Suomalaiset stunt-motoristit joutuivat Venäjän propagandan tähdiksi Krimillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset stunt-motoristit joutuivat Venäjän propagandan tähdiksi Krimillä

Julkaistu: 11.8.2014 20:55

Venäjän valtiollinen televisio otti kaiken propagandahyödyn irti kahdesta suomalaisesta stunt-ajajasta, jotka olivat lupautuneet esiintymään Krimillä järjestetyssä Yön sudet -motoristikerhon moottoripyöräshow'ssa.

Juontaja esitteli Niko Säkkisen ja Arttu Mielityisen venäläisille tv-katsojille useaan kertaan ohjelman aikana nimenomaan Suomesta tulleina tähtivieraina, jotka olivat venäläiskäsityksen mukaan saapuneet varta vasten esiintymään nimenomaan "ikuisesti venäläiseen Sevastopoliin".

Juuri ennen Säkkisen ja Mielityisen ohjelmanumeroa katsojille esitettiin erittäin mahtipontinen ja dramaattinen rock-oopperan keinoin toteutettu teatterinäytös, jossa ukrainalaiset kuvailtiin verta syöksevinä mustina fasisteina ja Venäjä-mieliset taistelijat olivat kansan pelastajia.

Kaiken lisäksi Säkkinen ja Mielityinen joutuivat esittämään oman ajonäytöksensä esiintymislavalla, jonka laidalla oli erilaista sotarekvisiittaa kuten panssarivaunu sekä Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien lippuja.

Mielityisen mukaan heidät pyysi tapahtumaan suomalainen välimies eikä kaksikolla ollut etukäteen lainkaan tietoa, millaiseen yhteyteen heidän esiintymisensä lopulta tulisi. Edes Yön sudet -motoristikerho ei ollut heille ennestään tuttu nimenä.

- Suoraan sanoen en itse aluksi edes tajunnut, että olemme menossa Krimille, kun en laiskana jaksanut katsoa, missä se Sevastopol on, Mielityinen kuvaili.

- Paikan päällä tuli sitten olo, että me olemme joutuneet jonkinlaisiksi pelinappuloiksi. Voi sanoa, että se oli propagandashow, jossa takana varmaan oli myös Venäjän valtion johto, Mielityinen arvioi.

Säkkinen puolestaan tiedosti etukäteen kaksikon suuntaavan nimenomaan Krimille, mutta hän kertoo kuvitelleensa, että kyseessä olisi ollut pelkkä normaali ajonäytös isoilla motoristifestivaaleilla.

- Totta kai se Krim vähän mietitytti etukäteen, mutta minä menin sinne vain ajamaan, sillä harvoin pääsee yhtä isoihin tilaisuuksiin mukaan, Säkkinen sanoi.

Paikan päällä Säkkinenkin joutui huomaamaan, että he olivat joutuneet osaksi isompaa näytelmää.

- Kyllä se tosi vahvalta propagandalta näytti. Itse en kuitenkaan halunnut ottaa mitään poliittista kantaa enkä edelleenkään koe, että olisin niin tehnyt, sillä olin siellä vain ajamassa, Säkkinen korosti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yön sudet -motoristikerhon johtohahmo Kirurgi eli Aleksandr Zaldostanov kuvattuna Moskovassa vuonna 2009.

Show'ta isännöi itse Kirurgi eli Aleksandr Zaldostanov, joka nousi taannoin Suomessa otsikoihin ystävyyssuhteestaan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Juuri Putinin läheinen yhteys Kirurgin johtamaan motoristiklubiin vaikutti aikanaan siihen, että Putinin nimi päätyi Suomen poliisin kohutulle mustalle listalle.

Tällä kertaa kyseessä oli Yön sudet -moottoripyöräklubin jokavuotinen festivaali, josta oli nyt tehty tavallistakin mahtavampi venäläisen isänmaanhengen kohotusjuhla ja pitopaikaksi oli valittu juuri Krim. Tapahtumalle oli annettu nimeksi ”Vozvrashtshenie” eli ”Paluu”, millä viitattiin tietenkin Krimin paluuseen Venäjän yhteyteen.

Paikan päällä show'ta seurasi noin satatuhatpäinen yleisö, minkä lisäksi tapahtuma näytettiin suorana lähetyksenä valtiollisella Rossija 2 -televisiokanavalla ja lukuisilla muilla pienemmillä kanavilla.

Kyseessä ei ollut kuitenkaan pelkkä moottoripyöräshow, sillä tv-katsojillekin sitä mainostettiin ”sotilas-patrioottiseksi kasvatustapahtumaksi”. Illan aluksi katsojille esitettiin Ukrainan politiikan käänteistä dramatisoitu tanssi- ja taistelunäytös, johon sisältynyttä Venäjä-uhon määrää ja kaikkea siihen viitannutta symboliikkaa ei voi edes sanoin kuvailla.

Kuvaelman alussa Ukrainan kansaa esittäneet mustiin pukeutuneet ”fasistit” tanssivat Maidan-aukiolla ja muodostivat tanssiessaan natsien hakaristin kuvion. Heidän ylleen oli rakennettu valtavat metallikädet, jotka ohjailivat tanssijoita dollarin merkin suojista – eli kädet symboloivat siis Yhdysvaltoja. Tanssijoille rytmiä antoivat puolestaan mustiin naamareihin pukeutuneet rummuttajat, joiden suusta lensi aika ajoin punainen ”verivana” suoraan rumpujen päälle.

Tämän jälkeen seurasi ”fasistien” yhteenotto Berkutin kanssa, ja lavalla nähtiin muun muassa useita palavia stunt-miehiä Berkutin sotilaiden roolissa. Näytös huipentui taistelukohtaukseen, jossa Venäjä-mieliset ottivat yhteen Ukrainan armeijan panssarivaunujen kanssa – ja kaikki päättyi vihdoin onnelliseen loppuun, jossa panssarivaunujen katolle nostettiin Ukrainasta itsenäiseksi julistautuneiden tasavaltojen omia lippuja. Selväksi kävi myös se, että Kirurgin mukaan Venäjä-mielisen Itä-Ukrainan irrottautuminen Ukrainasta on väistämätöntä.

Viime vuonna vastaava Yön susien festivaali pidettiin Volgogradissa eli entisessä Stalingradissa, ja tuolloin tapahtumaa kunnioitti läsnäolollaan myös itse Putin. Tällä kertaa Putinia ei kuitenkaan paikalla nähty, mutta festivaalin saamasta huomiosta ja sen rakennuspuitteista voi päätellä, ettei sitä tehty nytkään ilman Kremlin siunausta.

Venäjällä Sevastopolin festivaalista on noussut myös jo jonkinlaista jälkipuhetta, koska osa tv-katsojista ei ymmärtänyt, miksi Venäjän valtiollinen tv-kanava näytti tanssijoiden muodostamaan hakaristiä ja käytti sitä jopa ohjelman mainoskuvana.

Youtubessa näkyy Rossija 2 -kanavan televisiointi tapahtumasta. Videolla kohdassa 34.39 Arttu Mielityinen aloittaa keulimisen, ja seuraavaksi lavalle menevä Niko Säkkinen odottaa jo vuoroaan kumia polttaen. Mielityisellä on vihreä-valkoinen moottoripyörä ja Säkkisellä on puna-harmaa pyörä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?