Ulkomaat

Siperiassa maahan ilmestyneet uudet jättireiät hämmentävät tutkijoita

Julkaistu:

Uusille mysteerikuopille Venäjän Siperiassa ei ole löytynyt vielä selitystä.
Vajaa pari viikkoa sitten Siperiasta löytyi massiivinen, ilmeisesti noin 80 metriä leveä reikä Jamalin niemimaalla. Reikä sijaitsee pellolla Bovanenkovossa, ja se löytyi kun öljy-yrityksen työntekijät lensivät alueen yli helikopterilla.

Valtava kuoppa hämmentää tutkijoita, eikä sen syntysyystä ole päästy vielä yksimielisyyteen.

Nyt The Siberian Times uutisoi, että Siperiasta on löytynyt kaksi uutta, mystistä reikää.

Ensimmäinen kahdesta uudesta kraaterista on Tazin alueella, lähellä Antipajutan kylää. Kuoppa on halkaisijaltaan noin 15 metriä.

- Lensin helikopterilla tarkastelemaan tätä putkea lauantaina 19. heinäkuuta, kertoo paikallisen duuman jäsen Mikhail Lapsui The Siberian Timesille.

- Myös (kuopan) ulkopuolella on maa-ainesta, aivan kuin se olisi lentänyt sinne maanalaisen räjähdyksen seurauksena.

Paikallisten mukaan reikä olisi muodostunut jo syyskuun 27. päivä vuonna 2013, ja sen synnyn kuvailusta on useita toisistaan eroavia versioita.

Marina Leibman, päätutkija Maan kryosfääri-instituutista kertoo URA.RU -internetsivulle seuraavaa:

- Olen kuullut toisesta kuopasta Jamalissa Tazin alueella ja nähnyt kuvat. Epäilemättä meidän täytyy tutkia kaikki tämän kaltaiset muodostumat. On tarpeellista pystyä ennustamaan niiden esiintyminen. Jokainen uusi kuoppa tarjoaa lisätietoa tutkijoille.

Toinen uudemmista kuoppalöydöksistä sijaitsee Taimyrin niemimaalla, Kransojarkin alueella. Tämän reiän löysivät poropaimenet. Paimenet melkein putosivat kuoppaan, joka sijaitsee laidunreitillä. Paimenet ottivat kuvia kuopasta, ja kuvat lähetettiin tutkijoille Norilisk Taimyr Explorers' Clubille.

Taimyrin kuopan arvioidaan olevan syvyydeltään 60 - 100 metrin välillä ja se on halkaisijaltaan yli neljä metriä. Kuoppa on lehden mukaan täydellisen kartion muotoinen.

Kuopat aiheuttaneet villejä teorioita


Kuoppien synnystä on noussut useita eri teorioita alkaen meteoriiteista ja harhautuneista ohjuksista jopa avaruusolentoihin asti.

Ensimmäisen reiän mysteerin selitykseksi subarktinen tutkimuskeskus tarjosi syytä, jonka mukaan kuoppa olisi syntynyt ilmastonmuutoksen aiheutettua kaasujen lämpenemistä. Teoria ehdottaa, että kaasut olisivat sekoittuneet maanpinnan alla veden ja suolan kanssa. Lopulta kaasut olisivat räjähtäneet samppanjapullon korkin tavoin aiheuttaen kuopan maahan.

The Siberia Timesin mukaan tutkijat eivät kuitenkaan ole suostuneet vahvistamaan teoriaa ilman parempaa tutkimusta.

Myöskään myöhemmin löytynyttä kuoppaa tutkineet geologit, ekologit ja historioitsijat eivät ole lehden mukaan päässeet yhteisymmärrykseen kuopan synnystä.

- Se ei ole ihmisten tekemä, mutta se ei myöskään näytä olevan luonnollista muodostumaa, sanotaan yhdessä paikallisessa tutkimuskertomuksessa.

Katso kuvat mystisistä kuopista täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt