Putin antoi käskyn vastatoimista - "Tämä on osa kiihtyvää peliä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin antoi käskyn vastatoimista - "Tämä on osa kiihtyvää peliä"

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi maan asettavan vastapakotteita lännelle. IS kysyi asiantuntijalta, mistä vastapakotteissa on kyse.

Vladimir Putin ilmoitti, että Venäjä vastaa lännen pakotteisiin. Kuvassa Putin Brasiliassa 14. heinäkuuta.

5.8.2014 21:08

Putin kertoi käskeneensä maan hallitusta laatimaan vastatoimia länsimaiden viimeisimpiä pakotteita vastaan.

- Luonnollisesti tämä täytyy tehdä erittäin tarkasti, jotta tukisimme kotimaisia tuottajia emmekä vahingoittaisi kuluttajia, Putin sanoi Itar-Tassin mukaan.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Putinin ulostulo oli odotettu askel Venäjältä osana pakotepolitiikkaa.

- Tämä on osa kiihtyvää ja varsin odotettua peliä. Ainakin symbolisella tavalla Venäjän olikin vastattava sanktioihin. Pakotepolitiikka ei ole ainoastaan vain painostukseen tai pyrkimiseen vaan sillä on myös symbolinen ja viestiä lähettävä merkityksensä, Aaltola muistuttaa.

Miten pakotteet vaikuttaisivat Suomeen?

Talouslehti Vedomostin mukaan Venäjä saattaa vastata pakotteisiin asettamalla rajoituksia tai kieltoja eurooppalaisille lentoyhtiöille Siperian-ylilentoihin. Esimerkiksi Finnairin monet Aasian-lennot kulkevat Venäjän yli.

Aaltola ei lähde arvioimaan, minkälaisia Putinin laatimat ohjeet käytännössä voisivat olla tai miten ne vaikuttaisivat esimerkiksi Suomeen. Venäjä on taloudellisesti riippuvaisempi lännestä, sillä talouksien kokoerot ovat suuria.

- Venäjä pyrkii vaikuttamaan tiettyihin maihin, joihin vaikuttamisen sen kokee olevan omien intressiensä mukaisia. Samalla se haluaa viestittää maailmalle ja omille kansalaisilleen, ettei Venäjä ole alistunut tässä tilanteessa.

Aiemmin Venäjä ei ole liiemmin reagoinut lännen asettamiin pakotteisiin. Tämä kertoo muuttuneesta asenteesta.

- Heidän mielestään ne ovat olleet niin mitättömiä tai naurettavia, että Venäjän ei tarvitse reagoida, Aaltola summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?