Länsi-Afrikan maat kamppailevat pysäyttääkseen Ebola-viruksen leviämisen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Länsi-Afrikan maat kamppailevat pysäyttääkseen Ebola-viruksen leviämisen

Länsi-Afrikan maat ovat ryhtyneet uusiin toimiin estääkseen kuolettavan Ebola-viruksen leviämisen entistä laajemmalle.

Sairaanhoitaja ruiskuttaa desinfiointiainetta odotustilaan Elwan sairaalassa.

29.7.2014 21:19

Viranomaiset Länsi-Afrikassa ovat ilmoittaneet ryhtyneensä uusiin toimiin Ebolan pysäyttämiseksi, viruksen levittyä neljänteen maahan viime viikolla.

Nigeria sulki ja eristi sairaalan, jossa mies kuoli perjantaina maan ensimmäisessä raportoidussa Ebola-kuolemantapauksessa, kertoo The Guardian.

- Olemme sulkeneet sairaalan, jotta pystymme kunnolla eristämään ympäristön. Osa sairaalan henkilökunnasta, jotka olivat uhrin kanssa kontaktissa, on myös eristetty, kertoo Lagosin terveys valtuutettu Jide Idris.

Liberia puolestaan ryhtyi vielä rankempiin toimiin ja sulki suurimman osan rajoistaan. Muutamat Liberian rajanylityspaikat, jotka ovat yhä auki, ottavat käyttöönsä Ebola-testaamispaikat. Rajanylityspaikoilla käytetään myös muita ennaltaehkäiseviä turvallisuustoimenpiteitä.

- Ebola on epäilemättä kansallinen terveysongelma, sanoo Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf CNN:n mukaan.

- Se hyökkää vakavilla taloudellisilla ja sosiaalisilla seurauksilla elämäntapaamme vastaan. Sen tähden olemme pakotettuja tuomaan kansallisen määrätietoisuutemme kokonaisuudessaan taistellaksemme tätä vitsausta vastaan, hän sanoo.

Sirleaf ilmoitti myös uusista toimenpiteistä virusta vastaan sen jälkeen kun kaksi amerikkalaista vapaaehtoista lääkäriä saivat positiivisen tuloksen Ebola-testissä, ja yksi Liberian johtavista lääkäreistä kuoli tautiin.

Epätietoisuus Ebola-viruksesta on aiheuttanut päänvaivaa Länsi-Afrikan Ebola-epidemia-alueilla.

Sierra Leonessa, missä 454 on kuollut tautiin, vihaiset joukot kerääntyivät Keneman sairaalan ulkopuolelle, jossa kymmenet potilaat saavat hoitoa virukseen. Sairaalan ulkopuolelle kerääntyneet ihmiset uhkasivat polttaa sairaalan ja viedä potilaat pois sieltä.

Ihmiset lähtivät protestoimaan sairaalalle sen jälkeen, kun entinen sairaanhoitaja kertoi kauppiaille kalamarkkinoiden lähellä, että "Ebola ei ole totta vaan temppu, joka tähtää kannibaalirituaalien toteuttamiseen."

Poliisi ampui asukkaiden mukaan kyynelkaasua hajottaakseen joukon.

Ebola on tappanut helmikuun jälkeen jo 672 ihmistä Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?