VG: Poliisi selvitti henkilöt Norjan terroriuhan takana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

VG: Poliisi selvitti henkilöt Norjan terroriuhan takana

Norjalainen Verdens Gang -lehti kirjoittaa maan poliisin selvittäneen, ketkä ovat viime viikolla paljastuneen terrori-uhan takana. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa.

Terroriuhasta pidettiin torstaina tiedotustilaisuus. Kuvassa Norjan oikeus- ja turvallisuusministeri Anders Anundsen, PST:n johtaja Benedicte Bjørnland ja poliisijohtaja Vidar Refvik.­

28.7.2014 1:22

VG perustaa tietonsa nimettömiin, riippumattomiin lähteisiin.

Kyseessä on Syyriasta tuleva radikaali ääriryhmä, jonka tämänhetkinen sijainti ei VG:n mukaan ole tiedossa. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, onko ryhmä todella aikeissa toteuttaa terrori-iskun ja minne mahdollinen isku suuntautuisi.

Norjan turvallisuuspoliisi PST kertoi sunnuntaina, että sekään ei ole varmaa, onko ekstremistien kohteena juuri Norja.

Poliisi on asiasta vaitonainen. PST kertoo haastatelleensa useita erilaisia henkilöitä, joiden se uskoo voivan pitää hallussaan asiaan liittyvää tietoa. Vanhempi neuvonantaja Martin Bernsen sanoo VG:lle, että tietoja on saatu paljon, mutta niitä ei voida kertoa yksityiskohtaisesti julkisuuteen.

- Emme voi vastata, se on yksityiskohtaista tietoa, Bernsen vastasi kysymykseen, tietääkö poliisi ekstremistien henkilöllisyyden.

Ääriliikkeisiin ja islamismiin perehtynyt oslolaistutkija Lars Gule arvioi aiemmin Norjan TV2:lle, että uhan takana voisi olla Syyriassa ja Irakissa toimiva äärijärjestö ISIS. Islamilaista valtiota tavoitteleva järjestö on vallannut kummassakin maassa alueita verisellä tavalla.

PST ilmoitti torstaina, että sen tietoon oli tullut mahdollisesti Norjaan kohdistunut terroriuhka. Poliisi nosti uhan vuoksi valmiustasoaan, ja Bergenin keskustan ilmatila suljettiin lauantaina. Lauantaina uutisoitiin myös, että poliisi vaatii maanantaihin asti passia tai henkilöllisyystodistusta kaikilta maahantulijoilta.

Sunnuntaina iskun uhan kerrottiin laskeneen jokin verran, mutta tilanne on edelleen ”vakava ja ratkaisematon”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?