllättäen

  5. 5

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  5. 5

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  6. Näytä lisää