Voiko Ebola levitä Suomeen? Viisi kysymystä tappavasta epidemiasta

rac

Julkaistu:

Epidemia
Ebola-epidemia kylvää tuhoa Länsi-Afrikassa. IS kysyi THL:n asiantuntijalta epidemian mahdollisista vaikutuksista Suomeen.
Ebola-epidemia on vienyt Länsi-Afrikassa jo yli 700 ihmisen hengen. Yli 1300 ihmistä on saanut tartunnan neljän kuukauden sisällä.

Sierra Leoneen julistettiin torstaina hätätila epidemian takia. Myös muissa läntisen Afrikan maissa on aloitettu toimia Ebolaa vastaan. Esimerkiksi Liberia on ilmoittanut sulkevansa maan koulut.Ilmailuviranomaiset eri Afrikan maissa ovat asettaneet tiukkoja rajoitteita epidemia-alueilta tuleville sisäisille lennoille. Lentokentille on asetettu tarkastuspisteitä.

Tarkastuksia on vahvistettu myös Afrikan ulkopuolisissa maissa, joihin saapuu suoria lentoja Länsi-Afrikasta. Suomeen alueelta ei lennetä suoria lentoja.

IS haastatteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osaston johtajaa Mika Salmista Ebola-viruksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista Suomeen.

1. Pitääkö suomalaisten olla huolissaan Ebola-viruksesta?


- Minusta pitää, mutta lähinnä nykyisten epidemia-alueiden ihmisten puolesta. Laaja leviäminen Suomessa on hyvin epätodennäköistä, joten siitä ei kannata kovin huolissaan olla. Virus tarttuu vain suorassa fyysisessä kontaktissa sairaan eritteisiin tai vereen. Tällainen tartunta on suhteellisen helppoa estää ja terveydenhuoltomme normaalit varotoimet riittävät siihen.

2. Miksi Ebolan uhka Suomessa on pieni?

- Koska alueelle ei Suomesta kovinkaan paljon matkusteta. Ebolaa ei Suomessa luonnossaan esiinny, vaan kyseessä on tropiikin tauti. Suomesta puuttuvat viruksen luonnolliset isäntäeläimet.

3. Onko Suomessa valmius hoitaa Ebola-epidemiaa?

- On. Epidemia ei synny tyhjästä, vaan tarvitaan jokin ensimmäinen tapaus. Se todennäköisesti tunnistettaisiin varsin nopeasti matkustushistorian perusteella. Varsinainen epidemian kehittyminen voitaisiin suhteellisen yksinkertaisin suojauskeinoin katkaista alkuunsa.

4. Mitä pitää ottaa huomioon, jos matkustaa Länsi-Afrikkaan?

- Jos huolehtii hygieniastaan ja miettii kaksi kertaa maaseutumatkailua, riski on hyvin pieni. Ebola ei tartu ilmateitse, kuten hengitystieinfektiot.

5. Aikooko THL esittää suosituksia Länsi-Afrikkaan matkustamiselle?

- THL:llä on Ebolasta verkossa jo tietoa, mutta uusia ohjeita ei ole tarkoitus nyt antaa. THL seuraa Maailman terveysjärjestön ja Euroopan tartuntatautiviraston suosituksia, joiden arvion mukaan riski matkailijalle on matala. Jos tilanne muuttuu, THL varmasti päivittää suosituksensa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt